Publicat la: 
9/04/2014

Patru barbati paralizati de la piept in jos, carora li se spusese ca starea lor este irecuperabila, au reusit sa isi miste voluntar picioarele - desi nu au ajuns sa mearga din nou - dupa ce un dispozitiv electric le-a fost implantat in coloana vertebrala, au anuntat cercetatorii americani. Potrivit Reuters, succesul medical, desi obtinut cu un numar mic de pacienti, este incurajator in ceea priveste crearea unui tratament nou care ar putea ajuta persoanele paralizate si cu leziuni ale maduvei coloanei vertebrale sa isi recapete autonomia, relateaza Mediafax.

Pe de alta parte, rezultatele pun sub semnul intrebarii o presupunere-cheie despre leziunile de la nivelul maduvei coloanei, potrivit careia tratamentul se bazeaza pe refacerea sau inlocuirea neuronilor afectati, de exemplu, cu celule-susa, proceduri care s-au dovedit extrem de dificile.

"Mesajul important in acest caz este ca persoanele cu leziuni ale maduvei de tipul celor pe care le au acesti barbati nu mai trebuie sa creada ca sunt condamnate pe viata la paralizie", a declarat intr-un interviu Roderic Pettigrew, directorul Institutului national de bioinginerie si imagistica biomedicala, din cadrul Institutelor nationale ale sanatatii din SUA.

Recuperarea partiala obtinuta in cazul pacientilor "irecuperabili" sugereaza ca medicii si terapeutii ar putea ajuta milioane de persoane paralizate. "Acest lucru este posibil deoarece terapia fizica poate imita unele aspecte ale stimularii electrice oferite de dispozitiv", a afirmat Susan Harkema, specialist in recuperare neurologica la Spinal Cord Injury Research Center, afiliat Universitatii din Louisville, Kentucky, care a coordonat acest studiu.

"Unul dintre aspectele pe care le releva acest studiu este ca pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii au sanse mai mari de recuperare chiar si fara aceasta stimulare electrica. In prezent, pacientii nu beneficiaza de recuperare deoarece nu sunt considerati mai mic deinvestitii profitabilemai mare de. Ar trebui sa reanalizam ceea ce li se ofera, deoarece recuperarea poate duce la vindecare pentru mai multi pacienti", a precizat Susan Harkema.

Studiul cercetatorilor americani a fost publicat in revista Brain.

A.C.

Alte articoleVezi toate articolele

Patru barbati paralizati de la piept in jos, carora li se spusese ca starea lor este irecuperabila, au reusit sa isi miste voluntar picioarele - desi nu au ajuns sa mearga din nou - dupa ce un...
Patru barbati paralizati de la piept in jos, carora li se spusese ca starea lor este irecuperabila, au reusit sa isi miste voluntar picioarele - desi nu au ajuns sa mearga din nou - dupa ce un...