Publicat la: 
20/11/2015Care este rolul ganglionului santinela in abordarea cancerului? Ne ajuta sa evitam disectiile largi si recuperarea e mai rapida | VIDEO

Tehnica ganglionului santinela s-a dovedit extrem de eficienta in cancerul mamar, dar si in alte tipuri de cancere, precum cele genitale, de colon, gastrice si melanoame. Echipa de medici specialisti in chirurgie generala a MedLife a explicat care sunt beneficiile tehnicii ganglionului santinela, cum este acesta pus in evidenta si de ce este indicata in cazul cancerelor aflate in stadii incipiente. "Tehnica identificarii ganglionului santinela nu se face oriunde. Punem si noi umarul la identificarea acestuia in sistemul privat, il folosim din 2011-2012 cu succes. Avem avantajul ca programul de screening functioneaza bine, ca descoperim leziuni mici si atunci si interventiile chirugicale sunt limitate, cu o recuperare rapida", au precizat specialistii MedLife.

Care este rolul ganglionului santinela in cancerul mamar, dar si in alte tipuri de cancere?

Echipa MedLife: Ganglionul santinela este acel ganglion care este in stransa legatura cu tumora. Ganglionul santinela este descoperit de mult timp, prima data pentru cancerul penian, dupa care s-a dezvoltat foarte mult si in prezent se foloseste pe scara larga pentru cancerul de san, melanom, cancerele genitale (col uterin, corp uterin), cancerul de colon, cancerul gastric. Acesta ajuta pentru evitarea disectiilor largi si evitarea scoaterii unor ganglioni care sunt sanatosi.

Un ganglion santinela nu este ceva special, seamana cu ceilalti, dar trebuie pus in evidenta. Pentru acestu lucru folosim niste tehnici speciale, o tehnica cu trasor radioactiv, o tehnica in care folosim un colorant vital sau o combinatie dintre cele doua.

Substanta radioactiva se injecteaza in vecinatatea tumorii, nodulului, se lasa un interval de timp (de la 6 la 24 de ore) astfel incat substanta sa poata sa migreze in ganglionul respectiv.

Dupa ce s-a injectat substanta se fac niste scanari, numite limfoscintigrafii, care indica zona in care se afla ganglionul. Vizualizarea ganglionului santinela la limfoscintigrafie nu inseamna ca ne spune daca e sanatos sau bolnav, ci ne spune unde este. Examinarea care pune in evidenta sanatatea lui este examinarea histopatologica. Ganglionul ajunge la anatomie patologica, este sectionat si examinat la microscop.

Ce se intampla daca ganglionul santinela este afectat de tumora?

Echipa MedLife:Daca este afectat de tumora trebuie facuta o limfadenectomie regionala extinsa. Daca ganglionul santinela este afectat pot exista si alti ganglioni care sunt invadati de boala.

Tehnica identificarii ganglionului santinela nu se face oriunde. Punem si noi umarul (n.red. MedLife) la identificarea acestuia in sistemul privat, il folosim din 2011-2012 cu succes.

Avem avantajul ca programul de screening functioneaza bine, ca descoperim leziuni mici si atunci si interventiile chirurgicale sunt limitate, cu o recuperare rapida, cu pierderi mai mici, fara excizii largi chirurgicale, fara excizii largi ganglionare, avand stadii incipiente descoperite.

Folosim frecvent aceasta tehnica pentru cancerul mamar, dar o folosim si in cazul melanomului malign.

Tehnica este folosita doar in stadiile incipiente, nu la stadiile avansate, cand imagistic si clinic ai deja ganglionii invadati. In aceste situatii, ganglionul santinela nu este util. In stadiile avansate de cancer, faptul ca ganglionul santinela este afectat este vizibil si la ecografie si atunci nu trebuie sa il pun in evidenta.

As putea sa il pun in evidenta in cazurile in care pacienta respectiva efectueaza chimioterapie pre-operator si nodulul este localizat in cadranele interne ale sanului. Cadranele interne ale sanului pot sa dreneze limfa si celulele tumorale in ganglionii mamari interni. Astfel, nu are sens o operatie la sub brat, daca nodulii dreneaza celulele tumorale si limfa in ganglionii mamari interni. Cred ca este o operatie inutila si nu aduce niciun beneficiu.

Reduce riscurile?

Echipa MedLife: Reduce riscul unei operatii inutile, reduce riscurile efectelor secundare ale interventiei chirurgicale si orienteaza interventia chirurgicala.

Pentru melanoame, mai ales pentru cele localizate pe torace, anterior, posterior, abdominal, exista drenje diferite. Nu stii unde dreneaza un ganglion lombar: in stanga, in dreapta, in axila, inghinal, intraabdominal. Unde faci operatia? Unde te duci dupa ganglioni? In cazul acesta, injectam substanta si vedem unde dreneaza.

Se intampla sa migreze in doua zone. In acest caz, pacientul are indicatie pentru doua interventii. Am avut situatii in care a migrat in 3 zone. Nu avem de unde sa stim unde se duce, dar cu aceasta tehnica punem in evidenta exact locurile ganglionare in care ajunge limfa din zona respectiva.

Poate fi vorba si de o recidiva a cancerului?

Echipa MedLife: Poate fi vorba de o recidiva atunci cand ganglionii sunt afectati si santinelele sunt afectate. In acest caz, sigur facem limfadenectomie. Asta inseamna ca boala are totusi o extensie.

Cati ganglioni santinela se scot pentru un rezultat cat mai precis?

Echipa MedLife: Nu excizam niciodata doar un ganglion santinela. Scoatem frecvent 3-4. Chiar daca doar un ganglion este infectat, indicatia este de limfadenectomie.

Scotand 2-3 ganglioni santinela rata de rezultat fals negativ este mica. Poate exista un fals negativ in care ganglionul santinela este in alta parte. Exista cai limfatice aberante care nu pot fi puse in evidenta cu substantele respective. In aceste cazuri trebuie sa facem urmarire pentru a vedea evolutia. Ca sa avem o rata mica de rezultat fals negativ scoatem minim 2-3 ganglioni santinela.

Substanta se injecteaza peritumoral, aceasta merge pe traseul limfatic si se concentreaza in acesti ganglioni. Nu toti capteaza substanta.

Noi o lasam 12-24 de ore. In general, injectam astazi dupa amiaza si operam maine dimineata. Atunci vedem ca in axila, unde sunt 30-36 de ganglioni, doar 2-3-4 ganglioni capteaza substanta radioactiva. Substanta nu trece si in ceilalti ganglioni. Asta inseamna ca doar acei ganglioni sunt legati de tumora. Acestia sunt primii ganglioni care sunt invadati de boala.

Ganglionul santinela orienteaza o interventie chirurgicala astfel incat sa fie tintita acolo unde trebuie.

Atunci cand scoatem doar 3-4 ganglioni, recuperarea e rapida, sechelele post-operatorii sunt mai mici, nervii sunt mai putin afectati. Exista o multime de avantaje daca pacientul se incadreaza si beneficiaza de identificarea si excizia ganglionului santinela.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Ceaiul verde este esential in cura de detoxifiere / Foto: Captura YouTube Mesele bogate de Paste ne-au bucurat sufletele, insa ne-au incarcat si organismul cu toxine. Dupa masa din noaptea de...
Jucariile multe plictisesc copiii/ Foto: Dreamstime.com In camera copilului stau inghesuite numeroase jucarii, insa cel mic abia le priveste. Cu multe dintre ele nu s-a jucat mai mult de cateva...