Publicat la: 
9/09/2016

VIDEO Piciorul diabetic. Care sunt cele 10 reguli ale pacientului cu diabet? Dr. Mihai Creteanu: Un picior mai rece comparativ cu celalalt este un semnal de alarma

Ce complicatii pot aparea la nivelul piciorului pacientului cu diabet? Dr. Mihai Creteanu, medic specialist radiolog, a explicat care sunt principalele semnale de alarma, ce investigatii sunt necesare, care sunt optiunile de tratament pentru a evita amputarea piciorului si care sunt cele 10 reguli ale pacientului cu diabet? Un picior mai rece comparativ cu celalalt, pierderea pilozitatii la nivelul piciorului si, cel mai important, aspectul durerii sunt semnale de alarma pentru pacientul diabetic, spune Dr. Mihai Creteanu.


Care sunt semnalele de alarma ce ar trebui sa trimita pacientul diabetic la medicul specialist?

Dr. Mihai Creteanu: Un picior mai rece, un picior mai rece comparativ cu celalalt, pierderea pilozitatii la nivelul piciorului si, cel mai important, aspectul durerii. Durerea apare ca o gheara, ca un carcel in pulpa piciorului, la mers. Aceasta durere are si un carcater specific: apare si dispare in cateva minute de repaus.

Care sunt principalele investigatii pe care trebuie sa le faca pacientul?

Dr. Mihai Creteanu: Prima investigatie este un consult clinic, in care medicul inspecteaza tegumentul, culoarea, temperatura piciorului. Ulterior, investigatia cea mai simpla care se efectueaza este indicele glezna-brat, masurarea tensiunii la nivelul piciorului si la nivelul mainii; acest raport are mai multe valori. un raport sub 0,7 indica o afectare vasculara periferica, bineinteles in stransa corelatie cu simptomele pe care le descrie pacientul.

Ce compliactii pot aparea?

Dr. Mihai Creteanu: Poate sa apara o rana. Diabetul favorizeaza infectia, infectia nu are cum sa se vindece pentru ca nu ajunge suficient sange care sa aduca medicamentele la locul respectiv. Infectia se extinde la nivelul piciorului si la nivelul osului si incepe problema de amputatie. Daca nu se intervine in timp util, din pacate amputatia se face la nivel inalt, la nivelul genunchiului sau la nivelul coapsei. Un pacient care are un membru inferior amputat, in cel mult 5 ani il va avea amputat si pe celalalt.

Care sunt optiunile de tratament?

Dr. Mihai Creteanu: E foarte important un diagnostic corect. Apoi exista optiunea medicamentoasa, chirurgia deschisa sau endovasculara. Decizia moderna se ia in echipa multidisciplinara pe baza unei investigatii imagistice (computer tomografia aortei si membrelor inferioare). Pe baza rezultatelor se ia decizia de tratament.

In cazul pacientilor care vin deja cu o leziune, cu un deget negru, cu un picior foarte rosu, cu o leziune care nu se mai vindeca, exista optiunea angiografiei clasice. In cadrul aceleasi interventiei se poate face tratament sau se poate opta pentru chirurgie in functie de situatie.

Un lucru foarte important pentru pacientul diabetic este controlul glicemiei si a diabetului, care favorizeaza aparitia afectarii periferice.

Dr. Mihai Creteanu:

Cele 10 reguli ale pacientului cu diabet:

1. Inspectati-va zilnic picioarele, folositi o oglinda sau rugati pe cineva sa va ajute.

2. Spalati-va zilnic picioarele cu grija.

3. Stergeti-va picioarele cu atentie, nu lasati spatiul umed dintre degete. Umezeala favorizeaza aparitia micozelor.

4. Aplicati pe picioare creme hidratante pentru ingrijirea pielii; pe pielea uscata apar fisuri si in felul acesta se produc infectii.

5. Unghiile trebuie taiate drept, nu prea scurt. Folositi pile pentru a rotunji colturile.

6. Folositi numai incaltaminte adecvata, pantofii noi se vor purta progresiv pana la acomodare.

7. Nu umblati descult sau doar cu ciorapi.

8. Folositi ciorapi din bumbac 100% care absorb transpiratia, care permit picioarelor sa se aeriseasca si care mentin picioarele uscate.

9. Senzatia de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medicul specialist si nicidecum prin incalzirea lor cu sticle sau apropierea de foc. Acestea pot provoca arsuri grave.

10. Adresati-va imediat medicului specialist daca apar dureri in picioare sau din contra, daca remarcati ca si-au pierdut sensibilitatea, daca apar deformari, ulceratii, fisuri, roseata, hemoragii sau atrofii musculare la nivelul picioarelor.

Autor: Alexandra Ciordas

Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Sebestyen Lucia-Luana,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Un nou studiu aparut in revista ”Diabetes”, din China, care a inclus cel mai mare numar de oameni diagnosticati cu diabet zaharat la nivel global, sugereaza ca diabetul de tip 2 este asociat cu un risc ridicat de 11 tipuri de cancer la barbati si 13 tipuri de cancer la femei. Aceasta posibila asociere a fost speculata de mult timp, dar rezultatele...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Diabetologia”, ca varstnicii care traiesc intr-o comunitate si care sufera de diabet zaharat de tip 2 experimenteaza si o scadere a memoriei verbale si a fluentei in aproximativ cinci ani, potrivit sciencedaily.com. Contrar studiilor anterioare, scaderea volumului creierului...
Malformatiile cardiace congenitale reprezinta cele mai frecvente defecte depistate la nastere. Cu toate ca medicina a facut progrese remarcabile de-a lungul timpului, acestea raman principala cauza a mortii neinfectioase la sugari. Specialistii au analizat, printr-un nou studiu, impactul pe care il are diabetul matern asupra dezvoltarii cardiace...
Cresterea consumului zilnic de cafea ar putea reduce riscul de imbolnavire de diabet, a anuntat o echipa de cercetatori din Statele Unite ale Americii si Singapore. Pornind de la trei studii americane efectuate pe 120.000 de persoane, in cea mai mare parte angajati din sistemul medical, echipa de cercetatori a stabilit o legatura intre...
Un hot dog pe zi creste riscul de boli cardiovasculare/ Foto: FreeDigitalPhotos Consumul de sunca, crenvursti, carnati sau alte tipuri de carne procesata creste riscul de boli cardiovasculare si diabet, arata un studiu realizat de Facultatea de Medicina Harvard si citat de Reuters. Nu acelasi lucru se poate spune despre consumul de carne...