Publicat la: 
13/02/2019

test sange

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au descoperit un nou test de sange care ar putea detecta mult mai repede si mai eficient cancerul pulmonar.

Constatarile au fost publicate in revista ”Disease Models and Mechanisms”. Testele preliminare au fost facute pe soareci si sugereaza ca un test de sange ar putea masura nivelurile circulante ale ADN-ului pe care celulele canceroase le produc in timp ce cresc si se inmultesc. De asemenea, ar putea detecta tumorile de la nivelul plamanilor inainte ca acestea sa devina canceroase.

Cancerul pulmonar este prima cauza a deceselor cauzate de cancer din intreaga lume fiindca este foarte greu de detectat intr-un stadiu incipient.

Pana cand este diagnosticat, acesta se raspandeste adesea si in alte parti ale corpului, devenind si mai dificil de tratat. Din acest motiv imbunatatirea diagnosticului inca de la inceput este un lucru esential pentru tratarea bolii.

Specialistii au folosit soareci conceputi cu o mutatie a genei KRAS pentru a modela stadiile precanceroase ale cancerului pulmonar. Au facut tomografii computerizate (CT) periodice pentru a monitoriza dezvoltarea tumorilor la soareci. Pentru a determina daca ADN-ul circulant ar putea fi folosit in detectarea tumorilor inainte de a deveni maligne, au fost prelevate probe de sange, alaturi de scanarile CT, la intervale diferite de timp.

Care au fost rezultatele studiului?

Soarecii cu tumori pulmonare canceroase in curs de dezvoltare au avut niveluri mai ridicate de ADN circulant, comparativ cu cei sanatosi. In plus, nivelul de ADN eliberat de tumori in sange a fost corelat cu dimensiunea tumorilor observata in scanarile CT.

Mai apoi, ADN-ul circulant a fost analizat pentru a observa daca este prezenta mutatia KRAS, care declanseaza dezvoltarea tumorilor. Astfel, cercetatorii si-au dat seama ca in stadiile in care tumoarea inca este pre-canceroasa mutatia KRAS poate fi detectata in ADN-ul circulant.

”Rezultatele sunt foarte importante, sugereaza ca mutatiile care cauzeaza tumori pot fi detectate in ADN-ul pacientilor bolnavi de cancer in stadiu incipient, sau care au tumori pre-canceroase”, spune Miguel Martins, autorul studiului.

In continuare, echipa de specialisti si-a propus sa analizeze si soarecii care au leziuni precanceroase in alte tesuturi.

”Cancerul pulmonar este extrem de greu de diagnosticat in timp util pentru a fi tratat cu succes, astfel ca rata de supravietuire este foarte mica. Elaborarea unor strategii de detectare timpurie este esentiala, iar daca acest lucru s-ar putea face doar cu ajutorul unei analize de sange, ar fi un beneficiu considerabil pentru pacienti”, concluzioneaza Mariana Delfino-Machin, directorul programului pentru cancer MRC.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Primar,...
Doctor in...

Articole similare

De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza. Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in centrul unei reactii in lant, care le pune in vizorul...
Potrivit unui nou studiu, exista sase trucuri care reduc riscul de aparitie al cancerului. Sfaturile fac referire atat la alimente pe care trebuie sa le limitati sau sa le evitati, cat si la cele care sunt puternic recomandate. Recomandarile, care au aparut in revista Journal of the American College of Nutrition, sunt bazate pe revizuirile mai...
Dr. Georgeta Vremes / Foto: MedLive.ro Specialitatea: Oncologie Grad profesional: Medic Specialist Competente: Oncologie medicala, ecografie generala, ultrasonografie clinica. Activitate stiintifica: Certificare europeana in Oncologie Medicala-2007; Participari la congrese nationale si internationale; Coautor la numeroase articole in reviste...
Menstruatia poate fi anticipata / Foto: StockXchng Oamenii de stiinta iranieni au pus la punct o metoda prin care se poate calcula cu exactitate varsta la care o femeie va ajunge la menopauza. Testul, care masoara cantitatea de hormoni produsa de celulele ovariene, este capabil sa anticipeze varsta menopauzei cu o marja de eroare de circa patru...
Fumatul, principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar / Foto: PhotoXpress Cancerul pulmonar este una dintre cauzele principale de deces cauzat de cancer si determina mai multe decese decat cancerul de colon, de san si de prostata, combinate, conform American Lung Association. Bruce Johnson de la Dana-Farber Cancer Institute ofera...