Publicat la: 
26/02/2019

risc cancer san

Cercetatorii de la NIH au descoperit, printr-un nou studiu, ca atunci cand varsta biologica a unei femei este mai mare decat cea cronologica, aceasta este supusa unui risc mai mare de a dezvolta cancer de san.

Varsta biologica se astimeaza cu ajutorul ADN-ului si se pare ca este asociata cu dezvoltarea viitoare a cancerului mamar, conform oamenilor de stiinta de la Institutul National de Sanatate. Varsta biologica a fost determinata prin masurarea metilarei ADN, o modificare chimica care face parte din procesul normal de imbatranire.

Specialistii au demonstrat, prin masuratori efectuate la fiecare cinci ani, ca atunci cand varsta biologica a fost mai mare decat cea cronologica (varsta reala), femeile au avut un risc cu 15% mai mare a a face cancer de san. Acest proces este cunoscut sub numele de acceleratie a varstei.

Studiul a fost publicat in revista Institutului National al Cancerului.

Varsta biologica poate fi influentata de expunerile de mediu. In acest caz, este un indicator util al riscului de imbolnavire. Au fost folosite trei masuratori diferite, numite ceasuri epigenetice, pentru estimarea varstei biologice. Aceste ceasuri masoara metilarea prezenta in locatii specifice din ADN. Mai apoi, se poate face o comparatie cu varsta cronologica.

Au fost folosite probe de sange furnizate de femeile inscrise in studiul ”Sister Study”, fiind peste 50.000 de femei din Statele Unite ale Americii si din Puerto Rico. Echipa de cercetare a masurat metilarea dintr-un grup de 27644 de femei care nu erau diagnosticate cu cancer la momentul colectarii sangelui.

”Am observat ca atunci cand varsta biologica este mai mare decat cea cronologica, riscul de cancer de san este crescut. De asemenea, daca varsta biologica este mai mica decat cea cronologica, exista posibilitatea ca riscul de cancer sa fie scazut. Cu toate acestea, inca nu stim cum este afectata varsta biologica de expunerile si de factorii legati de stilul de viata, sau daca procesul poate fi inversat”, explica Jack Taylor, cercetator.

Jacob Kresovich, autorul principal al studiului, s-a bazat pe faptul ca varsta este principalul factor de risc pentru cancerul de san, iar astfel a emis ipoteza conform careia acceleratia varstei poate fi asociata cu un risc crescut de cancer.

”Daca ne uitam la un grup de oameni care au aceeasi varsta, unii sunt perfect sanatosi, iar altii nu sunt. Aceasta variabilitate a sanatatii poate fi explicata mai bine prin varsta biologica, comparativ cu cea cronologica”, spune Kresovich.

Utilizarea metilatiei ADN pentru masurarea varstei biologica ii poate ajuta pe oamenii de stiinta sa afle cu mai multa exactitate cine este expus unui risc mai mare de a dezvolta atat cancer, cat si alte boli influentate de varsta.

Aceasta cercetare este un exemplu de epigenetica, un domeniu ce studiaza modul in care procesele biochimice transforma, sau elimina, genele individuale, fara afectarea secventei ADN.

Oamenii de stiinta isi propun sa utilizeze datele epigenetice si alte informatii legate de genetica, mediu si stil de viata pentru a descoperi cum interactioneaza acesti factori cu riscul de imbolnavire.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Doctor in...
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Rezerva in Centrul de Chirurgie Oncoplastica MedLife, liderul pieței de servicii medicale private, intră pe o nouă nișă și deschide un centru de diagnostic, tratament și reconstrucție a sânilor după mastectomie, încurajând depistarea precoce a cancerului mamar și tratarea acestuia în stadii incipiente - Centrul de Chirurgie Oncoplastică MedLife...
Universitatea din Leicester si Imperial College din Londra realizeaza studii pentru a determina daca ADN-ului din sange ar putea arata semne timpurii ale cancerului. Un simplu test de sange ar putea fi un mod mai precis de a depista semnele precoce de cancer de san decat folosirea mamografiilor, spun cercetatorii. Ei spera, de asemenea, ca...
Cum se diagnosticheaza cancerul de san, care sunt pasii pe care pacienta trebuie sa ii urmeze si ce solutii chirurgicale exista? Echipa de medici specialisti in chirurgie generala, chirurgie mamara si ecografie interventionala a discutat online cu cititorii MedLive.
Dr. Gabriel Gogescu (st.) si dr. Radu Ionescu (dr.), in studioul HotNews/MedLive Care sunt optiunile de tratament in cazul descoperirii din timp a cancerului mamar? Care sunt avantajele efectuarii operatiei de reconstructie mamara in acelasi timp cu mastectomia? Cum decurge procesul de recuperare al pacientei? In ce consta un screening eficient...
Desi studiile de specialitate au demonstrat ca obezitatea creste riscul declansarii cancerului mamar in randul femeilor aflate la postmenopauza, un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord arata ca in randul femeilor aflate la premenopauza lucrurile stau cu totul diferit. Indicele crescut de grasime...