Publicat la: 
12/12/2018

cuplu in varsta

Specialistii de la Universitatea Helsinki si de la Universitatea California au conceput doua teste de memorie care evalueaza memoria episodica, acestea facand diagnosticarea insuficientei cognitive usoare din cauza bolii Alzheimer mult mai usoara. Testele au ajutat la identificarea indivizilor cu un risc crescut de a fi diagnosticati cu Alzheimer in urmatorii trei ani, potrivit eurekalert.org.

Insuficienta cognitiva usoara este conditie eterogena, poate fi reversibila sau permamenta si este asociata cu un risc mare de dementa, in special cu boala Alzheimer. Insuficienta cognitiva usoara afecteaza memoria sau alte domenii cognitive. In acest caz, individul ramane capabil sa isi desfasoare independent activitatile zilnice si nu indeplineste criteriile dementei.

”Utilizarea testelor de memorie a imbunatatit semnificativ precizia diagnosticului bolii Alzheimer si a atrofiei cerebrale, in timpul unei perioade de urmarire de trei ani. Rezultatele subliniaza importanta evaluarii neuropsihologice drept o metoda eficienta de diagnostic pentru tulburarile cognitive cauzate de Alzheimer”, explica Eero Vuoksimaa, cercetator la Universitatea Helsinki.

Performantele scazute la test au prezis atrofierea accelerata a creierului

Specialistii au colectat datele a 230 de indivizi sanatosi din punct de vedere cognitiv si a 394 de indivizi cu insuficienta cognitiva usoara. Cei cu insuficienta cognitiva usoara au fost impartiti in doua grupuri, in functie de performantele la ambele teste. La primul test li s-a cerut sa relateze o povestire, iar la al doilea test li s-a cerut sa isi aduca aminte o lista de cuvinte.

Oamenii de stiinta au analizat diferentele de baza dintre cele doua grupuri, descoperind ca persoanele care au obtinut punctaje slabe la ambele teste au avut un risc mai mare de a fi diagnosticati cu Alzheimer, comparativ cu cei care nu s-au descurcat bine la testul care le cerea sa relateze o povestire.

”In timpul fazei de urmarire, nu a existat o diferenta in privinta atrofierii creierului intre participantii sanatosi si cei care nu au reusit sa relateze povestirea. Totusi, in cazul celor care nu au reusit sa treaca ambele teste, atrofierea creierului a fost mai accelerata”, spune Vuoksimaa.

Aproximativ jumatate dintre participantii care au avut rezultate slabe la ambele teste au fost diagnosticati cu Alzheimer in timpul perioadei de studiu de trei ani. Doar 16% dintre participantii care au avut rezultate slabe la primul test au fost diagnosticati au aceasta afectiune.

Cateva studii anterioare au demonstrat ca testele care presupun retinerea unei liste de cuvinte pot prezice riscul bolii Alzheimer cel mai bine.

”Cele doua teste de memorie ar putea fi introduse in evaluarea de sanatate a populatiei in curs de imbatranire, in special in cazul pacientilor suspecti de deficit de memorie”, concluzioneaza Vuoksimaa.

Sursa: www.eurekalert.org

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Doctor
Medic Primar
Nicolae Horia
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 10

Articole similare

Dieta mediteraneea este recomandata pentru prevenirea bolii Alzheimer / Foto: Photoxpress.com Alimentele pe care le consumam astazi ne pot ajuta sa anticipam riscul de aparitie a bolii Alzheimer in viitor, potrivit unor studii, care demonstreaza ca declansarea acestei boli poate fi influentata inclusiv de dieta. De ce favorizeaza un anumit tip...
Specialistii de la Universitatea Helsinki si de la Universitatea California au conceput doua teste de memorie care evalueaza memoria episodica, acestea facand diagnosticarea insuficientei cognitive usoare din cauza bolii Alzheimer mult mai usoara. Testele au ajutat la identificarea indivizilor cu un risc crescut de a fi diagnosticati cu Alzheimer...
Cand amintirile dispar in ceata / Foto: Vimeo.com Bilingvismul, practicat zilnic, ar putea intarzia cu cativa ani aparitia simptomelor maladiei Alzheimer la persoanele in varsta, indica un studiu publicat marti de un grup de cercetatori canadieni. Decalarea poate ajunge la cinci ani fata de persoanele monolingve. Este o performanta ce nu a...
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Cercetatorii au descoperit o modalitate de a stopa maladia Alzheimer in stadiile incipiente, iar reusita deschide calea pentru dezvoltarea unui medicament asemanator statinelor, care ar putea fi administrat in cazul a milioane de pacienti pentru a preveni dementa, noteaza Mediafax. Cercetatorii de la...
Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului de un numar de boli degenerative, sustin oamenii de stiinta chinezi, scrie Agerpres. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Lanzhou a constatat ca xanthohumol-ul, un tip de flavonoid (o clasa de metaboliti secundari ai plantelor, cu proprietati antioxidante, n...