Publicat la: 
7/05/2010

Un caz de cancer din trei poate fi prevenit. UE va incerca sa sprijine mai mult prevenirea si depistarea timpurie

3 milioane de cazuri noi de cancer in UE / Foto: Reuters

Un caz de cancer din trei poate fi prevenit. Ca atare, Comisia Europeana si Statele Membre ar trebui sa isi intensifice eforturile in lupta de combatere a acestei boli, anunta deputatii europeni intr-o rezolutie adoptata joi, 6 mai 2010. Masuri de incurajare a unui stil de viata sanatos, reducerea factorilor de risc ambientali si la locul de munca, precum si investitii mai mari in campanii de informare privind testele de depistare a cancerului sunt unele din propunerile mentionate in rezolutie.

Citeste si:

In prezent, cu peste 3 milioane de noi cazuri si 1,7 milioane de decese pe an, cancerul constituie a doua cauza cea mai frecventa de deces in Europa.

Raportul elaborat de Alojz Peterle (EPP, SI) saluta initiativa Comisiei Europene de stabilire a unui "Parteneriat european pentru lupta impotriva cancerului" pentru perioada 2009-2013 pentru sprijinirea statelor membre in eforturile de combatere a cancerului precum si angajarea unor eforturi speciale in directia noilor state membre.

Prevenire si campanii de informare

Deoarece prevenirea reprezinta solutia cea mai rentabila - un caz de cancer din trei poate fi prevenit - un volum mai mare de resurse trebuie sa fie investite sistematic si strategic in domeniul prevenirii primare si secundare. De aceea, Comisia va trebui sa promoveze prin toate mijloacele principiul prevenirii, atat in practica medicala, cat si prin incurajarea unor stiluri de viata mai sanatoase si sa incurajeze statele membre sa investeasca mai mult din resursele lor in domeniul prevenirii (prevenirea primara - prevenirea sau reducerea factorilor care cauzeaza sau favorizeaza aparitia cancerului, cum ar fi expunerea la factorii de poluare din mediu) si prevenirea secundara - depistare/diagnosticare timpurie. Noi modalitati de actiune trebuie examinate pentru asigurarea unui mediu care contribuie la imbunatatirea sanatatii, inclusiv prin actiuni privind tutunul, nutritia si alcoolul, si prevederi pentru cresterea oportunitatilor pentru activitate fizica.

Deputatii indeamna Comisia si statele membre "sa promoveze campanii de informare privind testele de depistare a cancerului in randul publicului larg si al tuturor furnizorilor de servicii de sanatate, precum si schimbul de cele mai bune practici cu privire la utilizarea masurilor profilactice sau de depistare timpurie".

Accesul la ingrijire medicala - reducerea inegalitatilor

Parlamentul indeamna Comisia si statele membre sa se asigure ca medicamentele pentru tratarea cancerului, inclusiv tratamentele pentru formele rare si mai putin obisnuite de cancer, sunt disponibile in egala masura in toate statele membre, pentru toti pacientii care au nevoie de ele. Statele membre trebuie sa adopte masuri specifice si coordonate pentru a reduce inegalitatile in ceea ce priveste accesul la ingrijire medicala si la tratamente impotriva cancerului, care sa includa si noile medicamente focalizate pentru tratarea cancerului, recent introduse pe piata.

E.O.

Citeste articolul complet pe HotNews.ro.

Alte articoleVezi toate articolele

3 milioane de cazuri noi de cancer in UE / Foto: Reuters Un caz de cancer din trei poate fi prevenit. Ca atare, Comisia Europeana si Statele Membre ar trebui sa isi intensifice eforturile in...
Antibioticele, ineficiente impotriva infectiilor virale / Foto: MorgueFile.com Peste jumatate din romani au luat antibiotice in ultimele 12 luni. Aceasta este una din cele mai ridicate proportii...