Publicat la: 
22/12/2010

Dr. Bogdan Oprita / Foto: HotNews.ro

O initiativa care creste cu 25% sansele de supravietuire pentru pacientii aflati in stare critica, telemedicina presupune consultatii oferite la distanta, prin intermediul unei conexiuni audio-video si al unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale. Inaugurat in septembrie 2009, sistemul de telemedicina care conecteaza Spitalul Clinic de Urgenta din Targu Mures cu 40 de unitati medicale din sapte judete a reusit sa imbunatateasca cu 20% timpul de interventie de urgenta. "Unul din avantajele acestui proiect este ca in situatia unui caz dificil putem fi apelati, apelul va fi prelucrat in prima etapa de catre un medic de urgenta de la noi din spital, dar pot fi prezenti si alti specialisti care, in general, lipsesc in majoritatea spitalelor cum ar fi: chirurgi generalisti, neurochirurgi, cardiologi, chirurgi vasculari", declara Dr. Bogdan Mihai Oprita, medic sef al SMURD Bucuresti, intr-un interviu acordat HotNews.ro.

Reporter: Cum functioneaza sistemul? Cum se pot conecta spitalele la centrul de comanda?

Dr. Bogdan Oprita: Desi exista anumite temeri ca e o chestiune complicata, este vorba in fapt de un singur buton pentru care se realizeaza apelul, iar la celalalt capat suna o alarma si printr-un singur buton se deschide comunicatia cu locatia respectiva.

In rest, mai avem un joystick care manevreaza camera de la distanta din centrul de comanda din spitalul care apeleaza pentru a putea fi observate anumite detalii ale pacientului, pentru a putea fi vizualizate mai bine anumite afectiuni etc.

Asadar, aceste spitale se pot conecta printr-o simpla apasare de buton la acest centru, in cazul nostru Spitalul de Urgenta Floreasca, realizandu-se o legatura audio-video si una de transmisiune de date, de telemetrie, in sensul ca ceea ce este inregistrat pe monitorul din camera de resuscitare a spitalului din teritoriu se vede in timp real pe monitorul de comanda de la noi.

VIDEO INTERVIU Dr. Bogdan Oprita, in studioul HotNews.ro

Rep.: Cate apeluri se pot prelua in acelasi timp si cum sunt prelucrate?

Dr. Bogdan Oprita: Pot fi prelucrate doua apeluri in acelasi timp, iar daca va veni un al treilea apel, ceea ce e foarte putin probabil, va fi preluat de celalalt centru de coordonare din Targu Mures.

Rep.: Cum se asigura o comunicatie sigura intre spitale? Atat din punct de vedere al sigurantei ca liniile de comunicatii functioneaza (ce se intampla daca pica internetul) cat si al securitatii (informatiile vehiculate pot fi potential confidentiale).

Dr. Bogdan Oprita: Buclele de comunicatie sunt finantate de catre Ministerul Sanatatii si sunt asigurate de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, serviciu abilitat sa asigure comunicatiile in spectrul guvernamental, inclusiv Sistemul Apelului National Unic de Urgenta “112″. Ca urmare, cred ca in cele doua situatii mentionate de dvs. la acest punct sunt respectate toate conditiile ca sa avem comunicatii sigure si securizate.

  • Sistemul a condus la o reducere a mortalitatii cu pana la 25%.

Rep: Aveti statistici care sa arate cum a imbunatatit telemedicina serviciile oferite si, eventual, cate vieti au fost salvate datorita serviciului amintit?

Dr. Bogdan Oprita: Da. Avem. Unul din avantajele acestui proiect este ca in situatia unui caz dificil putem fi apelati, apelul va fi prelucrat in prima etapa de catre un medic de urgenta de la noi din spital, dar pot fi prezenti si alti specialisti care, in general, lipsesc in majoritatea spitalelor cum ar fi: chirurgi generalisti, neurochirurgi, cardiologi, chirurgi vasculari etc.

In acest fel se poate ajuta la punerea unui diagnostic de gravitate al cazului, iar temporizarea pacientului va fi redusa.

Conform experientei colegilor de la Targu Mures, unde sistemul functioneaza de mai mult timp, pe statisticile lor s-a observat o imbunatatire remarcabila a timpului de stationare a cazurilor grave in aceste spitale care a condus la o reducere a mortalitatii cu pana la 25%.

Reducerea timpului de stationare (in unele cazuri nejustificata) iti permite sa faci foarte multe lucru. In medicina de urgenta exista o regula tripla: regula orei de aur, a jumatatii de ora de platina si a sfertului de ora de superconductor. Ideea este ca ceea ce vrei sa faci sa faci in maximum o ora la un caz extrem de grav. Asadar pacientul va fi transferat mult mai repede exact acolo unde poate beneficia de cea mai buna ingrijire in cel mai scurt timp. Astfel s-a ajuns la datele statistice amintite mai sus. Iar lucrurile pot si vor fi imbunatatite continuu.

Rep: In conditiile in care de multe ori, medicii sunt orgoliosi si nu cer parerea confratilor, acest serviciu are sanse sa fie utilizat la parametri optimi si sa se dezvolte mai departe?

Dr. Bogdan Oprita: Evident ca aceasta problema exista, dar exemplul centrului pilot de la Targu Mures ne-a aratat ca aceste “orgolii” pot fi depasite. In plus, demararea proiectului de la Bucuresti a fost precedata de intalniri si instruiri cu conducerea si personalul din spitalele care vor beneficia de acest sistem.

Chestionarele completate de personalul din aceste spitale a aratat satisfactia acestuia pentru implentarea sistemului de telemedicina.

Rep: Cum este impartita responsabilitatea in cazul doctorilor care trateaza un caz mixt – videoconferinta + la fata locului? Sunt protejati cei care efectueaza procedura la fata locului? Mai exact, exista o baza legala pentru telemedicina?

Dr. Bogdan Oprita: Responsabilitatea medicului care examineaza si trateaza un pacient intr-un spital conectat la sistemul de telemedicina ii revine pentru gesturile pe care acesta le face la fata locului. Acestui medic nu i se poate pretinde sa efectueze manevre pe care nu este abilitat sa le faca in conformitate cu statutul lui profesional. Responsabilitatea medicului care examineaza pacientul “de la distanta” este in legatura directa cu deciziile pe care le comunica (ramanerea pacientului in spitalul in cauza, transfer la o anumita unitate sanitara, alegerea mijlocului de transport etc.).

Dr. Bogdan Mihai Oprita este medic primar in medicina de urgenta, doctorand in medicina - toxicologie clinica. Din 2004, este medic sef al Departamentului UPU-SMURD Bucuresti din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (din 2004 coordonator al activtatii aeromedicale SMURD Bucuresti, iar din 2008 si al componentei terestre - ambulante). Din 2007, conduce programul de rezidentiat in Medicina de Urgenta in cadrul Departamentului UPU-SMURD Bucuresti din structura Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive. Emma Olaru, Ionut Baias

Specialitate: 
Comentarii

Domnilor, de 3 ani am o iritatie faciala, si in ciuda numeroaselor consultatii, o am in continuare. Fiecare medic are cate o idee: apa calda ca deschide porii, apa rece ca e calmanta etc. Deci nu o pot vindeca LIVE in spitalele din Bucuresti. Cum o sa ma ajute telemedicina ???

Coane Cristi telemedicina nu-i pentru fleacuri d'astea. Este pentru urgente, unde viata atirna de un fir de par si de drumuri inzapezite sau lipsa mijloacelor de transport rapid ori lipsa medicilor specialisti care au plecat in zari mai bine platite.

Referitor la telemedicină, cunosc și eu un sit al unei universități din Singapore.
Situl acela este coordonat de către Domnul Profesor Alexei Sourin. Acolo se discută despre Teleprezență și Realitate Virtuală Augumentată.
:-)
Interesul meu pentru acel sit este colateral medicinii, pe mine interesându-mă dispozitivele și softul utilizat în învățarea medicinii de către studenții acelei universități.
Așadar poate aveți curiozitatea să vizitați:
http://www3.ntu.edu.sg/home/assourin/
http://www3.ntu.edu.sg/home/assourin/VirBones.html

Tehnologiile de Teleprezență și Învățământ La Distanță cu ajutorul Realității Virtuale Augumentate, sunt deosebit de interesante. Tematica principală a micului meu forum fiind tocmai aceste aplicații, mai puțin chestiunile privind manipulările virtuale.

///

Vă mulțumesc.
[Editat de HotNews.ro]

Echipa medicala MedLife - Medicina de urgenta, Medicina generala

Ghinescu Gabriela,Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Medic Specialist
Margaritescu Valentin Ovidiu,Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Dinescu Daniela,Medic Specialist Medicina de Urgenta
Medic Specialist...

Articole similare

Cercetatorii britanici au reusit sa identifice "centrul pesimismului", descoperire care poate sta la baza conceperii unor noi tratamente contra depresiei, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de BBC.  Cercetatorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu, spun ca o regiune...
Papadia este un bun diuretic/ Foto: Dreamstime.com Desi, de cele mai multe ori, este cauzata de supraincarcarea stomacului si a intestinelor, balonarea poate fi produsa si de retentia de lichide, de flora intestinala, de modificarile hormonale sau, mai grav, de diverse afectiuni. Cititi, in continuare, cateva dintre metodele de prevenire....
Pana la 50% dintre adultii din Statele Unite evita sexul pentru ca sunt prea obositi, arata sondajele recente. Nici nu e de mirare pentru ca ziua de lucru se poate extinde pana la miezul noptii, multe cupluri au copii de care trebuie sa aiba grija si, in general, toata lumea are diversiuni care distrag atentia de la partener. Lipsa somnului si...
Avocado/ Foto: MorgueFile.com Fructele de avocado sunt unele dintre cele mai bogate, delicioase si nutritive alimente. Aceste fructe sunt bogate in vitamine si minerale ce au proprietati anti-imbatranire si de lupta impotriva bolilor. Un studiu, efectuat anul acesta, a descoperit ca persoanele care consuma avocado in mod regulat au un aport...
Presedintii Barack Obama si Francois Hollande, cancelarul Angela Merkel si premierii Matteo Renzi si David Cameron au calificat miercuri virusul Ebola ca fiind "cea mai grava urgenta sanitara din ultimii ani", a anuntat un purtator de cuvant al premierului britanic, citat de AFP, anunta Mediafax. "Liderii au convenit ca este cea mai grava...