Publicat la: 
10/07/2017

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au prezentat cea mai recenta descoperire în diagnosticarea cu ajutorul inteligentei artificiale: un algoritm care poate să analizeze ore de date privind ritmul cardiac, colectate de monitoare portabile, pentru a determina dacă un pacient are o bătăi neregulate ale inimii sau aritmie. Algoritmul, spun cercetatorii, nu este doar la fel de bun ca un cardiolog la diagnosticarea corecta a unei afectiuni, dar adesea o face mai bine, scrie gizmodo.com.

Oamenii si-au imaginat un viitor în care mașinile înlocuiesc doctorii în procesul de diagnosticare încă din anii 1950, când psihologul Paul Meehl a pus ideea controversată într-o carte cu un nume foarte plictisitor. În Clinical vs. Statistical Prediction: A Theoretical Analysis and a Review of the Evidence, el a susținut că algoritmii simpli, bazați pe date, ar putea lua decizii mai bune privind diagnosticul și tratamentul pacientului decât psihologii instruiți. Această afirmație a continuat să fie reprodusă de mai multe ori în întreaga medicină bazata pe algoritmi. Recent, inteligența artificială și învățarea profundă au aratat ca algoritmii nu numai că pot lua decizii medicale bazate pe date, fără erori umane, ci și proceseaza date mult mai vaste decât ar putea sa proceseze orice ființă umană vreodată. Bazându-se pe recunoașterea imaginii, Google a folosit recent AI pentru a diagnostica cancerul mai rapid decât un om și îl testează pentru a diagnostica orbirea diabetică. "În cele din urmă, algoritmii ajuta la autodiagnosticare și sporirea accesului la îngrijiri medicale,"  a declarat Pranav Rajpurkar, student la Stanford Machine Learning Group și co-autor al lucrării. Algoritmul poate detecta 13 tipuri de aritmii pe baza datelor de la electrocardiogramă. Cercetatorii au colaborat cu compania de monitorizare a inimii iRhythm si au folosit setul masiv de date al companiei, colectat prin intermediul monitorizarii batailor inimii, pentru a instrui un model de retea neuronala profunda pe 30.000 de clipuri de 30 de secunde de la pacientii cu aritmii pe parcursul mai multor luni.

Pentru a testa acuratetea, cercetatorii au confruntat diagnosticul algoritmului cu cel al cardiologilor experti pentru a citi si a interpreta 300 de clipuri nediagnosticate. Cercetatorii cred ca s-ar putea ajunge ca algoritmul sa puna diagnosticul de aritmie la nivelul unui cardiolog si tratamentul ar deveni mai accesibil pentru persoanele care nu sunt in masura sa vada un cardiolog in persoana. Exista ceasuri care detectează probleme cardiace, telefoane care analizează modelele noastre de vorbire pentru semnele Parkinsons, o paradă fără sfârșit a dispozitivelor pentru a ne monitoriza permanent starea de sanatate. Un astfel de viitor, în acest moment, pare inevitabil. Anul trecut, Watson, sistemul computerizat cu inteligență artificială realizat de IBM, a diagnosticat o formă rară de leucemie a unei femei de 60 de ani, în termen de 10 minute, după ce medicii din Japonia au reusit acest lucru in luni de zile. Rajpurkar a spus că tehnologia nu ii va lasa pe medici fara muncă. Avantajul este ca in acest fel cardiologii se concentreaza asupra interactiunii cu pacientul si dezvoltarea tratamentelor. Pentru moment, există totuși limitări. Cercetatorii au putut colecta date pentru a diagnostica doar 13 aritmii cardiace diferite. Pentru formele mai rare, datele nu erau acolo. "Sunt o mulțime de probleme cardiace pe care nu putem sa le detectăm în prezent", a spus el. "Avem nevoie de mai multe date."

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

''Canalul inghinal are o patologie care cuprinde frecvent hernia inghinala, hidrocelul funicular sau/si hidrocelul comunicant cu varianta de chist de canal spermatic, testicul necoborat'', declara...
Pentru cine nu a apucat sa citeasca prima parte a ghidului o sa va fac un scurt rezumat: nodulul tiroidian al pacientului a fost diagnosticat drept cancer tiroidian si tiroida a fost scoasa....