Publicat la: 
24/03/2016

Persoanele active intampina de multe ori probleme cu genunchii si de aceea trebuie sa fie atenti la modul in care ii pot proteja. Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie, a vorbit despre cele mai frecvente accidentari sportive de la nivelul genunchiului si de procedurile chirurgicale care trebuie efectuate, precum si de consecintele amanarii acestora. "La simplu mers sau alergare in linie dreapta, tibia se misca anormal, femurul cade prost pe platoul tibial si determina aceste leziuni de menisc si de cartilaj. De aceea este ideal pentru toti pacientii cu ruptura de ligament incrucisat sa se opereze cat mai repede", a precizat  Dr. Ion Bogdan Codorean.

Care sunt cele mai frecvente accidente sportive de la nivelul genunchiului si cum pot fi tratate chirurgical?

Cele mai frecvente accidente de la nivelul genunchiului sunt rupturile de menisc si rupturile de ligament incrucisat anterior. Bineinteles, dupa urmeaza leziunile de cartilaj, leziunile de ligamente colaterale.

Leziunile de menisc si de ligament incrucisat sunt cele mai frecvente in patologia chirurgicala.

Ruptura de menisc

Un menisc rupt se poate trata in 2 feluri:

  • prin excizia portiunii rupte
  • prin sutura meniscului rupt (ideal)

Meniscul are un rol foarte important in biomecanica genunchiului si de aceea e foarte important pentru pacient ca noi sa incercam sa ii salvam meniscul.Din aceasta cauza, eu la fiecare interventie de acest fel incerc sa cos, sa pastrez cat mai mult din meniscul pacientului. Acesta este si motivul pentru care la pacientii care au fost operati deja sau care au o ruptura de menisc si au deja leziuni de cartilaj, noi le punem un implant de menisc artificial pentru a proteja cartilajul in continuare si pentru a pastra stabilitatea conferita de menisc.

Rupturile de ligament incrucisat

Ligamentul incrucisat este principalul stabilizator antero-posterior si rotational al genunchiului. Orice genunchi fara ligament incrucisat determina o translatie anterioara a tibiei, mai mult decat e normal si o rotatie interna a acesteia. In acest fel, femurul calca "prost" pe platoul tibial, pe meniscuri pe care le rupe si dupa urmeaza distrugerea cartuilajului. Orice instabilitate de ligament incrucisat duce la ruptura de menisc, iar in faza a doua la artroza. Astea sunt lucruri dovedite de foarte multe studii.

Amanarea operatiei

La simplu mers sau alergare in linie dreapta, tibia se misca anormal, femurul cade prost pe platoul tibial si determina aceste leziuni de menisc si de cartilaj. De aceea este ideal pentru toti pacientii cu ruptura de ligament incrucisat sa se opereze cat mai repede, in functie si de leziunile asociate.

Care sunt cele mai grave accidente sportive?

La nivelul genunchiului, cele mai grave accidente sunt luxatiile de genunchi, in care de obicei se rup cam toate ligamentele. Pot fi insotite de ruptura arterei poplitee, care necesita un tratament de urgenta. In pasul doi, urmeaza reconstructia tuturor ligamentelor, meniscurilor, tot ce e stricat in genunchi.

Cum pot persoanele active sa isi protejeze genunchii?

Este foarte important ca oricine face sporturi care implica pivotari, care implica contact, sa aiba o pregatire fizica buna, sa aiba musculatura bine pregatita, dezvoltata si e foarte important sa fie echilibrata.

Incalzirea dinaintea inceperii activitatii fizice este foarte importanta si de asemenea, mai ales in cazul schiorilor, atunci cand simt oboseala, ar trebui sa se opreasca pentru ca oricand, din acel moment, pot aparea accidentarile.

Autor: Alexandra Ciordas

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Cei mai mulţi dintre români - 90% - spun că sănătatea este principalul motiv pentru care sunt atenţi la ceea ce mănâncă, în timp ce 10% consideră că "este important să ştim ce mâncăm", potrivit unui...
Multe mituri despre obezitate persista in absenta unor dovezi stiintifice. Sustinerea convingerilor nejustificate poate duce la politici publice neinformate, recomandari clinice si de sanatate...