Publicat la: 
8/12/2016

Dr. Ioan Bogdan Codorean, medic primar ortopedie – traumatologie, a explicat cititorilor MedLive care sunt cele mai frecvente afectiuni la nivelul soldului si umarului, cum se efectueaza interventia artroscopica si ce presupune perioada de recuperare: ”Scopul majoritatii interventiilor pe care le facem este ca pacientul sa revina la viata de zi cu zi, normala, pe care o are.”

Cand este necesara aceasta interventie?

Dr. Ioan Bogdan Codorean: Artroscopia de umar cat si cea de sold, sunt indicate in toata patologia intra-articulara. Atunci cand avem o problema, o leziune intra-articulara la nivelul soldului sau a genunchiului cea mai buna metoda de a o trata este interventia artroscopica.

Artroscopia ce inseamna? Artroscopia este o interventie minim invaziva in care noi intram in articulatie prin intermediul unor incizii mici, de jumate de centimetru. Intram cu o camera de luat vederi si printr-o incizie la fel de mica intram cu instrumentele necesare rezolvarii patologiei care afecteaza fiecare pacient.

View on YouTube

Exista riscuri pentru aceasta interventie? Apar complicatii?

Dr. Ioan Bogdan Codorean: Teoretic, nu exista interventii fara riscuri, dar riscurile operatiei artroscopice sunt mult mai mici decat cele ale operatiei clasice care impune incizii mult mai mari, care impune taieri la nivelul muschilor si tendoanelor ca sa ajungi la nivelul articulatiilor, care impune decolari de capsule articulare si automat complicatiile sunt mult mai mari, date de eventualele infectii, de sangerari si de complicatiile specifice fiecarei interventii in parte.

Atunci cand intervenim artroscopic, toate aceste complicatii, bineinteles ca pot sa apara, dar riscul de aparea este mult mai mic decat in cazul interventiilor clasice.

Pacientul se recupereaza mai repede decat in cazul operatiei clasice?

Dr. Ioan Bogdan Codorean: Bineinteles, deoarece noi nu mai taiem muschi, tendoane, nu mai dam la o parte capsula articulara pentru a patrunde in articulatie si patrundem doar prin aceste mici incizii. Recuperarea este mult mai rapida, iar durerile post operatorii sunt mult mai mici.

Ne puteti spune cam cat dureaza, in medie, perioada de recuperare in cazul acestor interventii?

Totul este in functie de patologia la care ne adresam. Exista interventii artroscopice la nivelul umarului si soldului dupa care pacientul misca imediat, de a doua zi, misca soldul, misca umarul, nu trebuie imobilizat. Exista interventii dupa care pacientul trebuie sa stea imoblizat in orteza intre 3 si 4 saptamani.

Dupa o astfel de interventie, viata pacientului sufera modificari radicale? Ii sunt interzise anumite activitati sau poate reveni la un ritm obisnuit?

Dr. Ioan Bogdan Codorean: Exista afectiuni la nivelul umarului prin care noi trebuie sa reinseram un anumit tendon la os, sau trebuie sa reinseram labrumul articular. Daca facem aceste reinsertii cu ancore la nivelul osului, pacientul trebuie sa stea imobilizat o perioada, pana cand se produce vindecarea.  Sunt anumite afectiuni prin care noi nu trebuie sa facem aceste reinsertii, prin care trebuie sa scoatem portiuni din os, trebuie sa scoatem corpi liberi intra-articulari, trebuie sa sectionam niste tendoane si atunci, de a doua zi, pacientul se misca, incepe recuperarea mult mai repede si atunci viteaza de recuperare este mult mai rapida. Stilul de viata al pacientului trebuie sa revina cat mai repede la normal.  Acesta este scopul majoritatii interventiilor pe care le facem, pentru ca pacientul sa revina la viata de zi cu zi, normala pe care o are.

Sunt recomandate anumite exercitii fizice pentru recuperare?

Dr. Ioan Bogdan Codorean: Pacientul trebuie sa urmeze un program specific de recuperare. Este obligatoriu. Acesta poate fi mai scurt sau poate fi mai lung in functie de afectiunea pentru care a fost tratat.

Ne puteti spune care sunt cele mai frecvente afectiuni la nivelul umarului si a soldului?

Dr. Ioan Bogdan Codorean: La nivelul umarului avem doua patologii mari. Una data de luxatia umarului, luxatia recidivanta cum spunem noi, sunt pacienti la care sare umarul in timpul unei activitati fizice, de obicei. Sunt tratati conservator prin imobilizare, dar acest tratament conservator, de cele mai multe ori nu este indeajuns pentru a reface structurile de stabilitate ale umarului si atunci pacientului ii sare de mai multe ori umarul. In aceasta situatie, noi intervenim artroscopic si refixam structurile de stabilitate ale umarului, la os, pentru ca pacientul sa se vindece, sa revina la viata dinainte si sa nu i se mai luxeze capul umeral. Aceasta este o patologie pe care o au mai ales oamenii tineri cu cu activitati sportive sau care muncesc.

Cealalta patologie este patologia data de coafa rotatorie, mai ales de tendonul muschiului supra spinos, care se degenereaza in timp si de obicei, pacientii care au probleme cu ruptura acestui tendon sunt pacienti cu varsta peste 45 de ani sau pacienti tineri, sportivi. La acesti pacienti le reinseram tendonul sau tendoanele rupte, le reinseram la os cu ancore, dupa care ei vor sta imobilizati intre trei si patru saptamanii, dupa care isi reiau recuperarea si viata lor revine la normal.  Acesti pacienti vin la noi pentru durerile foarte mari pe care le au atunci cand incearca sa miste umarul si pentru impotenta functionala data de faptul ca ei nu pot sa mai ridice umarul din cauza durerii si a scaderii foarte mari a fortei.

O alta patologie frecventa la nivelul umarului sunt calcificarile la nivelul tendonului supra spinos.  La nivelul tendonului se formeaza niste calcificari care sunt foarte dureroase cu exacerbari nocturne si pe care noi, pe cale artroscopica le scoatem afara.

La nivelul soldului, cea mai frecventa patologie este data de asa numitul impingment femuroacetabular. Este o conditie congenitala in care capul femural al pacientilor are o forma anormala, este putin mai mare decat normal, asa numitele leziuni de tip ”CAM”, iar la alti pacienti cotilul femoral este putin mai mare si retroversat si acestea sunt leziuni de tip ”PINCER”.  Noi le tratam prin excizia osului in exces si prin reinsertia labrumului glenoidal la os. Acesta este cea mai frecventa afectiune la nivelul soldului.

In rest mai avem: soldul in resort, mai avem rupturile de labrum glenoidal la sportivi si multa, multa patologie intraarticulara care se rezolva artroscopic.

Autor: Dana Mircea

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Ibuprofenul, unul dintre medicamentele cele mai utilizate împotriva durerilor şi a inflamaţiilor, creşte riscul de infarct şi de accident vascular cerebral (AVC), însă doar atunci când este...
Tusea se manifesta printr-un sentiment de disconfort care apare atunci cand gatul este iritat, fie din cauza prafului sau a secretiilor nazale. Majoritatea tipurilor de tuse sunt cauzate de raceala...