Publicat la: 
8/10/2018

Cercetatorii sugereaza, printr-un nou studiu facut pe soareci, ca virusurile care vizeaza sistemul nervos pot distruge neuronii din intestin, raspunzatori de procesul de coordonare si deplasare a resturilor alimentare de-a lungul intestinului. Aceste virusuri pot fi responsabile si de tulburarile digestive ale oamenilor, conform sciencedaily.com.

In timp ce studiau virusurile care provoaca infectii la nivelul creierului, specialistii de la ”Washington University School of Medicine”, St. Louis, si-au indreptat atentia catre problemele digestive ce apar din senin. Specialistii si-au dat seama ca virusurile precum West Nile, sau Zika, care afecteaza sistemul nervos si maduva spinarii, pot ucide si neuronii din intestinul soarecilor, intrerupand circulatia si provocand blocaje intestinale.

Rezultatele, publicate in revista ”Cell”, ar putea explica de ce unii oameni se confrunta cu dureri abdominale si constipatie si ar putea sa ajute la conceperea unei noi strategii de prevenire a unor astfel de afectiuni.

”Exista foarte multi oameni sanatosi care dezvolta brusc probleme de motilitate intestinala si nu intelegem de ce. Suspectam ca infectiile virale pot determina celulele sistemului imunitar sa distruga neuronii infectati din intestin” spune Thaddeus S. Stappenbeck, co-autorul studiului.

Autorul principal al studiului, James White, studiaza soarecii infectati cu virusul West Nile, care este transmis prin tantari si care provoaca inflamatii la nivelul creierului. Acesta a observat ca soarecii infectati au suferit, de asemenea, blocaje intestinale.

Pornind de la aceasta descoperire, echipa de specialisti a observat ca nu doar virusul West Nile, ci si Zika, Powassan si Kunjin, care afecteaza sistemul nervos, determina instestinele sa se extinda si incetinesc tranzitul. In schimb, virusul Chikungunya, care nu vizeaza neuronii, nu a provocat probleme intestinale.

Cum provoaca virusurile probleme digestive?

Specialistii au injectat virusul West Nile in piciorul unui soarece. Virusul, ajuns in sange, infecteaza neuronii plasati pe peretele intestinal.Acesti neuroni coordoneaza contractiile musculare pentru a asigura tranzitul intestinal. Cand acesti neuroni sunt infectati, trag un semnal de alarma catre celulele sistemului imunitar, care ataca virusul, dar si neuronii sunt distrusi in acest proces.

Orice virus care tinteste neuronii ar putea provoca astfel de daune. Cu toate ca virusurile precum West Nile nu sunt foarte raspandite, exista si altele, cum ar fi enterovirusurile si virusurile herpetice, care pot avea aceleasi consecinte. Tulburarile motilitatii intestinale pot fi gestionate si ameliorate, dar nu vindecate complet.

Majoritatea virusurilor care ataca sistemul nervos intestinal provoaca infectii usoare, dar, din moment ce anumite virusuri cauzeaza probleme mult mai serioase, un nou obiectiv pentru specialisti ar putea fi dezvoltarea unui vaccin.

Tracturile digestive ale soarecilor infectati s-au recuperat treptat, in opt saptamani. Totusi, atunci cand cercetatorii le-au injectat orice alt virus, problemele intestinale au revenit. Acelasi lucru se intampla si in cazul oamenilor.

”Este uimitor cum sistemul nervos intestinal reuseste sa se refaca si sa functioneze aproape normal, chiar si dupa ce a pierdut un numar semnificativ de celule. Totusi, cand apare orice alt factor marunt, cum ar fi stresul, problemele apar din nou”, concluzioneaza Stappenbeck.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie

Medic Primar,...
Medic Specialist
Moga Tudor Voicu,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

O echipa internationala condusa de Sarah Butcher la Institutul de Biotehnologie, Universitatea din Helsinki, Finlanda, care a inclus si cercetatori de la University of Pittsburgh, USA, a descoperit o structura proteica veche intr-un virus, care este legata din punct de vedere evolutionist de virusul ce cauzeaza herpes uman. Aceasta structura a...
Herpesul genital nu are inca leac/ Foto: Dreamstime.com Vaccinul cu glicoproteina D nu are efect impotriva herpesului genital, arata un studiu publicat saptamana trecuta de The New England Journal of Medicine. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Virusul herpes simplex (HSV) este cunoscut in special pentru doua dintre formele sale: HSV-1 si HSV-2....
Cercetatorii sugereaza, printr-un nou studiu facut pe soareci, ca virusurile care vizeaza sistemul nervos pot distruge neuronii din intestin, raspunzatori de procesul de coordonare si deplasare a resturilor alimentare de-a lungul intestinului. Aceste virusuri pot fi responsabile si de tulburarile digestive ale oamenilor, conform sciencedaily.com....
Un studiu molecular complex efectuat de o echipa de cercetatori internationali asupra probelor de sange colectate de la pacientii din Sierra Leone arata care sunt indicatorii bolii Ebola. Noile constatari, ce sustin eforturile specialistilor pentru dezvoltarea tratamentelor eficiente impotriva acestui virus, au fost publicate recent in jurnalul...
Oamenii de stiinta americani au descoperit intr-un laborator public din apropiere de Washington fiole care contin virusul variolei si despre care se crede ca dateaza din anii 1950, a informat marti Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, potrivit EFE. Boala a fost considerata eradicata oficial in 1980 si pentru prima data...