Publicat la: 
24/06/2014

Genele care cresc riscul unei persoane de a dezvolta schizofrenie ar putea creste si posibilitatea ca acestia sa consume canabis, potrivit unui nou studiu la care au participat mai mult de 1000 de consumatori, transmite Reuters.  Rezultatele sunt in concordanta cu studiile anterioare care leaga schizofrenia de canabis, dar sugereaza faptul ca aceasta asociere poate fi datorata unei gene comune si nu implica neaparat o relatie cauzala in care consumul de canabis creste riscul de aparitie a schizofreniei.

Canabisul este drogul ilegal cel mai utilizat la scara larga, iar consumul este mai ridicat printre schizofrenici decat in randul populatiei generale.

"Stim ca acest drog (n.red. canabisul) creste riscul de aparitie a schizofreniei. Studiul nostru nu exclude aceasta varianta, dar sugereaza ca este posibil sa existe o asociere si in sens invers- o predispozitie la schizofrenie creste sansa sa fiti consumator de canabis", a explicat Robert Power, autorul studiului de la The Institute of Psychiatry at King's College London.

Schizofrenia este o tulburare psihiatrica ce afecteaza una din 100 de persoane. Persoanele care consuma canabis sunt de doua ori mai predispuse la aparitia afectiunii.

Tulburarea incepe de obicei in adolescenta tarzie sau la maturitate, simptomele cele mai comune fiind intreruperile in gandire, limbaj si perceptie. De cele mai multe ori, schizofrenia include experiente psihotice, precum voci sau iluzii auditive.

In timp ce cauza exacta ramane necunoscuta, cercetarile actuale sugereaza ca aceasta este o combinatie de factori fizici, genetici, psihologici si de mediu.

Consumul de canabis a fost de multe ori asociat cu aceasta afectiune, dar inca exista dezbateri referitoare la aceasta asociere si daca este datorata unei cauze directe sau daca exista gene care predispun oamenii atat la consumul de canabis, cat si la schizofrenie.

Un studiu publicat in martie 2011 a descoperit ca persoanele care consuma canabis in tinerete isi cresc dramatic sansele de a avea simptome psihotice si ca utilizarea constanta a drogului creste riscul de a dezvolta o tulburare psihotica atunci cand inainteaza in varsta.

Cercetarile anterioare au constatat ca tinerii care fumeaza canabis timp de sase ani au de doua ori mai multe sanse de a avea episoade psihotice si halucinatii.

Acest ultim studiu, publicat in revista Molecular Psychiatry, a inclus 2082 de persoane sanatoase dintre care 1011 consumasera canabis. In cadrul cercetarii a fost masurat profilul de risc genetic al fiecarei persoane (numarul de gene asociate cu schizofrenia la fiecare persoana in parte)

Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu risc genetic de aparitie a schizofreniei erau mai predispuse la consumul de canabis decat cei care nu prezentau gene de risc pentru aceasta afectiune.

Rezultatul "subliniaza interactiunile complexe dintre gene si mediu" atunci cand vine vorba de consumul de canabis ca factor de risc pentru schizofrenie.

Robert Power a adaugat ca trebuie sa se tina cont de aceasta descoperire atunci cand se calculeaza impactul economic si de sanatate al consumului de canabis.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

dar despre legatira intre alcoolism si schizofrenia paranoida ce parere au domnii cercetatori? Hai sa mai facem un stidiu la comanda politica ca e mai util decit observarea onesta a realitatii.

"Nu implica neaparat o relatie cauzala" este rezumatul articolului.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Becheanu Liliana,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Matei Valentin,Medic Primar
Medic Primar
Medic specialist

Articole similare

In urma unor cercetari efectuate recent, oamenii de stiinta au descoperit legatura cauzala ce are loc intre declansarea bolilor mintale cronice si consumul de tutun, informeaza Reuters. Dupa ce au studiat circa 15.000 de fumatori si 273.000 de nefumatori, precum si istoricul medical al acestora in ceea ce priveste prezenta episoadelor specifice...
Actorul Russell Crowe interpretandu-l pe Nash in "A Beautiful Mind" / Foto: Captura YouTube Povestea lui John Forbes Nash se deosebeste de cea a altor laureati ai premiului Nobel prin faptul ca, inca de timpuriu, a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoida. In timpul episoadelor sale psihotice, simtea ca traieste in alta lume, ca se distinge...
Marijuana poate induce stari psihotice / Foto: PhotoXpress Tinerii care fumeaza marijuana sunt mai predispusi la schizofrenie si simptome psihotice, precum halucinatii sau stari de delir, decat cei care nu au incercat niciodata "iarba", arata un studiu realizat recent de cercetatorii australieni si publicat in Archives of General Psychiatry. De...
Markerii cerebrali semnaleaza aparitia unor boli psihice / Foto: MorgueFile Oamenii de stiinta britanici cred ca au descoperit tipare specifice activitatii cerebrale a copiilor si adolescentilor ce pot fi considerate semne sau "markeri" ai unor boli psihice care se vor dezvolta mai tarziu, arata Reuters. Cercetatorii de la Universitatea...
Dialogul pe care il purtam cu noi insine este similar exprimarii gandurilor cu voce tare. Aceasta noua interpretare a celor mai intime ganduri ar putea explica de ce persoanele care sufera de tulburari mintale - precum schizofrenia - aud voci, scrie newsroom.unsw.edu.au. Studiile efectuate anterior pe aceasta tema sugereaza ca in momentele in...