Publicat la: 
1/07/2010

Legume sau carnati si mici? Vara asta se poarta alimentatia sanatoasa. Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, a discutat online cu cititorii MedLive

Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice / Foto: MedLife

A venit vara si tuturor ne sta gandul la vacante si gratare pline de mici si fripturi. Pe de alta parte, vara e anotimpul in care ne putem bucura in voie de fructe si legume proaspete, iar cand canicula ne da batai de cap, inghetata ne face cu ochiul din toate vitrinele.

Nu trebuie sa uitam nici de lichide. Stim ca in zilele toride trebuie sa consumam cat mai multe lichide, dar sunt toate la fel de bune? E acelasi lucru daca alegem un suc natural de portocale, o apa minerala sau ne putem racori si cu o bere?

Mai rau e daca ti-ai probat costumul de baie de anul trecut si ai constatat ca te strange. Este vara un moment bun sa incepem un regim de slabire? Ce precautii suplimentare trebuie sa ne luam vara comparativ cu anotimpurile mai reci? Despre toate acestea discutam online cu dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.

  • Intalnirea s-a incheiat.
  • D-na dr. Rodica Cibea va raspunde in cel mai scurt timp posibil intrebarilor postate inainte si in timpul intalnirii in cel mai scurt timp posibil.

Realizator: Raluca Motei

Dr. Rodica Cibea a activat ca medic rezident in cadrul Clinicii de Endocrinologie si Diabetologie a Spitalului Universitar Lyon Sud, Franta si in cadrul Clinicii de Diabet si Obezitate, Nutritie si Boli Metabolice a Spitalului Clinic N. Malaxa din Bucuresti. Este, din februarie 2009, expert trainer in programul de educatie terapeutica Sa vorbim despre diabet (Diabetes Conversations) realizat de compania Healthy Interactions in colaborare cu International Diabetes Federation Europe si sponsorizat de Compania Eli Lilly.

In prezent, dr. Rodica Cibea lucreaza ca medic specialist in cadrul Hyperclinicii MedLife Unirii.

Comentarii

Sunt foarte bune... daca vrei sa mori repede.

va multumesc pentru raspunsuri si va doresc o viata lunga si linistita!

Hello from Denmark
I have been travelling in Romania for 13 years and have seen what people eat every day. I am surprised that they do not eat vegetables fresh from their garden or the market, or fruit and they eat so fat meat and white bread without fibres, that i think in the future Romania will get a lot of health problems of many kinds. I know people are poor but sickness are expensive as you must pay the doctor to look at you. I know the situation in Romania both the economic and social problems, but this unhealthy food will not help you peole.
best regards from Denmark (i speak a little romanian but i do not write)

Dear Irene , there are many people , here , in Romania , who eat fibres , vegetables fresh , fruit , like me , and make sport , aerobic . I invite you to my town , to see how many posibilityes we have to practice sport !!!

Buna ziua,

am inceput in urma cu 3 saptamani un program strict de alimentatie care prevede dimineata musli cu lapte/iaurt, la pranz supa si salata de legume (rosii, castraveti, ardei) si seara 2-3 felii de paine neagra cu diverse alimente cu grasimi de max 40%.
Cu toate acestea am 3kg in plus.
Care poate fi motivul acestei schimbari neasteptate?

Fiecare nutritionist mi-a dat alte sfaturi, fiecare a gasit altundeva problema si fiecare a venit cu teoria si nutritia stampilata de el/ea.

Care este cel mai sanatos mod de a regula metabolismul meu si de a slabi cateva kg ???

In speranta ca ma puteti ajuta astept raspunsul dvs.
Alexandru

lapte+musli = calorii la greu, daca mananci si vreo 3 castroane..

Ar trebui sa incerci chiar sa numeri caloriile pe care le consumi. S-ar putea sa fii surprins cate calorii au anumite alimente care le credeai usoare in calorii. De exemplu in salata de legume, anumite dressinguri au foarte multe calorii. De asemenea, sucurile care le bei/berea poate nu le-ai luat in considerare. Si bineinteles conteaza si cantitatea.

2. Iar dieta merge mana in mana cu miscarea ptr a pierde din kilograme.

Adesea uitam ca metabolismul si greutatea pe care o avem nu depind numai de ce mancam ci si de cat ne miscam. De aceea sfatul meu este ca, cu exceptia situatiei in care aveti o afectiune medicala ce o contraindica, sa incepeti o activitate fizica regulata si sustinuta.

