Publicat la: 
6/03/2019

burtica gravida

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca proteinele gasite in sange, la sfarsitul primului trimestru de sarcina, ar putea prezice nasterile premature chiar si in randul femeilor care sunt insarcinate pentru prima data.

Sarcina poate fi o perioada de incertitudine atat pentru viitoarele mame. Aproape 10% dintre numarul total de nasteri sunt premature, adica au loc inainte de 37 de saptamani. Pot fi cauzate de mai multe afectiune, inclusiv travaliu prematur, ruptura prematura a membranei placentare, sau preeclampsia.

Femeile care au mai nascut prematur anterior au un risc mai mare de a se repeta la urmatoarele sarcini. Totusi, prezicerea nasterilor premature spontane reprezinta o provocare, in special pentru femeile care fac primul copil deoarece nu sunt familiare simptomele si cu senzatiile.

Oamenii de stiinta de la Brigham au dezvoltat un test de sange care ar putea identifica femeile cu un risc crescut de nastere prematura. Studiul a fost publicat in revista ”American Journal of Obstretics & Gynecology”, iar rezultatele arata ca cinci proteine din microparticulele circulante, gasite in probele de sange din primul trimestru de sarcina, pot furniza indicii importante privind riscul nasterii premature spontane.

”Multe dintre problemele care apar in sarcina incep la sfarsitul primului trimestru, cand placenta devine vascularizata. Scopul nostru este sa dezvoltam markeri prognostici pentru pacienti pentru a face predictii si, in cele din urma, pentru adaptarea tratamentelor la indivizi si pentru personalizarea ingrijirii fiecarei femei inca de la inceputul sarcinii”, declara Thomas McElrath, de la departamentul de obstretica si ginecologie.

Cercetatorii au descoperit ca proteinele din microparticulele care circula in sange pot contine indicii importante privind nasterea prematura spontana. Microparticulele circulante sunt pachete minuscule, secretate de celule care pot contine proteine si alte molecule ce actioneaza ca mesaje si pot fi transmise de la o celula la alta. Aceasta forma de comunicare intre celule a fost studiata, anterior, in cancer.

Proteinele gasite in microparticulele circulante pot fi detectate in probele de sange destul de simplu. Astfel, a fost identificat un grup de cinci proteine care ar putea prezice nasterea prematura.

Pentru a verifica ipoteza, specialistii au folosit probe sange colectate la sfarsitul primului trimestru de sarcina. Au comparat sangele de la 87 de femei care au nascut inainte de 35 de saptamani, cu cele de la 174 de femei care au nascut la termen. Toate femeile au avut aceeasi varsta si erau in aceeasi saptamana de sarcina in momentul colectarii sangelui.

Astfel, au fost descoperite cele cinci proteine care ar putea ajuta la prezicerea riscului nasterii premature atat pentru femeile care sunt la prima sarcina, cat si pentru cele care mai au copii. De asemenea, specialistii isi propun sa adauge si anumiti factori de risc in cercetare pentru a imbunatati precizia testului. In plus, vor sa foloseasca aceeasi metoda si pentru alte conditii, cum ar fi diabetul.

”Pana acum, trebuia sa asteptam, pur si simplu, sa vedem cum va decurge sarcina, dar acum exista o sansa sa putem anticipa acest lucru”, concluzioneaza McElrath.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D E6, Ecografie 4D E8, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Ples Liana,Medic Primar, Conferentiar Doctor
Medic Primar,...
Chisleag Zoie,Medic Primar
Medic Primar
Nica Elisa,Medic Specialist
Medic Specialist
Alexandrescu Catalina,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 54

Articole similare

Incontinenta urinara, o problema stanjenitoare / Foto: EveryStock Incontinenta urinara termenul folosit pentru pierderea involuntara de urina, o problema stanjenitoare deloc rara, chiar daca se vorbeste destul de putin despre ea. Se poate intampla oricui sa treaca prin aceasta situatie, poate fi trecatoare sau cronica, dar afectiunea este mai...
Fiziokinetoterapeut Mihaela Mihaescu / Foto: MedLive.ro Masajul si gimnastica sunt importante din prima clipa pentru o sarcina sanatoasa si o dezvoltare motorie armonioasa a copilului in primul an de viata. In ce fel o ajuta miscarea pe viitoarea mama? Care sunt cele mai recomandate tehnici in timpul sarcinii dar si pentru recuperarea post-natala...
"Internetul este adesea o sursa de sprijin si consiliere pentru mame si viitoare mame, dar multe dintre acestea au o relatie complexa cu Facebook-ul", spune Siobhan Freegard. "In timp ce multor mame le place schimbul de informatii, noile tendinte si dorinta de a arata cea mai buna imagine posibila, multe mame pot simti o presiune crescanda."...
Conceptii gresite despre conceptie / Foto: Photoxpress In ciuda educatiei sexuale pe scara larga, multe tinere (si chiar multe cupluri aflate la maturitate) nu realizeaza in intregime ce inseamna si ce presupune actul procreerii. Un studiu din Noua Zeelanda, de exemplu, a aratat ca 74% dintre femeile care s-au prezentat la o clinica de...
Cercetarile recente indica faptul ca cresterea excesiva in greutate in timpul sarcinii creste riscurile pentru sanatatea mamelor si copiilor, scrie theconversation.com. Cum se obtine echilibrul potrivit? Ce pot face femeile pentru a nu acumula prea multe kilograme in sarcina? Indicatii privind cresterea in greutate Cresterea in greutate...