Publicat la: 
30/05/2013


Serviciul este disponibil in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita

VIDEO Fibroza hepatica din bolile hepatice cronice si investigarea ei cu ajutorul unui test sigur si simplu: Fibroscan - o alternativă pentru biopsia hepaticaFibroza reprezintă acumularea in exces de tesut cicatriceal nefunctional (fibros) la nivelul ficatului, care apare in bolile hepatice cronice, sub actiunea diferitilor factori toxici (alcool, medicamente), infectiosi (virusuri hepatice B si C), autoimuni, metabolici (steatoza hepatica, hemocromatoza, boala Wilson) sau de alta natura. De ce persoanele cu boli hepatice cronice trebuie să efectueze teste pentru diagnosticarea fibrozei?

In funcÅ£ie de gradul de înlocuire a Å£esutului hepatic normal cu Å£esut cicatriceal (fibrotic), fibroza se diferenÅ£iază în 4 grade. Gradul 4, cel mai avansat corespunde de fapt cirozei hepatice (status ireversibil), cu complicaÅ£iile acesteia (insuficienţă hepatică cronică - ficatul nu îşi mai poate desfăşura normal funcÅ£iile, hipertensiune portală – fluxul sangvin la nivel hepatic este compromis, etc.).  EvoluÅ£ia fibrozei către stadiul final, ireversibil, de ciroză, poate fi încetinită sau chiar oprită, ficatul având o extraordinară capacitate de regenerare, odată ce cauza care a determinat fibroza este controlată sau/şi înlăturată. Evaluarea prezenÅ£ei şi a gradului fibrozei permite aşadar stabilirea tratamentului corespunzator. Diagnosticul fibrozei hepatice Pana acum cativa ani, singura metoda de diagnosticare si stadializare a fibrozei hepatice era punctia-biopsie hepatica. Actualmente, fibroza poate fi pusa in evidenta prin elastografie hepatica (fibroscan) sau printr-un complex test de sange (FibroTest sau Fibromax). Ce este FibroScan? Testarea prin FibroScan sau elastografia hepatică reprezintă o metodă recent introdusă, neinvazivă prin care se măsoară duritatea Å£esutului hepatic. În acest fel, metoda este utilizată în depistarea şi cuantificarea fibrozei hepatice din hepatite şi ciroză, deoarece s-a dovedit ca există o corelaÅ£ie intre gradul fibrozei si elasticitatea hepatică. Care sunt avantajele Fibroscan?

 • evaluarea fibrozei hepatice se face printr-un test neinvaziv, nedureros
 • este un test simplu, rapid, reproductibil
 • rezultatul este disponibil imediat pentru pacient
 • procedura se poate efectua ori de câte ori este necesar, în special pentru evaluarea tratamentului
 • FibroScan este o alternativă pentru biopsia hepatică, cu performanţă apropiată acesteia; spre deosebire de FibroScan, biopsia hepatica este o metodă invazivă, poate fi dureroasa, prezinta riscuri, complicaÅ£ii (hemoragie, peritonită, sepsis), poate avea numeroase limitări şi contraindicaÅ£ii.

Care sunt limitările metodei? Ascita, obezitatea, spaţiile intercostale prea înguste constituie limitările elastografiei. Când este indicată testarea cu FibroScan? Indicaţiile FibroScan sunt următoarele:

 • hepatitele cronice virale cu virus B sau C
 • ciroza hepatică de orice etiologie
 • hepatopatia alcoolică
 • hepatite toxice şi medicamentoase
 • steatohepatita non-alcoolică
 • hemocromatoza, boala Wilson
 • pacienÅ£ii care refuză puncÅ£ia hepatică

Cum funcţionează FibroScan? Aparatul emite unde de frecvenţă joasă care sunt ulterior reflectate diferit de parenchimul hepatic, în funcţie de duritatea acestuia şi recaptate de transductorul aparatului. Viteza de recaptare este invers proporţională cu duritatea ţesutului. Cu cât fibroza este mai avansată, cu atât duritatea ţesutului hepatic e mai mare. Cuantificarea elasticităţii hepatice este de fapt o medie a unor măsurători multiple în acelaşi punct de impact. Volumul explorat este de cel puţin 100 de ori mai mare decât acela al unei probe obţinute prin puncţie.

