Publicat la: 
28/02/2019

Cercetatorii din Australia au dezvoltat un dispozitiv care poate izola celulele individuale de cancer din probele de sange. Dispozitivul microfluidic functioneaza prin separarea diferitelor tipuri de celule in functie de marimea lor.

Cu ajutorul acestuia, in viitor s-ar putea efectua biopsii lichide rapide si ieftine, capabile sa detecteze cancerul, fiind un ajutor in dezvoltarea unor planuri de tratament specifice.

”Acest cip microfluidic ne permite sa separam celulele canceroase din sangele normal, sau din cel diluat minim. Desi au inceput sa devina disponibile mai multe dispozitive pentru detectarea celulelor canceroase, cele mai multe sunt scumpe si nu sunt la indemana laboratoarelor de cercetare sau spitalelor. Dispozitivul nostru e ieftin si nu necesita multa preparare sau diluare a probelor, fiind usor de utilizat”, spune Ian Papautsky, de la Colegiul de Inginerie UIC.

Posibilitatea de a izola cu succes celulele canceroase este un pas esential in realizarea biopsiei lichide, in care cancerul ar putea fi detectat printr-o simpla analiza de sange. Acest lucru ar putea elimina disconfortul si costul biopsiilor tisulare, care utilizeaza ace sau proceduri chirurgicale ca parte a diagnosticarii cancerului. De asemenea, biopsia lichida poate fi utila si pentru urmarirea eficacitatii chimioterapiei pe parcursul timpului si pentru detectarea cancerului in organele dificil de accesat prin tehnicile traditionale, cum ar fi creierul si plamanii.

Cu toate acestea, izolarea celulelor tumorale care circula in sange nu este o sarcina usoara, deoarece acestea sunt prezente in cantitati extrem de mici. Pentru multe tipuri de cancer, celulele sunt prezente la niveluri apropiate de 1 la 1 miliard de celule sanguine.

”Un tub de sange de 7,5 mililitri, care este cantitatea tipica care se extrage, ar putea avea zece celule canceroase si 35-40 de miliarde de celule sanguine”, spune Papautski.

Tehnologiile microfluidice sunt o alternativa a metodelor traditionale de detectare a celulelor in fluite. Aceste dispozitive utilizeaza markeri pentru a capta celulele vizate in timp ce plutesc sau profita de proprietatile fizice ale celulelor vizate, in special dimensiunea, pentru a le separa de alte celule prezente in fluide.

Echipa de specialisti a dezvoltat un dispozitiv care utilizeaza marimea pentru a separa celulele tumorale de sange. Utilizarea diferentelor de marime pentru a separa tipurile de celule dintr-un lichid este mai usoara decat separarea afinitatii, care necesita o multime de operatiuni avansate de purificare.

”Noi separam celulele bazandu-ne pe mici diferente de dimensiune, care dicteaza atractia celulei in diferite locatii intr-o coloana de lichid, in timp ce se misca”, spune Papautski.

Specialistii au luat probe de 5 mililitri de sange sanatos cu 10 celule de cancer pulmonar, iar apoi au folosit dispozitivul. Au reusit sa identifice 93% din celulele canceroase. Dispozitivele microfluidice concepute anterior au avut rate de identificare cuprinse intre 50 si 80%.

Mai apoi, au luat opt probe de sange de la pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar si au reusit sa separe celulele canceroase din sase probe, utilizand acest dispozitiv.

Pe langa eficienta ridicata a dispozitivului, este nevoie de o diluare mai mica a sangelui. Fara a se dilua atat, timpul de pregatire este mai scurt. In experiment au folosit sange care nu a fost diluat deloc si sange diluat de trei ori, adica foarte putin in comparatie cu alte protocoale pentru separarea celulara.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar
Medic Primar,...
Medic Specialist

Articole similare

Apneea obstructiva de somn (OSA) este o conditie relativ comuna, in care peretii gatului se relaxeaza si se ingusteaza in timpul somnului, intrerupand respiratia normala. Acest lucru ii determina sa se trezeasca pentru a respira normal din nou, dar multi nu isi aduc aminte. Conditia se poate caracteriza prin somn intrerupt, de slaba calitate,...
Infectia cu HPV este a treia in topul bolilor cu transmitere sexuala. Cristiana Vilcan, medic primar obstetrica ginecologie, Hyperclinica MedLife Favorit, explica simptomele, transmiterea si preventia si cand infectia cu HPV se transforma in cancer de col uterin. HPV este un virus dintr-un grup mai mare de virusi, peste 100 de tipuri, dar pe noi...
Cercetatorii UNIGE si HUG au demonstrat, printr-un nou studiu, ca femeile tinere dezvolta cancer ovarian si pancreatic din cauza unor celule care au ajuns accidental in alt organ decat trebuia, in timp ce persoana respectiva era doar un embrion, conform eurekalert.org. Exista mai multe forme de cancer pancreatic, dar una dintre ele afecteaza in...
Cercetatorii de la Cedars-Sinai au descoperit ca, uneori, cancerul de prostata poate sa devina rezistent la terapia hormonala standard si chiar sa se raspandeasca mai mult in urma acesteia. In plus, ei au descoperit ca un simplu test de sange poate prezice cand se formeaza, mai exact, aceasta rezistenta, conform eurekalert.org. Potrivit...
Imaginati-va un dispozitiv simplu si foarte ieftin care poate face in doua ore ceea ce astazi face doar un aparat complicat si scump intr-un laborator de genetica. Miroculus costa mai putin de 200 de dolari si are capacitatea de a identifica ce tip de boala ai inainte de aparitia oricaror simptome. Cu un smartphone conectat, iti poti monitoriza...