Publicat la: 
28/02/2019

Cercetatorii din Australia au dezvoltat un dispozitiv care poate izola celulele individuale de cancer din probele de sange. Dispozitivul microfluidic functioneaza prin separarea diferitelor tipuri de celule in functie de marimea lor.

Cu ajutorul acestuia, in viitor s-ar putea efectua biopsii lichide rapide si ieftine, capabile sa detecteze cancerul, fiind un ajutor in dezvoltarea unor planuri de tratament specifice.

”Acest cip microfluidic ne permite sa separam celulele canceroase din sangele normal, sau din cel diluat minim. Desi au inceput sa devina disponibile mai multe dispozitive pentru detectarea celulelor canceroase, cele mai multe sunt scumpe si nu sunt la indemana laboratoarelor de cercetare sau spitalelor. Dispozitivul nostru e ieftin si nu necesita multa preparare sau diluare a probelor, fiind usor de utilizat”, spune Ian Papautsky, de la Colegiul de Inginerie UIC.

Posibilitatea de a izola cu succes celulele canceroase este un pas esential in realizarea biopsiei lichide, in care cancerul ar putea fi detectat printr-o simpla analiza de sange. Acest lucru ar putea elimina disconfortul si costul biopsiilor tisulare, care utilizeaza ace sau proceduri chirurgicale ca parte a diagnosticarii cancerului. De asemenea, biopsia lichida poate fi utila si pentru urmarirea eficacitatii chimioterapiei pe parcursul timpului si pentru detectarea cancerului in organele dificil de accesat prin tehnicile traditionale, cum ar fi creierul si plamanii.

Cu toate acestea, izolarea celulelor tumorale care circula in sange nu este o sarcina usoara, deoarece acestea sunt prezente in cantitati extrem de mici. Pentru multe tipuri de cancer, celulele sunt prezente la niveluri apropiate de 1 la 1 miliard de celule sanguine.

”Un tub de sange de 7,5 mililitri, care este cantitatea tipica care se extrage, ar putea avea zece celule canceroase si 35-40 de miliarde de celule sanguine”, spune Papautski.

Tehnologiile microfluidice sunt o alternativa a metodelor traditionale de detectare a celulelor in fluite. Aceste dispozitive utilizeaza markeri pentru a capta celulele vizate in timp ce plutesc sau profita de proprietatile fizice ale celulelor vizate, in special dimensiunea, pentru a le separa de alte celule prezente in fluide.

Echipa de specialisti a dezvoltat un dispozitiv care utilizeaza marimea pentru a separa celulele tumorale de sange. Utilizarea diferentelor de marime pentru a separa tipurile de celule dintr-un lichid este mai usoara decat separarea afinitatii, care necesita o multime de operatiuni avansate de purificare.

”Noi separam celulele bazandu-ne pe mici diferente de dimensiune, care dicteaza atractia celulei in diferite locatii intr-o coloana de lichid, in timp ce se misca”, spune Papautski.

Specialistii au luat probe de 5 mililitri de sange sanatos cu 10 celule de cancer pulmonar, iar apoi au folosit dispozitivul. Au reusit sa identifice 93% din celulele canceroase. Dispozitivele microfluidice concepute anterior au avut rate de identificare cuprinse intre 50 si 80%.

Mai apoi, au luat opt probe de sange de la pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar si au reusit sa separe celulele canceroase din sase probe, utilizand acest dispozitiv.

Pe langa eficienta ridicata a dispozitivului, este nevoie de o diluare mai mica a sangelui. Fara a se dilua atat, timpul de pregatire este mai scurt. In experiment au folosit sange care nu a fost diluat deloc si sange diluat de trei ori, adica foarte putin in comparatie cu alte protocoale pentru separarea celulara.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar,...
Medic Primar
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Vremes Georgeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Profesor Laurence Patterson / Foto: University of Bradford O metoda revolutionara de a controla felul in care actioneaza chimioterapia promite sa imbunatateasca tratamentul pus la dispozitia persoanelor bolnave de cancer. Descris de cercetatori drept "chimioterapia bomba inteligenta", tratamentul localizeaza tumorile si le "infometeaza", lasand...
Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca barbatii care au consumat cel putin sapte bauturi pe saptamana in timpul adolescentei, adica intre 15 si 19 ani, au un risc de trei ori mai mare de a fi diagnosticati cu cancer de prostata, comparativ cu cei care nu au consumat alcool in acea perioada, anunta eurekalert.org. Studiul a fost...
Cercetatorii UNIGE si HUG au demonstrat, printr-un nou studiu, ca femeile tinere dezvolta cancer ovarian si pancreatic din cauza unor celule care au ajuns accidental in alt organ decat trebuia, in timp ce persoana respectiva era doar un embrion, conform eurekalert.org. Exista mai multe forme de cancer pancreatic, dar una dintre ele afecteaza in...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu pe soareci, ca acizii grasi Omega 3, care se gasesc cel mai adesea in uleiul de peste, ar putea suprima cresterea si raspandirea celulelor cancerului la san, potrivit sciencedaily.com. Studiul a fost condus de Saraswoti Khadge, de la Universitatea Nebraska, si a fost publicat in revista ”Clinical...
Durerile in gat care persista, desi nu exista un motiv evident, pot fi un semn precoce al cancerului de laringe. Majoritatea cazurilor de cancer de laringe apar la oameni de peste 60 de ani, afectiunea fiind mai frecventa in randul barbatilor. Poate fi tratata, iar detectarea precoce poate face diferenta. Cancerul de laringe este adesea asociat...