Cum se realizează testarea cu FibroScan? Manevra este nedureroasă, nu necesită niciun fel de pregătire prealabilă. Pacientul este aşezat în decubit dorsal (cu faţa în sus) pe pat, iar transductorul aparatului este plasat într-un spaţiu intercostal, permiţând astfel evaluarea lobului dept hepatic. Se poate determina în acest mod elasticitatea parenchimului hepatic pe o adâncime de aproximativ 2 cm şi diametru de 1 cm. Rezultatul examinării reprezintă de fapt media a 10 determinări succesive validate de aparat. Pe baza acestora, se stabileşte gradul fibrozei, de la 0 la 4. Care sunt valorile normale ale testului? Valorile normale trebuie să se încadreze între 5,5±1,6kPa. Vârsta nu influenţează valorile, dar valorile sunt mai mari la bărbaţi (5,8±1,5), comparativ cu femeile (5,2±1,6kPa). La persoanele obeze (BMI > 30kg/m2), valorile normale sunt 6,3±1,9 pentru bărbaţi şi 5,4±1,5kPa pentru femei. Care sunt valorile în hepatită şi ciroză? Fibroza în hepatita cronică şi ciroză este evaluată în 4 grade: F1-F4 (F1 = gradul cel mai mic) Corespondenţa aproximativă între gradele de fibroză hepatică şi rezultatele FibroScan este următoarea: F1< 7kPa – se poate confunda cu ficatul normal F2>7,1kPa F3> 9,5kPa F4 (ciroza)> 12,5kPa Cat de sigur este rezultatul? Valoarea predictivă este de circa 80% pentru fibroză ≥ F2, 90% pentru fibroză ≥ F3 şi 95-97% pentru fibroză = F4. In principiu, rezultatul este corect la aproximativ 95% dintre pacienţii examinaţi, iar concordanţa dintre rezultatul FibroScan şi biopsie este de cca 90%. Autor: dr. Carmen Ruxandra Posoiu, medic specialist gastroenterolog. Competenta in endoscopie digestiva. Competenta in ecografie generala.

Comentarii

Buna ziua,
Unde putem face un test cu FibroScan?
Multumesc.

am ciroza hepatica compensata din 2008,as dori un test ,care sint pasii?

doresc sa fac si eu testele pe ficat am diabet , cum sa fac???????????

este foarte interesant, vreau si eu sa fac testul cit costa???

Va rog din suflet la FIBROSCAN 17, 4 p ce inseamna?? Este grav??? Tgo 120 si tgp121 si ggt 2200.va multumescc va rog dati-mi un raspuns

"Diagnosticul pozitiv de hepatita C nu implica neaparat necesitatea unui tratament specific. Daca testele hepatice sunt normale sau doar putin modificate, medicul poate decide sa nu urmati inca tratament antiviral, deoarece riscul pe termen lung de a dezvolta o boala severa este redus, in timp ce efectele adverse ale terapiei pot fi severe. Va fi necesar sa fiti monitorizat (sa efectuati control periodic) la anumite intervale de timp. In alte cazuri, va poate recomanda initierea unui tratament antiviral (cu medicamente precum interferon si ribavirina). Daca ficatul este sever afectat, ultima optiune terapeutica este transplantul hepatic."-dr. Carmen Ruxandra Posoiu. Din contra, in cazul hepatitei C, daca viremia este detectabila, aratand numar de virusi/ml. de sange, este recomandat tratamentul antiviral cu interferon si ribavirina, indiferent da gradul fibrozei. Cu cat fibroza este mai mica, cu atat reusita de vindecare este mai mare prin tratamentul antiviral. Nu scrie nicaieri ca e obligatoriu ca in timp sa te alegi cu alte boli si nici ca efectele secundare sunt la fel la toata lumea. Fiecare organism este aparte, unic, reactionand diferit la acest tratament antiviral. Boala este vindecabila cu acest tratament antiviral, chiar daca numai in procent de max. 50%. Nu medicul decide daca pacientul face sau tratamentul, ci pacientul insusi. Doar daca exista caz de ciroza hepatica decompensata, DOAR atunci nu se recomanda tratamentul cu interferon si ribavirina.

imi puteti da va rog un raspuns la fibroscan de 17.3.ceva tratament sau ceva ce se mai poate face.se mai poate face transplant.
Multumesc

am facut tratament cu interferon pegasys 72 saptamani non responder b-delta ce credeti ca as putea sa fac nimeni numa lamureste am cardiopatie ischemica depresie sub tratament cu coaxil anxial si cipralex nebilet ampril la doctor doar cotizez oare am vreo sansa la comisia de pensionare am fost respinsa cu toate ca fratele meu are aceasi boala si lui ia aprobat nustiu ce sa fac am fost trimisi acasa ca nu are cu ce ne trata chiar nu se poate face ceva suntem bolnavi sau mai rau nea imbolnavi t lucrez in mediu toxic am fost infectati in sistem acum trei ani va multumesc

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Anotimpurile au un impact major asupra modului de functionare al genelor, potrivit oamenilor de stiinta. Noua descoperire, publicata in Nature Communications, ar putea explica de ce anumite boli se...
Citeam urmatoarele versuri, ale lui Theodore Roethke: "Dark, dark my light, and darker my desire. My soul, like some heat-maddened summer fly, Keeps buzzing at the sill. Which I is I? A fallen man,...