Publicat la: 
22/01/2018

raspandire virus gripa

Multi oameni cred ca virusul gripal se raspandeste prin stranut sau tuse, insa un studiu efectuat recent de cercetatorii de la Universitatea din Maryland arata ca gripa poate fi transmisa mult mai usor, pe calea aerului respirat.

Studiul, publicat in "The Proceedings of the National Academy of Sciences," ofera noi dovezi referitoare la gradul de contaminare prin intermediul cantitatii mari de virusuri infectiosi regasiti in aerul expirat de catre persoanele infestate cu gripa, scrie sph.umd.edu.

"Am constatat ca persoanele care sufera de gripa contamineaza aerul din jurul lor cu virusul infectios doar prin respiratie, fara a fi necesar sa tuseasca sau sa stranute. Persoanele gripate genereaza particule ce raman in aer pentru o lunga perioada de timp,  mai ales in primele zile de boala. De aceea, recomandam ca persoanele care au virusul gripal sa stea acasa pentru a nu transmite boala colegilor de munca," explica Dr. Donald Milton, profesor de sanatate a mediului in cadrul Universitatii din Maryland.

Dr. Milton si colegii sai au analizat 142 de cazuri de gripa in primele trei zile de la instalarea bolii si au evaluat prezenta aerosolilor gripali care apar in mod natural in aerul expirat, schimbul de replici, tusea spontana si stranut.  

Analiza de specialitate a aratat ca un multi pacienti care aveau gripa au transmis virusul infectios prin intermediul particulelor mici eliberate in aer. 

In mod surprinzator, 11% din cele 23 de probe colectate in absenta tusei au avut un ARN viral detectabil, iar 8 dintre acestea au continut virusul infectios.

Datele sugereaza ca prezenta tusei nu este obligatorie pentru ca generarea aerosolilor infectiosi sa raspandeasca virusul de la bolnav la alte persoane. De asemenea, stranutul nu a fost asociat cu un grad mai ridicat de contaminare, prin comparatie cu aerul expirat de persoana infestata, sugerand ca stranutul nu aduce o contributie importanta la raspandirea bolii. 

"Constatarile studiului arata ca pastrarea suprafetelor curate, spalarea mainilor si evitarea persoanelor care tusesc sau stranuta nu ofera o protectia suficienta in fata pericolului contaminarii cu virusul gripal. De aceea, este recomandat ca bolnavul sa stea acasa, departe de spatiile publice, pentru a preveni raspandirea virusului," declara Sheryl Ehrman si colegii sai de la Universitatea din San Jose.

Potrivit autorilor studiului, aceste constatari ar putea fi utilizate pentru a imbunatati modelele matematice ale riscului de transmitere a virusului gripal, de la persoanele ce prezinta simptomele specifice la cei din jur, dar si pentru a imbunatati impactul epidemiilor de gripa si a pandemiilor. 

Spre exemplu, sistemele de ventilatie ar putea fi imbunatatite pentru a reduce riscul transmiterii bolii in birouri, salile de clasa si transportul in comun.

Specialistii recomanda bolnavilor de gripa sa ramana acasa pentru a preveni raspandirea virusului si incurajeaza populatia sa efectueze vaccinul antigripal in fiecare sezon.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar
Chiris Roxana,Medic primar
Medic primar
Serban Rodica,Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Medic Primar...
Medic Primar

Articole similare

Multi oameni cred ca virusul gripal se raspandeste prin stranut sau tuse, insa un studiu efectuat recent de cercetatorii de la Universitatea din Maryland arata ca gripa poate fi transmisa mult mai usor, pe calea aerului respirat. Studiul, publicat in "The Proceedings of the National Academy of Sciences," ofera noi dovezi referitoare la gradul de...
Gandul la o potentiala infectie pare sa accentueze ingrijorarea oamenilor cu privire la aspectul lor fizic, mai ales atunci cand vine vorba despre bolile cronice, potrivit unui nou studiu publicat recent in revista de specialitate "Psychological Science". Noile constatari sugereaza ca doar posibilitatea de a deveni contagiosi ne poate determina...
Tantarii, purtatori de virusuri / Foto: ImageAfter Bazaie, inteapa si ne tulbura somnul, mai ales in noptile calduroase de vara. In Romania, de obicei, intepatura tantarilor nu provoaca mai mult decat o simpla mancarime, insa nu disconfortul este cel mai mare motiv de ingrijorare cand vine vorba de aceste insecte, ci bolile pe care le pot...
Cosuri rosii, colectii albicioase, noduli rosii violacei infiltrati reprezinta tabloul acneei inflamatorii, intalnita la adolescenti dar si la adulti. O intrebare frecventa in consultatiile pacientilor cu acnee este Nu puteti sa imi luati o proba de acolo sa vedem ce microb gasim? Care este adevarul? Mecanismele de producere a acneei sunt...