Cuprins:

 

Asigură-te că te vei simți bine din prima până în ultima zi: cu una sau două luni înainte de plecare.

Vino la unul din centrele de vaccinări internaționale din cadrul MedLife acreditate de Ministerul Sănătății!

Un specialist în medicina călătoriilor îți va recomanda vaccinările necesare (unele obligatorii, conform reglementărilor OMS) pentru zona în care vei călători și îți va da sfaturi pentru reducerea riscurilor pentru bolile non-infecțioase.

Medicii specialiști în epidemiologie & boli infecțioase: 

•     Dr. Hristea Adriana – Medic Primar Boli infecțioase, Hyerclinica MedLife Grivița

•     Dr.Florescu Aysel  –  Medic Primar Boli infecțioase, Hyerclinica MedLife Unirii

Dr.Rodica Șerban – Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli infecțioase, MedLife Băneasa

Dr.Costin Simona – Medic Primar Epidemiolog, Hyperclinica MedLife Cluj 

Dr.Constantinescu Mihaela – Medic primar Epidemiolog, Hyperclinica MedLife Brașov

Clinci MedLife în care te poti vaccina pentru calatoriile exotice:

•     Hiperclinicii MedLife Griviț​a –  Calea Griviței Nr.365, Programare la: 021 9646

•     Hyperclinica MedLife Unirii – Str.Hans Cristian Andersen, Nr.1, Programare la: 021 9646

Hiperclinicii MedLife Băneasa  –  Șos. București Ploiești Nr.10, Programare la: 021 9646

Hyperclinica MedLife Cluj –  Str. Moților Nr. 32, Cluj-Napoca, Programare la: 0264 960

Hyperclinica MedLife PDR Vulturului –  Str. Livada Vulturului, Nr. 10, Brașov, Programare la:0268 960 

Întrebari frecvente despre vaccinurile internationale: 

De ce aș avea nevoie de o consultație medicală înainte de călătorie?

Călătorul trebuie să fie informat asupra riscurilor pentru sănătate pe care le poate implica o călătorie, astfel încât să poată lua o serie de măsuri preventive, iar sursele de informare de multe ori nu sunt accesibile.

Scopul unei consultaţii înainte de plecarea într-o călătorie nu este de a crea angoase cu privire la riscurile potenţiale ale unui voiaj, ci de a evalua aptitudinea de a călători (cu avionul sau la altitudine), de a oferi elementele necesare unei profilaxii corecte (vaccinări, chimioprofilaxia malariei etc), explicarea şi prescrierea unor tratamente de rezervă pentru diareea călătorului, plăgi cutanate, oferirea unor reguli de conduită, prin a căror aplicare să se reducă riscul de boală.

În cursul călătoriilor posibilitatea unor contacte sexuale ocazionale creşte şi există chiar călătorii în acest unic scop. Raporturile sexuale neprotejate prin prezervativ comportă riscuri chiar după un singur contact. Înainte de «era SIDA» riscul se referea mai ales la gonoree, sifilis şi hepatită B. În prezent se pune accent pe prevenirea infecţiei cu HIV. Trebuie amintit că această infecţie nu se transmite prin contacte sociale, nici prin intermediul insectelor, nici prin tegumente intacte sau obiecte de toaletă, ci prin contacte sexuale, injecţii (inclusiv administrarea de droguri), tatuaje, acupunctură, lame de ras. Este de dorit ca în ţările in curs de dezvoltare călătorul să aibă asupra sa seringi de unică folosire, pentru cazul în care o injecţie se dovedeşte indispensabilă (se vor prefera tratamentele orale) şi să refuze transfuziile. O bună asigurare medicală de călătorie se poate dovedi foarte utilă pentru a beneficia de o îngrijire de calitate.

Riscul evenimentelor nedorite (apreciat ca produs al ignoranţei şi al hazardului) este considerabil mai mic pentru o persoană informată.

Cu cât timp înainte de călătorie trebuie efectuată consultația?

O consultație completă de specialitate ar trebui programată cât mai curând posibil de la data planificării călătoriei, dar cu minimum 2-4 săptămâni înaintea plecării, pentru a realiza bilanțul vaccinal, procurarea vaccinurilor și administrarea lor (ex: vaccinul împotriva febrei galbene trebuie administrat cu minim 10 zile înaintea călătoriei).

Există destinații turistice care implică riscuri medicale?

Orice călătorie implică riscuri, atât infecțioase cât și non-infecțioase. Între bolile transmise de ţânţari malaria este cauza cea mai frecventă de deces la călătorul în zone de endemie.

Riscuri crescute se înregistrează în zonele endemice pentru anumite infecții, precum Africa subsahariană („centura meningitică” - meningita meningococică); America de Sud, Africa de Nord, Asia (rabie); India, Guyana Franceză, Africa și America de Sud (febra galbenă); Europa Centrală, Nordul Asiei, Nordul Chinei (encefalita de căpușă); țările din Sud-Estul Asiei, India (encefalita japoneză); Africa, India (malarie). Pentru un călător, riscul de a dobândi malarie este dependent de destinaţie, de aplicarea regulilor de protecţie individuală.

Sumarizând regiunile pentru care există indicație pentru vaccinări internaționale: America Centrală și de Sud, Africa, Asia, dar există indicație de vaccinare cu un vaccin destinat călătorului cu nevoi speciale și în Europa: vaccinul împotriva encefalitei de căpușă.

Am fost vaccinat în copilărie. Am nevoie de alte vaccinuri?

Da, deoarece schemele de vaccinare s-au modificat de-a lungul anilor, și o consultație de specialitate împreună cu un bilanț al statutului vaccinal sunt obligatorii înaintea planificării unei călătorii. De asemenea, o călătorie este un bun prilej pentru a reactualiza vaccinările efectuate in copilărie. Pentru cele mai multe imunitatea postvaccinală scade cu trecerea anilor, asa încât sunt necesare revaccinări (rapeluri, booster).

Un număr mare de afecțiuni legate de călătorie pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinurile sunt recomandate ținând cont de evaluarea riscului (context epidemiologic internațional, situația sanitară și nivelul de igienă al zonei respective, factori de risc individuali, statutul vaccinal anterior) și de obligația administrativă de a prezenta o dovadă a vaccinării în momentul intrării în anumite țări (ex: febra galbenă, meningita meningococică).

Care sunt afecțiunile prevenite prin vaccinuri?

Multe dintre afecțiunile ce pot fi dobândite în cursul unor călătorii internaționale sunt prevenibile prin vaccinare: febra galbenă, encefalita de căpușă, encefalita japoneză, febra tifoidă, hepatita A, hepatita B, meningita meningococică, gripa, tuse convulsivă, rabie, difterie tetanos, poliomielită, rujeolă, rubeolă, oreion, varicelă, HPV.

Ce se întâmplă când există contraindicații ale vaccinării?

Cele mai multe contraindicaţii ale vaccinărilor nu au o bază ştiinţifică şi se tinde să se renunţe la ele. Este vorba de infecţii minore cu febră redusă, prezenţa unei chimioterapii, tratament cu doze mici de corticosteroizi, un grad de malnutriţie, hipotrofia, epilepsia controlată de tratament, boli renale, vârsta avansată. Vârsta avansată ar constitui chiar o indicaţie pentru unele vaccinări care au fost neglijate (tetanos, poliomielită, difterie).

Contraindicaţia reală a majorităţii vaccinurilor este hipersensibilitatea la vaccin.

Alte contraindicaţii formale se referă la stări care pot face vaccinarea periculoasă. Astfel agamaglobulinemia congenitală, imunodepresia dobândită, legată de infecţia cu HIV sau corticoterapie la doze mari (peste 20 mg/zi), chimioterapia în curs pentru cancere contraindică vaccinarea cu vaccinuri vii atenuate (vaccin antipoliomielită oral, antirujeolă, antioreion, antifebră galbenă, antitifoidic oral) şi BCG.

O reacţie alergică generalizată după administrea unui vaccin contraindică readministrarea acelui vaccin. Dacă există un dubiu asupra unei potenţiale reacţii alergice se poate efectua un test intrademic (injectarea a 0,1ml de vaccin, eventual diluat) sau un test percutanat (prick test). Dacă nu se constată reacţii locale sau sistemice se poate efectua vaccinarea completă.

Alergia severă la proteinele din ou, deşi rară, contraindică vaccinarea împotriva febrei galbene, a gripei, a oreionului şi rujeolei.

Există de asemenea contraindicaţii temporare care sunt în raport cu:

posibilă ineficacitate a vaccinului, spre exemplu după administrarea de imunoglobuline (vaccinarea se poate realiza la 6 săptămâni după sau cu 2 săptămâni înainte),

existența unei infecţii acute febrile, alergie cutanată sau manifestări respiratorii în evoluţie la momentul când ar trebui realizată vaccinarea.

În cazurile în care vaccinarea (eventual cerută de autorităţile locale) este contraindicată, i se vor furniza călătorului două scrisori într-o limbă de circulaţie internaţională, în funcţie de destinaţie (una în plic închis adresată unui medic local, în care se explică motivele medicale şi alta destinată autorităţilor în care se menţionează doar că există o contraindicaţie privind respectiva vaccinare şi durata acestei contraindicaţii). Călătorii trebuie informaţi însă că nu există o garanţie absolută că acest „certificat al contraindicaţiei” pentru o vaccinare solicitată de autorităţi va permite intrarea în spaţiul ţării respective.

Am nevoie de o „minifarmacie” de voiaj?

Alcătuirea unei truse minime de prim-ajutor este o parte importantă din pregătirea unei vacanțe într-un loc străin. Intenția unei astfel de truse nu este de a evita tratamentul medical specializat, ci de a vă trata până la contactul cu serviciile medicale de specialitate. 

Mini-farmacia de voiaj:

Va recomandam o mini-farmacie de voiaj care sa contina: 

A) Medicamentele de uz curent pentru pacienţii cu boli cronice, care necesită utilizarea permanentă a anumitor medicamente (antidiabetice, antihipertensive, antiischemice etc).

B) Medicamente şi materiale necesare pentru orice călător:

Bandaje şi pansamente sterile, plasture adeziv,
Dezinfectante cutanate,
Creme sau soluţii antipruriginoase,
Creme protectoare împotriva radiaţiilor solare,
Analgezice, antipiretice,
Antidiareice
Antiemetice şi medicamente pentru “răul de călătorie” (de mare, de avion etc).

C) Medicamente şi materiale sanitare necesare selectiv în funcţie de locul, tipul şi durata călătoriei:

Antimalarice,
Antibiotice, în special anti-dizenterice sau împotriva holerei,
Anti-protozoare (amibe, giardia),
Decongestionante nazale (pentru otita şi sinuzita barotraumatică),
Săruri de rehidratare orală,
Antihistaminice,
Antiacide,
Antispastice,
Somnifere uşoare,
Unguente antiinflamatorii şi venotonice,
Unguente antimicotice,
Contraceptive (dacă este cazul)
Prezervative,
Coliruri oftalmice,
Antitusive,
Laxative,
Termometru, pensetă, foarfecă, vată, seringă, mănuși sterile.