Cat despre consultatii la nutritionisti, va recomand sa alegeti unul singur, dar pe care sa il "vizitati" periodic un timp mai indelungat.

Buna ziua,

Care sunt riscurile pentru o persoana de 31 de ani cu umatoarele valori: glicemie 72, trigliceridele 214, colesterolul 190? Mentionez ca s-a depistata si o hipotiroidie la debut.
La cat timp trebuiesc repetate analizele si in ce conditii pentru a depista un risc/debut de diabet?

In primul rand, cred ca ar trebui controlata functia glandei tiroide. As repeta apoi la trei luni un profil complet al grasimilor din sange (colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol, trigliceride), pe baza caruia poate fi pornit un tratament medicamentos si o dieta hipolipidica (daca este necesar).

Cat despre riscul dvs. de a face diabet, nu cunosc intregul dvs. profil si factorii de risc (de ex. antecedentele de diabet din familie, greutatea etc.). In general, o glicemie (pe nemancate) efectuata o data la trei ani poate fi suficienta pentru a depista un diabet zaharat de tip 2.

Nu contest ca legumele sunt bune, dar cred ca ele nu pot inlocui carnea, mai ales atunci cand depui efort fizic. Am drept exemplu un bun prieten care din cauza unor probleme a devenit vegeterian. Se simtea aparent foarte bine, slabise putin dar nu ingrijorator... Problema e ca masa musculara i-a slabit de asemenea considerabil si cand a vrut sa ridice un sac de rigips sau ciment a facut ruptura musculara !! De atunci cred ca o alimentatie buna trebuie sa contina de toate, chiar daca in cantitati diferite (ex. am primit azi pe mail un spam care zicea ca de la lapte de vaca faci cancer ! Dadea apoi ca exemplu pe chinezi unde incidenta cazurilor de cancer e foarte mica pentru ca nu consuma lapte de vaca)

Mai informeaza-te, lucrurile astea s-au clarificat de mai multe zeci de ani, o sa gasesti si multe cazuri de sportivi campioni vegetarieni. Nu trebuie sa "inlocuiesti" carnea, ci sa te hranesti cu toatea elementele nutritive necesare. E verificat si ras-verificat ca vegetarienii traiesc mai mult, se imbolnavesc mai greu etc

Cat despre prietenul trau:
1. Problemele lui pot avea alte cauze, pe care nu le sesizezi si atunci dai vina pe ce ti se pare tie ca e "ciudat";
2. Simplul fapt ca e vegetarian nu spune prea multe, poate nu mananca ce trebuie, cand trebuie. Cartofii prajiti, dulciurile, sunt de origine vegetala dar nu sunt deloc sanatoase;
3. Nu poti emite verdicte pe baza unui singur caz;

Ce scria in "spam-ul" ala cam asa e. Laptele de vaca e bun pentru vitzei, atat.

Am rugamintea sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- au aparut, in ultimii ani, aspecte sau oportunitati noi in tratarea / controlul / ameliorarea diabetului de tip I si/sau efectele acestuia? Daca da, unde ne putem informa?
- considerati ca un pacient (diabet I insulinodependent, varsta 23 ani, bolnav de 18 ani) din Romania are de castigat daca face investigatii / tratamente / consultanta la clinici din strainatate (Occident, China)? Intreb sincer, pentru copilul meu, nu din "antiromanism" cum vad ca se poarta in ultima vreme.

Va multumesc!

Progrese importante s-au facut in dezvoltarea dispozitivelor de administrare a insulinei si de automonitorizare a glicemiei. De asemenea, eventualele complicatii ale bolii pot fi depistate precoce si tratate eficient.

Pentru mai multe informatii puteti sa va intrebati medicul diabetolog sau puteti consulta site-uri competente, cum ar fi cel al Federatiei Internationale de Diabet.

Desi exista numeroase clinici in strainatate cu dotari performante, ce pot aduce beneficii reale, consider ca cea mai importanta este o relatie solida si de durata intre persoana cu diabet si medicul diabetolog curant.

Din cauza schimbarii regimului alimentar, respectiv a reintroducerii carnii, inclusiv de porc in alimentatie, am luat 10 kg in greutate, iar ulterior dupa renuntarea la fumat, inca 10 kg. Anul trecut, in noiembrie am facut si un tratament hormonal pentru o inseminare artificiala, nereusita. De atunci, respectiv inceputul anului, am incercat diverse cure de slabire, combinate cu aerobic, alergat, insa nu am reusit sa slabesc(s-a transformat o mare parte din grasime in masa musculara). Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez pentru a reveni la greutatea normala. In cazul in care apelez la un nutritionist ar trebui sa-mi fac ceva analize?
Va multumesc

Nu exista retete universale si solutii minune pentru a slabi, de aceea va recomand o consultatie la un medic nutritionist. Daca doriti, va astept la Hyperclinica MedLife Unirii, pentru a gasi impreuna solutii personalizate.

In cadrul evaluarii initiale, analizele uzuale, impreuna cu un profil lipidic complet si o verificare a functiei glandei tiroide (TSH) sunt suficiente.

D-na doctor, consumand cantitati suficiente de fructe si legume, si, mai ales, fara paine, sa zicem, nu exista riscul imbolnavirii de gastrita? Adica, nu se creeaza hiperaciditate? Daca mancam branza, o putem stopa?

Fructele si legumele nu pot fi cauza unei gastrite. Exista in schimb persoane cu o afectiune gastrica sau o "sensibilitate" preexistente, care nu tolereaza decat anumite fructe si legume, si mai degraba preparate decat crude.

Mancand mese echilibrate, ce contin alimente din grupe diferite, putem contribui la o functionare normala a intreg tractului digestiv.

buna ziua,
conform efectuate in ultimul an, se pare ca sunt la limita superioara a glicemiei, denotand un inceput de diabet. in aceste conditii, doctorul, intamplator nu roman, mi-a comunicat ca trebuie sa renunt la carnea de pasare care nu ar fi indicata. este adevarat acest lucru?
va multumesc

Folositi termenul "inceput de diabet". Este un termen pe care eu una nu il folosesc. Sa inteleg ca aveti diabet sau nu?

Persoanele cu diabet trebuie sa evite alimentele prea dulci sau prea grase (carnea de pui, consumata cu moderatie, nu intra in aceasta categorie).

Buna ziua,

1. As vrea sa va intreb care este greutatea pe care ar trebui sa o am eu ( nu vorbesc de greutatea ideala, ci greutatea unui om normal ) ca si barbat la 27 de ani, cu inaltimea de 1.81 cm.
2. Greutatea mea este de 83 kg si am "ceva burtica". Ce alimentatie imi recomandati sa pot scapa de ea pe perioada verii ?

1. Exista numeroase formule pentru a calcula greutatea ideala a unui om normal. Aplicand una dintre ele (ce tine seama atat de inaltimea cat si de varsta dvs.) greutatea ar fi in jur de 74 kg.

2. Nu cred in solutii universal valabile. Daca doriti putem stabili impreuna o strategie in materie de alimentatie, in cadrul unei consultatii.

Sarut mainile,
Stiu ca trebuie sa existe un echilibru in orice, la fel cum trebuie sa existe si limite. Va intreb: pot fructele sau legumele, provoca dereglari daca sunt consumate in cantitati mai mari decat restul alimentatiei zilnice?
Va multumesc

Sunt de acord cu dvs. ca "secretul" consta intr-un echilibru. In momentul acesta imi vine in minte o singura situatie din practica curenta in care am recomandat reducerea aportului de fructe si legume: celor care mananca fructe apetisante de sezon in cantitate prea mare (de exemplu: un kg de cirese pe zi sau jumatate de pepene verde). Astfel se depaseste necesarul caloric zilnic si poate aparea o crestere in greutate.

Colesterolul din găbenuşul de ou este sau nu rău pentru organism?
Am auzit recent că nu ar fi chiar aşa de periculos ca cel din carne.

Am decis să nu mai mănânc nimic de origine animală, mă refer la:

----- 1. Carne de orice fel, mai puţin PEŞTELE.
----- 2. lactate (1-2 ori/lună iaurt cu 0% grăsimi)
----- 3. ouă (3-4 ori/lună doar albuşul)

în ideea de a menţie cât de cât nivelul colesterolului sub control (aşa am înţeles că aportul de colesterol rău în organism se face din grăsimile de origine animală)

Credeţi că procedez bine?

Eu mă simt bine sau aşa cred.
Cum introduc în alimentaţie acele produse de origine animală cum iau în greutate foarte repede (în 5 luni 10 kg).

Sunt bărbat, :). 37 ani, 1,6 m înălţime, greutate 75 kg.

Ah ... am uitat .. grupa sanguină este A(II) Rh+

Este normal ca grasimile animale sa faca parte din alimentatia zilnica, dar intr-o cantitate limitata (din totalul lipidelor, o treime sa fie de origine animala si doua treimi de origine vegetala), iar cantitatea zilnica de colesterol consumat sa nu depaseasca 200 mg/zi.

Daca aveti un nivel prea ridicat al colesterolului in sange, trebuie sa discutati cu un medic despre oportunitatea unui regim igieno-dietetic si a unui tratament medicamentos.

Mulţumesc foarte mult pentru răspuns.

Buna ziua,
In urma cu 3luni mi-am facut analizele la sange, sideremia a fost 60 mg/dl (normal 50-170 mg/dl) ; de 2 luni tin un regim alimentar (recomandat de nutritionist) si refacandu-mi analizele, cantitatea de fier mi-a scazut la 48 mg/dl. Am intrebat daca este din cauza regimului si mi s-a spus ca nu. Mentionez ca in momentul in care mi-am facut analizele nu eram la menstruatie.
Nu stiu foarte multe despre pierderea fierului, am citit diverse articole pe internet si m-am speriat putin.
Ma puteti lamuri in vreun fel?
Va multumesc anticipat. (F,26ANI)

Un regim echilibrat nu sta niciodata la baza unei carente de fier. In cazul unei anemii trebuie sa cautati cauza si, data fiind varsta dvs., eu as incepe cu un consult ginecologic.

Va multumesc pentru raspuns.
Precizez ca la fiecare 6 luni, pe langa consultul ginecologic imi fac analize de secretie si papanicolau. Chiar in urma cu o luna de zile la fost la controlul si analizele periodice; analizele au iesit bine; am un ciclu normal (deloc abundent), regulat, ce dureaza max 5 zile. Nu am suferit si nu sufar de vreo afectiune ginecologica.

Buna ziua, am colesteroul 200-205 in mod constant desi nu mai mananc prajeli de 5 ani de zile, nici dulciuri, nici alcool doar piept de pui, peste si porc ocazional (4-5 ori pe an), legume, fructe zilnic. Nu a survenit nicio modificare, tot 205.
Doar cand am fost insarcinata am avut valoarea 180 desi din cate am citit de obicei la gravide creste, nu?
A, am 47 de kg la 1.68m, acum 5 ani inainte sa fac schimbarile in alimentatie aveam cam 53 de kg. Poate are importanta am un istoric de diskinezie biliara dar de cand am eliminat prajelile si ce am scris mai sus nu am mai avut probleme.

In afara alimentatiei, exista numerosi factori innascuti care determina nivelul colesterolului. In cazul dvs. as recomanda un profil lipidic complet (colesterol total, LDL colesterol, HDL colesterol, trigliceride) inainte de a ma grabi sa trag concluzii pe baza unei valori de 200 - 205 a colesterolului total.

buna ziua!.........am 50 ani si diabet din aprilie anul asta,am fost operat in urma cu 12 ani de pancreatita si litiaza biliara,am respectat regimul prescris atunci si tot am facut diabet...am avut cand glicemia 465!dupa o saptamana luand 2 pastile pe zi (metfogamma si amaril) respectand regimul am glicemia intre 76-108 pana astazi...
va pun urmatoarele intrebari si va rog sa-mi raspundeti cu sinceritate,stau bine cu psihicul,am trecut usor peste acest moment
1.care e media de trai in cazul meu?
2.am voie cola zero?
3.pot sa fac cancer la pancreas?
4.pot sa beau 2 cafele pe zi?
5.fumez si nu pot sa ma las ,am incercat de toate!dupa 24 de ore ametesc ,imi este foarte rau,si daca aprind o tigaa imi trece imediat
6.viata sexuala a scazut groaznic, si mai ales ca sotia e cu 13 ani mai tanara!ce sa fac?)
va multumesc mult!

