Urografie

Statistici

- Statisticile internationale estimeaza ca infectiile urinare pot aparea la orice varsta, dar este mai frecventa la varstnici si la femei, afectand aproape 30% din femei si 15% din barbati, dupa varsta de 65 de ani;

- Estimarile arata ca bolile rinichilor si ale tractului urinar reprezinta aproximativ 830.000 de decese din totalul deceselor anuale, clasandu-le pe locul 12 printre cauzele de deces (1,4% din toate decesele).

Ce este urografia?

Urografia este o examinare utilizata pentru a evalua rinichii, ureterele si vezica urinara.

Urografia excretorie, cunoscuta si sub numele de pielograma intravenoasa, se efectueaza utilizand raze X conventionale dupa administrarea intravenoasa a materialului de contrast radiografic. Aceasta tehnica este inca efectuata pentru pacientii copii si ocazional pentru pacientii adulti mai tineri.

Urografia se efectueaza adesea folosind tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Testele sunt nedureroase si si-au dovedit eficiente in detectarea problemelor tractului urinar.

Care sunt cateva utilizari comune ale procedurii?

Imaginile urografice sunt utilizate pentru a evalua problemele sau pentru a detecta anomalii in portiuni ale tractului urinar, inclusiv rinichi, vezica si uretere, inclusiv:

 

- Hematurie (sange in urina);

- Pietre la rinichi sau vezica urinara;

- Cancere ale tractului urinar.

Cum te pregatesti pentru o urografie?

Urografie CT

Daca medicul a solicitat un examen de urografie CT sau RMN, ar trebui sa purtati haine confortabile. Obiectele metalice, inclusiv bijuterii, ochelari de vedere, proteze dentare si agrafe de par pot afecta imaginile CT si ar trebui lasate acasa sau indepartate inainte de examen. De asemenea, vi se poate cere sa eliminati aparatele auditive. Vi se poate cere sa beti apa inainte de examinare si, de asemenea, sa nu urinati decat dupa finalizarea scanarii. Cu toate acestea, liniile directoare despre mancare si bautura inainte de un variaza in functie de examenul specific. Pentru unele tipuri de examene, vi se va cere sa tineti post timp de opt pana la 12 ore. Daca nu vi se spune altfel, puteti urma rutina zilnica obisnuita si puteti lua medicamente ca de obicei.

Ar trebui sa va informati medicul cu privire la orice medicamente pe care le luati si daca aveti alergii. Daca aveti o alergie cunoscuta la materialul de contrast, informati medicul. De asemenea, informati medicul cu privire la orice boala recenta sau alte afectiuni medicale si daca aveti antecedente de boli de inima, astm, diabet, boli de rinichi, transplant anterior de organe.

Daca sunteti programat sa faceti urografie RMN este posibil ca un material de contrast sa fie injectat intravenos pentru examen.

Care sunt beneficiile si riscurile urografiei?

Atat urografia CT, cat si RMN s-au dovedit eficiente in detectarea problemelor sau anomaliilor din tractul urinar, inclusiv rinichii, vezica urinara si ureterele, sau ca test de urmarire pentru examinarea ulterioara a cancerelor recurente sau noi ale tractului urinar.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum