Publicat la: 
17/11/2015

Vinul rosu regleaza nivelul de colesterol la diabetici

Noi cercetari publicate in jurnalul "Annals of Internal Medicine" sugereaza ca vinul consumat cu moderatie regleaza nivelul de colesterol din sange la bolnavii de diabet. Cercetatorii de la Universitatea Ben-Gurion din Israel au facut un experiment in cadrul caruia au impartit 200 de bolnavi de diabet de tip 2 in 3 grupuri.

Participantii din primul grup au fost pusi sa consume cate un pahar de apa minerala in fiecare seara la cina, pe cand participantii din celelalte doua grupuri au fost pusi sa consume cate un pahar de vin rosu sau alb.

De asemenea toti participantii au urmat o dieta de tip mediteraneean, bogata in legume, peste, fructe, cereale integrale, nuci si ulei de masline.

Doi ani mai tarziu, in cadrul testelor, cercetatorii au observat ca participantii la studiu care au consumat vin rosu au avut cu 10% mai mult colesterol HDL, numit colesterol bun, prin comparatie cu participantii care au consumat vin alb sau aceia care nu au consumat vin deloc.

De ce numai participantii care au consumat vin rosu au avut parte de astfel de rezultate?

"Cercetarile au aratat ca antioxidantii si fitochimicale care se regasesc in produsele alimentare pigmentate cu nuante intunecate de rosu si violet imbunatatesc nivelul de colesterol bun din sange," a declarat Angela Ginn-Meadow, coordonatoarea studiului.

Insa vinul ridica, de asemenea, si nivelul de zahar din sange. De aceea, spun cercetatorii, este foarte importat ca in cazul diabeticilor consumul de vin sa fie moderat si intotdeauna insotit de o gustare.

Sursa: Prevention

G.T.