1. Nu ma pot hazarda sa fac astfel de predictii, cu atat mai mult cu cat nu va cunosc personal.

2. In cazul persoanelor cu diabet se accepta, cu moderatie, consumul de bauturi sarace in calorii/zahar de tip "light".

3. Diabetul nu provoaca cancer de pancreas.

4. Daca nu este indulcita cu zahar si daca nu aveti o afectiune cardiovasculara ce contraindica consumul de cafea, puteti bea, dupa parerea mea, pana in 200 ml cafea slaba pe zi.

5. Putini fumatori reusesc din prima, dar va recomand sa perseverati, eventual cu ajutorul unui medic specialist.

6. Exista multi factori ce pot perturba performanta sexuala, printre care: un diabet dezechilibrat, consumul crescut de alcool, fumatul, stresul, sedentarismul. Nu priviti problema ca pe o fatalitate. Nu ezitati sa mergeti la un consult de specialitate si faceti pasi pentru a va schimba si igiena de viata.

Care este deosebirea intre Apidra si Novorapid? Care e de preferat in combinatia cu Lantus?
Eu folosesc Lantus de multi ani si fac hipoglicemii in mod regulat noaptea; din acest motiv am spart cantitatea de de Lantus in 2 prize, dimineata si seara, in speranta reducerii hipoglicemiilor de peste noapte; dar acestea continua chiar si cu o cantitate redusa de Lantus seara.

Care e glicemia optima seara, inainte de culcare, pentru a nu face hipoglicemii peste noapte?

Cum pot stii daca fetita mea, 6 ani, e predispusa la aceasta boala?

Va multumesc!

Fetita dvs. are probabilitatea de 25% sa faca diabet pentru ca are gena dvs.
Dar daca veti avea grije de alimentatia ei aceasta probabilitate poate scadea spre zero. Discutati cu un nutritionist.
Un ex. : nu dati copilei zahar ---datii miere naturala de albine in schimb.

Apidra si Novorapid fac parte din acelasi grup al analogilor cu actiune rapida, dar sunt produse de companii farmaceutice diferite. Intre ele exista anumite diferente ca dispozitive de injectare, compozitie chimica si cinetica, dar destul de mici.
Problema hipoglicemiilor este una serioasa, pe care va recomand sa o discutati cu medicul diabetolog curant, pe baza carnetului dvs. de glicemii si a anamnezei alimentare.
Riscul ca fiica dvs. sa dezvolte un diabet zaharat de tip 1 este sub 10%.

Preferatele mele sunt: ceafa de porc, micii, carnatii si sarmalele (inecate in smantana).

E vreo problema sa mananc din ele pe saturate daca bag puternic (si) munca fizica?

Daca depuneti o munca fizica intensa, veti avea nevoie de un aport crescut de calorii, deci veti putea manca implicit si o cantitate mai mare de grasimi. Dar trebuie sa pastrati un raport optim: lipidele sa aduca maxim 30% din caloriile zilnice, iar grasimile animale sa reprezinte maxim 1/3 din totalul grasimilor.

Bunã.Acum câteva zile am fãcut câteva analize de rutinã la o clinicã din Portugalia.Mi-a fost gãsit colesterolul 260mg/dl(valoare indicatã 190) si P.C.R. 0,23mg/dl(indicat,valori sub 0,10mh/dl).Carne de porc nu mãnânc,evit sarea,zahãrul si grãsimile.Pâinea este integralã si prãjitã.Cât despre bãutur,la masã un pahar de vin rosu sau o bere si f.rar o tãrie la o cafelutã.In ultimele trei(3) luni m-am îngrãsat cu 10 kg si obosesc f.repede.Am 181cm înãltime,90kg si 35 ani.La vârsta de 3 ani am avut hepatitã cu recidivã dupã 5 ani.Astept un sfat.Vã multumesc.

Inainte de a pune oboseala pe seama stresului sau a cresterii in greutate, trebuie verificate hemoleucograma, analizele hepatice, functia tiroidei. Daca toate acestea sunt normale, solutia la problema dvs. este o ameliorare a stilului de viata. Va felicit pentru eforturile pe care le faceti deja, este foarte bine ca evitati alimentele prea dulci sau prea grase, dar ar mai fi loc de mai bine: va recomand o activitate fizica regulata, si limitati la maxim consumul de alcool (care adesea uitam ca are multe calorii).

