Descriere: 

Vitamina B2/ riboflavina formează în mod normal două coenzime: FMN (flavin-mononucleotid) și FAD (flavin-adenin dinucleotid). FMN și FAD servesc ca unități prostetice pentru o mare varietate de flavoproteine, care sunt transportori de hidrogen în procesele de oxido-reducere.

Sursele alimentare de riboflavina sunt: laptele și produsele lactate, carnea, peștele și legumele verzi. Absorbția sa are loc la nivelul jejunului. Riboflavina este răspândită în dieta astfel incat efectele unui deficit sever nu sunt cunoscute. Se poate asocia cu deficitul de tiamină și  niacina.

Deficitul prelungit se manifesta prin: cheilita,  stomatita angulara, glosita, dermatita seboreica, anemie normocitara.

Cea mai problematica manifestare a deficitului de riboflavina este keratita interstitiala, care se manifesta prin ulceratii si opacifieri ale corneei.

 

Recomandari: 

Este utila pentru evaluarea persoanelor care prezinta  semnele unui deficit de riboflavina.

Interpretare valori mici: 

Concentratiile scazute indica o carenta alimentara de riboflavina

Interpretare valori mari: 

Riscul de intoxicare este mic datorita excretiei sala rapide.

Interferente analitice: 

Proba hemolizata, lipemica.

Proba lucru / Pregatire transport lab executant: 

Cantitatea necesara de minim 2 ml sange venos.

Informatii recoltare: 

Recolta a jeun (pe nemancate), ultima masa inainte de recolta cu 12 ore.

bibliografie: 

Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 23rd Edition p420