Publicat la: 
24/04/2010

VIDEO Premiera in lumea medicala: o echipa de chirurgi din Spania sustine ca a realizat primul transplant facial total

Transplant facial / Foto: Captura YouTube

O echipa de chirurgi spanioli sustine ca a efectuat cu succes primul transplant complet de fata. Operatia a fost efectuata pe un tanar de 30 de ani care a primit piele noua, muschi, nas, buze, maxilare, un nou set de dinti, pometi si chiar cerul gurii, dupa ce a fost desfigurat in urma unui accident suferit acum cinci ani.

Operatia a fost sustinuta de 30 de medici chirurgi, anestezisti si asistenti la spitatul Vall d-Hebron din Barcelona si a durat 24 de ore. Pacientul, care a dorit sa ramana anonim, s-a impuscat accidental in urma cu cinci ani si a trait cu grave deficiente ale fetei, fiind in imposibilitatea de a se hrani, vorbi sau respira singur, informeaza CNN.

Inainte de transplantul complet de fata, barbatul mai suferise noua operatii estetice, in urma carora putea doar sa respire si sa se hraneasca prin intermediul unor tuburi ajutatoare, fara sa poata vorbi.

La o saptamana dupa operatie, pacientul a cerut sa se priveasca pentru prima oara in oglinda, declarand ulterior ca este satisfacut de rezultat. Medicii au declarat ca pacientul a trecut prin numeroase teste psihologice, inainte de operatie pentru a determina daca va fi capabil sa se obisnuiasca cu ideea unui chip complet nou. Echipa de chirurgi a precizat ca noul chip al barbatului nu seamana cu cel al donatorului, decedat intr-un accident de masina.

Transplant facial total

Cititi articolul complet pe HotNews.ro

Autor: Catalina Ciociltan

Alte articoleVezi toate articolele

Operatie de liposuctie / Foto: Captura YouTube In fiecare zi vedem pe strada, in reviste, la televizor, reclame care promoveaza cele mai bune metode de a pierde kilogramele in plus. Desi multe...
In ce consta rinoplastia sau operatia de remodelare a nasului? Cand este recomandata? Ce contraindicatii exista? Ce presupune pregatirea pentru operatia estetica a nasului? Dr. Dumitru Totir, medic...