Sunt barbat si am 66 ani ,170 inaltime si 70 kg. In ultimii 10 ani glicemia mi-a crescut lent de la 100 la 130. Mananc foarte putine dulciuri ( zahar ),carne cu multa moderatie si mananc frecvent fructe si legume . Fac tratament cu statine pentru controlul colesterolului si trigliceridelor ( care sunt in limite acceptabile ). Ce as putea face pentru a limita cresterea glicemiei, avand in vedere ca scaderea functiei pancreasului odata cu varsta este aproape inevitabila ? Pentru incadrarea ca diabetic este necesara analiza " hemoglogina glicozilata " sau nici aceasta nu este suficienta ? Multumesc .

Pentru a diagnostica diabetul zaharat exista mai multe criterii. In cazul dvs., daca ati avut doua valori ale glicemiei mai mari de 125 mg/dl (la laborator si nu pe glucometru) pe nemancate, in doua zile diferite, in afara unei afectiuni acute, se poate sustine diagnosticul de diabet zaharat fara a fi necesara hemoglobina glicozilata.
Metodele prin care poate fi combatuta o glicemie ce depaseste normalul sunt: o alimentatie echilibrata si activitatea fizica, la care in anumite cazuri se adauga un tratament medicamentos.

Doamna doctor, as vrea sa stiu ce e mai corect pentru a ajusta greutatea corporala, scapata putin de sub control. Am colectat cateva indicatii: o masa pe zi, bineinteles saraca in calorii; mese mici, dar 5-6 pe zi, la fel sarace in calorii; nimic in afara de apa dupa ora 17; se pot manca proteine oricat, la fel salate de leguma crude +restrictii maxime la carbohidratati si lipide; sa nu depasesc un total de 1800kcal/24 ore. Mentionez ca am 57 de ani, 90kg si 1,76m, lucrez 10 ore zilnic, folosesc automobilul propriu pentru deplasare la serviciu parcurgand cam 20 km zi, nu am boli cronice. Va multumesc mult!

Nu e bine sa nu mananci dupa 17, gandeste-te ca vei fi mort de foame a doua zi dimineata, asta daca poti sa adormi. In rest e corect, cu o observatie: nu lipidele sint problema, ci glucidele. Ne ingrasam de la zahar, dulciuri, fructe, sucuri (chiar si naturale), paine, patiserie, fainoase etc.

Eu recomand pacientilor mei care doresc sa slabeasca trei mese principale si doua gustari pe zi (mai ales micul dejun nu trebuie in nici un caz "sarit").
Pentru a stabili in cazul dvs. necesarul caloric/24 h si daca ar fi mai indicat sa va concentrati pe reducerea cantitatii de glucide sau de grasimi, o pot face doar in cadrul unei consultatii, deoarece am nevoie de mai multe informatii.
Cat despre proteine, consider ca trebuie sa consumati cu masura (un consum exagerat poate avea efecte negative).

Am urmat un regim de slabire disociat in urma caruia am slabit 10 kg si m-am mentinut timp indelungat . Dupa trei ani mi s-a declansat o boala autoimuna. Considerati ca regimul disociat a avut vreo influenta sau altele au fost cauzele care au determinat declansarea? Va multumesc.

Eu nu recomand regimuri de slabire disociate, dar, din cunostintele mele actuale, nici nu pot fi incriminate in declansarea unor boli autoimune.

Buna ziua,
Fetita mea de 7 ani, a fost diagnosticata ca toleranta alterata la glucoza.
Ii tin regim alimentar, o monitorizez saptamanal, media glicemiilor fiind in jur de 115.
Puteti sa-mi spuneti daca instalarea diabetului este iminenta, sau daca pot face ceva sa previn asta?

Va multumesc.

Pagini

Alte articoleVezi toate articolele

Ipohondria, numita si hipocondrie, este un tip de boala psihica in care o persoana are simptomele unei boli medicale, dar aceste simptome nu pot fi explicate in totalitate de o tulburare fizica...
Este absolut normal ca informatiile cu privire la sanatatea sexuala sa fie obtinute de la medicul specialist, dar de multe ori, pe motive de confort, intimitate, anxietate sau urgenta, multe...