Publicat la: 
13/03/2018

vitamina D

Un aport optim de vitamina D poate reduce cu 30% riscul de deces prematur in randul persoanelor ce sufera de boli cardiovasculare, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia. Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista de specialitate "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism," informeaza uib.no.

Noi constatari asupra lipsei de vitamina D din organism

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat vreme de 12 ani datele medicale a 4.000 de pacienti, cu varsta medie de 62 de ani, ce sufereau de boli cardiovasculare. 

"Studiul nostru arata ca un aport optim de vitamina D in organism reduce in mod substantial riscul de deces prematur. Un nivel prea mic sau prea mare de vitamina D ar putea creste acest risc," declara Jutta Dierkes profesor al Departamentului de Medicina Clinica din cadrul Universitatii Bergen.

Recomandarile specialistilor

Un aport optim de vitamina D in organism se incadreaza intre valorile de 42 si 100 de unitati per litru de sange. Valorile ce se situeaza sub sau peste acest nivel pot creste riscul declansarii bolilor cardiovasculare, un factor de risc pentru decesul prematur. 

Cu toate acestea, in ceea ce priveste dobandirea unui nivel optim de vitamina D in organism, este dificila stabilirea unor recomandari care sa fie general valabile, potrivit specialistilor. 

"Cantitatea optima de vitamina D din suplimentele alimentare variaza de la o persoana la alta, in functie de dieta alimentara, expunerea la soare si mediul inconjurator," subliniaza Jutta Dierkes 

Spre exemplu, in tarile nordice specialistii recomanda suplimentarea cu 10 micrograme pe zi, in timp ce in SUA si Germania specialistii recomanda intre 15 si 20 de micrograme zilnic. 

"Chiar daca tarile nordice sufera de o expunere limitate la razele soarelui, acestia au o dieta alimentara bogata in peste. Pestele si uleiul din peste sunt surse importante de vitamina D in sezonul rece," explica autorul principal al studiului.

In consecinta, specialistii recomanda efectuarea testelor de sange pentru stabilirea nivelului de vitamina D existent in organism pentru a putea determina care este masura optima de suplimentare a dietei alimentare cu vitamina D. 

"De asemenea, trebuie sa luam in considerare faptul ca nivelul de vitamina D din organism variaza in functie de sezon. Astfel, rezultatele analizelor de sange din lunile reci nu vor fi asemanatoare cu cele efectuate in lunile calde," conchide autorul.

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Mentinerea oaselor sanatoase / Foto: Photoxpress Riscul de osteoporoza creste odata cu varsta, pe masura ce oasele se subtiaza in mod natural. Dupa 30 de ani, creste usor rata prin care oasele se...
Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu Bolnavii de cancer de colon care au un nivel ridicat de vitamina D in sange au sanse mai mari de supravietuire decat...