Publicat la: 
13/02/2019

test sange

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au descoperit un nou test de sange care ar putea detecta mult mai repede si mai eficient cancerul pulmonar.

Constatarile au fost publicate in revista ”Disease Models and Mechanisms”. Testele preliminare au fost facute pe soareci si sugereaza ca un test de sange ar putea masura nivelurile circulante ale ADN-ului pe care celulele canceroase le produc in timp ce cresc si se inmultesc. De asemenea, ar putea detecta tumorile de la nivelul plamanilor inainte ca acestea sa devina canceroase.

Cancerul pulmonar este prima cauza a deceselor cauzate de cancer din intreaga lume fiindca este foarte greu de detectat intr-un stadiu incipient.

Pana cand este diagnosticat, acesta se raspandeste adesea si in alte parti ale corpului, devenind si mai dificil de tratat. Din acest motiv imbunatatirea diagnosticului inca de la inceput este un lucru esential pentru tratarea bolii.

Specialistii au folosit soareci conceputi cu o mutatie a genei KRAS pentru a modela stadiile precanceroase ale cancerului pulmonar. Au facut tomografii computerizate (CT) periodice pentru a monitoriza dezvoltarea tumorilor la soareci. Pentru a determina daca ADN-ul circulant ar putea fi folosit in detectarea tumorilor inainte de a deveni maligne, au fost prelevate probe de sange, alaturi de scanarile CT, la intervale diferite de timp.

Care au fost rezultatele studiului?

Soarecii cu tumori pulmonare canceroase in curs de dezvoltare au avut niveluri mai ridicate de ADN circulant, comparativ cu cei sanatosi. In plus, nivelul de ADN eliberat de tumori in sange a fost corelat cu dimensiunea tumorilor observata in scanarile CT.

Mai apoi, ADN-ul circulant a fost analizat pentru a observa daca este prezenta mutatia KRAS, care declanseaza dezvoltarea tumorilor. Astfel, cercetatorii si-au dat seama ca in stadiile in care tumoarea inca este pre-canceroasa mutatia KRAS poate fi detectata in ADN-ul circulant.

”Rezultatele sunt foarte importante, sugereaza ca mutatiile care cauzeaza tumori pot fi detectate in ADN-ul pacientilor bolnavi de cancer in stadiu incipient, sau care au tumori pre-canceroase”, spune Miguel Martins, autorul studiului.

In continuare, echipa de specialisti si-a propus sa analizeze si soarecii care au leziuni precanceroase in alte tesuturi.

”Cancerul pulmonar este extrem de greu de diagnosticat in timp util pentru a fi tratat cu succes, astfel ca rata de supravietuire este foarte mica. Elaborarea unor strategii de detectare timpurie este esentiala, iar daca acest lucru s-ar putea face doar cu ajutorul unei analize de sange, ar fi un beneficiu considerabil pentru pacienti”, concluzioneaza Mariana Delfino-Machin, directorul programului pentru cancer MRC.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Vremes Georgeta,Medic Primar
Medic Primar
Doctor in...
Medic Specialist

Articole similare

Soia si beneficiile sale controversate/ Foto: Dreamstime.com Teorii mai vechi au aratat legaturi intre soia si puterea acesteia de a preveni diverse tipuri de cancer, de a usura simptomele menopauzei, de a preveni afectiunile inimii. Studiile recente insa spun altceva. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Alimentele pe baza de soia au fost...
Potrivit Institutului National al Cancerului, intre anii 1995 si 2001, pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV aveau sanse de numai 2% sa fie in viata cinci ani mai tarziu. In prezent, 50% dintre pacienti sunt inca in viata la 6,7 ani de la diagnostic, conform eurekalert.org. Institutul National al Cancerului sustine ca pacientii...
Infectia cu HPV este a treia in topul bolilor cu transmitere sexuala. Cristiana Vilcan, medic primar obstetrica ginecologie, Hyperclinica MedLife Favorit, explica simptomele, transmiterea si preventia si cand infectia cu HPV se transforma in cancer de col uterin. HPV este un virus dintr-un grup mai mare de virusi, peste 100 de tipuri, dar pe noi...
De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza. Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in centrul unei reactii in lant, care le pune in vizorul...
Un regim alimentar bogat in carne rosie reduce speranta de viata, crescand riscul de cancer si boli de inima, arata cel mai recent studiu al Facultatii de Medicina Harvard, citat de BBC. Cercetatorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, intr-un interval de 28 de ani. Potrivit autorilor, inlocuirea carnii rosii cu peste, pui...