Publicat la: 
8/08/2018

vederea copiilor afectata de timpul petrecut in fata monitorului

Ecranele deterioreaza in timp vederea copiilor? Ar trebui sa poarte copilul dumneavostra ochelari pentru citit sau pentru calculator? Academia Americana de Oftalmologie ii ajuta pe parinti sa separe realitatea de fictiune.

In ziua de astazi copiii petrec din ce in ce mai mult timp conectati la ecrane, drept urmare creste si preocuparea legata de posibilele efecte negative asupra dezvoltarii vederii lor. Oftalmologii sustin ca exista o crestere accentuata a numarului copiilor cu ochi uscati sau cu presiune la nivelul ochilor de la prea mult timp in fata ecranelor.

Academia Americana de Oftalmologie isi propune sa le puna la dispozitie parintilor fapte reale ca acestia sa fie informati si sa poata lua cele mai bune decizii cu privire la sanatatea copiilor. Este un fapt cunoscut ca exista o epidemie de miopie la nivel mondial. Din anul 1971 pana in prezent, rata miopiei s-a dublat pana la 42% in Statele Unite ale Americii. In Asia, 90% dintre adolescenti si adulti sufera de miopie. Totusi, oamenii de stiinta nu pot fi de acord cu ceva anume.

Un nou studiu, publicat in ”Ophthalmology”, revista Academiei Americane de Oftalmologie, ofera dovezi suplimentare conform carora o parte semnificativa a acestor cazuri de miopie are legatura cu activitatile ce includ apropierea excesiva a obiectelor de ochi, cum se intampla si in cazul cartilor traditionale, nu numai a ecranelor. In plus, petrecerea timpului in aer liber, in special in copilarie, poate incetini dezvoltarea miopiei. Nu se stie sigur daca cresterea ratei de miopie are legatura cu folosirea frecventa a telefoanelor mobile, cu dereglarea ritmului circadian, sau cu nimic mentionat mai sus.

Desi cercetatorii incearca sa afle raspunsuri mai precise, nu exista dubii in privinta faptului ca majoritatea utilizatorilor de computere se confrunta cu presiune si oboseala la nivelul ochilor, fenomen care nu difera de la adulti la copii. Ambele categorii pot suferi de ochi uscati, oboseala a ochilor, dureri de cap si vedere incetosata. Chiar daca, in mod normal, simptomele sunt temporare, exista si cazuri in care pot persista.

Specialistii ne atentioneaza ca acest lucru nu inseamna ca nu aveti nevoie de ochelari pentru calculator sau pentru lectura. Pe de alta parte, nu inseamna nici ca lumina albastra provenita de la ecranele calculatoarelor dauneaza ochilor. Este recomandat sa faceti pauze frecvente, deoarece, atunci cand folosim calculatorul sau alte dispozitive digitale, nu clipim atat de des cum ar trebui. De asemenea, si cititul, scrisul, sau alte activitati care ne solicita vederea in mod intens ne pot face ochii sa oboseasca. Astfel, este recomandata o pauza de 20 de secunde la fiecare 20 de minute.

10 sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa isi protejeze ochii in timp ce folosesc aparate digitale

 • Setati un cronometru pentru a le reaminti sa ia o pauza.
 • Incurajati copiii sa alterneze cartile digitale cu cele traditionale si sa ia o pauza la fiecare 2 capitole citite, in care sa se uite pe fereastra.
 • Dupa ce au trecut de un nivel al unui joc video, este recomandat sa priveasca 20 de secunde pe fereastra.
 • Puneti semne de carte la fiecare 2 capitole pentru a-i reaminti copilului sa ia o pauza. In cazul celor electronice, utilizati functia ”marcaj”.
 • Este recomandat sa aveti o pozitie corecta a corpului atunci cand utilizati calculatorul sau cand cititi.
 • Evitati sa folositi calculatorul in afara casei sau in zonele puternic luminate deoarece stralucirea ecranului va poate obosi ochii.
 • Reglati luminozitatea si contrastul ecranului astfel incat sa fie potrivite pentru ochi.
 • Dispozitivele digitale trebuie sa fie tinute la o distanta cuprinsa intre 18 si 24 cm de ochi.
 • Distrageti atentia copiilor de la ecran pentru a lua o pauza.
 • Reamintiti-le cat de des este necesar ca trebuie sa clipeasca.

”Prefer sa ii invat pe copii sa aiba obiceiuri sanatoase decat sa le dau o pereche de ochelari care doar ii incurajeaza sa consume si mai multa media. Daca alergi prea mult si te dor picioarele, te opresti. Asa functioneaza si ochii, daca ai citit prea mult, sau daca te-ai uitat la un ecran prea mult si incep sa te doara ochii, trebuie sa te opresti”, spune K. David Epley, purtatorul de cuvant al Academiei Americane de Oftalmologie.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Balabaneanu Catalina,Medic Specialist
Medic Specialist
Bheecarry Timea
Medic Specialist
Spatariu Luminita,Medic Rezident
Medic Rezident
 •  
 • 1 of 40

Articole similare

Cand se recomanda renuntarea la biberon / Foto: Photoxpress.com Indiferent daca mama alapteaza sau foloseste lapte praf, bebelusul va intra, la un moment dat, in contact cu biberonul si se va atasa de el. La ce varsta e indicat ca cel mic sa renunte la biberon in favoarea canii cu cioc? Sfaturile date pe aceasta tema urmaresc trei directii: lasa...
Dupa inceputul anului scolar majoritatea parintilor isi pun problema greutatii ghiozdanului copiilor. Este cumva acesta prea greu, va afecta postura pe viitor sau va cauza dureri de spate? Cu siguranta, daca incarcatura ghiozdanului este prea grea, aceasta va afecta postura copilului si ar putea cauza dureri serioase de spate pe termen lung....
Foto: FreeRangeStock.com Pentru majoritatea copiilor, privitul la televizor, folosirea computerelor si jocurile video sunt o mare parte din viata de zi cu zi. O noua cercetare sugereaza ca activitatile de acest gen afecteaza copiii, facandu-i mai putin sociabili si provocand, in unele cazuri, probleme emotionale. Studiul este publicat in...
1. Cum se manifesta ADHD la copii? Care sunt simptomele tulburarii? ADHD ( Attention Deficit and Hyperactivity Disorder- Deficit de atentie si hiperactivitate) este o tulburare care afecteaza copilul in mai multe arii de activitate: personala, acasa, la scoala si in relatia cu ceilalti. Sub aspectul deficitului de atentie, copilul are...
Care sunt cele mai frecvente afectiuni chirurgicale la copii? Cand este necesar ca un parinte sa se adreseze chirurgului pediatru? Ce tipuri de interventii exista si cand se impun? Cand este de preferat sa alegem chirurgia laparoscopica si cand chirurgia clasica? Dr. George Salavastru, medic specialist chirurgie pediatrica cu competente in...