Publicat la: 
24/03/2010
Vitaminele isi pierd calitatile, daca sunt tinute in incaperi umede, precum baia sau bucataria

Vitaminele isi pierd calitatile in mediu umed / Foto: Reuters

Umiditatea din baie si bucatarie degradeaza calitatea vitaminelor si suplimentelor alimentare pastrate in aceste incaperi, chiar daca ambalajele sunt bine acoperite. Lisa Mauer, profesor asociat la Universitatea Purdue, specialist in stiinte alimentare, atrage atentia ca substantele cristaline, inclusiv vitamina C, unele vitamine din complexul B si alte suplimente nutritive sunt predispuse la un fenomen numit de specialisti delicvescenta.

Delicvescenta este procesul prin care substantele solide, solubile in apa, se dizolva in mediu umed. Pastrarea in conditii lipsite de umiditate si caldura contribuie la asigurarea eficacitatii acestor produse. Ati putea observa sarea de bucatarie sau zaharul cum se coaguleaza vara, cum se aduna in gramajoare. Acela este un semn de delicvescenta, explica prof. Mauer, al carei studiu a fost publicat de Medical News Today. Puteti obtine instabilitati chimice similare, care sunt insa un pic mai problematice, daca folositi suplimente nutritive cu vitamina C.

Totusi, in cazul sarii de bucatarie sau al zaharului, coagularea nu are alt efect decat acela ca produsele devin mai greu de cantarit, dar nu isi pierd calitatile. Modificarile chimice devin insa o adevarata pacoste in cazul vitaminelor si suplimentelor nutritive. () Ingredientele isi pierd din calitati, iar termenul de valabilitate si aportul de substante nutritive scad. In functie de conditii si de continutul produsului, se poate intampla chiar ca, in unele cazuri, produsele sa isi piarda complet calitatile. Intr-un timp foarte scurt, o saptamana, este posibil sa se piarda tot continutul de vitamina C din produsele care fost supuse delicvescentei.

Astfel, baile si bucatariile nu sunt cel mai bun loc pentru depozitarea vitaminelor si suplimentelor alimentare, din cauza nivelului crescut de umiditate si caldura. In plus, prof. Mauer sustine ca, in foarte multe situatii, pastrarea produselor in ambalaje bine inchise cu capac nu este de mare ajutor.

Deschiderea si inchiderea ambalajului va schimba atmosfera din interiorul recipientului. Daca deschideti capacul intr-o baie, dvs. adaugati un plus de umiditate de fiecare data cand desccoperiti recipientul. Umiditatea din baia sau bucataria dvs. poate fi destul de ridicata, depinzand de cat de lung a fost dusul pe care l-ati facut, de exemplu, putand atinge chiar nivelul de 98%.

Resolidificarea produsului nu va reface nicio modificare chimica sau degradare deja produsa. Nu puteti recupera continutul de vitamina C dintr-un produs daca este resolidificat sau mutat intr-o incapere mai putin umeda. Reactiile chimice pe care le-am studiat nu sunt reversibile.

Cei care folosesc astfel de produse pot observa daca sunt degradate, fiind atenti daca in recipient se observa semne de umiditate. Un alt semn de deteriorare, a adaugat prof. Mauer, sunt petele maronii, prezente mai ales la vitaminele pentru copii. Aceste produse nu sunt neaparat nesigure, dar de ce sa dam unui copil un produs, ca si vitamina, daca acesta nu are vitamine in continut? Este ca si cum i-am da copilului, in felul acesta, o bomboana cu continut ridicat de zahar.

Autor: R.M.

Specialitate: 
Comentarii

Fara suparare pentru autor, dar Lisa Mauer este "associate professor", cu alte cuvinte este conferentiar.

Articole similare

In cadrul celor 5 spitale MedLife din Bucuresti si din tara se efectueaza cele mai complexe interventii chirurgicale, ce ating o gama variata de afectiuni. In premiera pentru medicina privata din Romania, MedLife a dezvoltat, zona de chirurgie pediatrica in cadrul Spitalului de Pediatrie MedLife, urmand curand sa ofere pacientilor si servicii...
Un nou studiu de la Universitatea Gothenburg din Suedia sugereaza ca efectele protective ale alcoolului sunt prezente doar in cazul persoanelor care prezinta un anumit genotip sau "machiaj" genetic. Se estimeaza ca doar 15% din populatie prezinta acest genotip particular. "Consumul moderat de alcool in sine nu are un efect protector puternic", a...
Fructe si legume/ Foto: MorgueFile.com Cu totii ne-am confruntat cu aceasta problema: cumparam produse proaspete si le punem in frigider, dar nu dureaza mult pana acestea se strica, se zbarcesc sau putrezesc. Pentru a evita arucarea alimentelor, este important sa stiti unde trebuie sa pastrati fructele si legumele si cum sa le separati. Cum...
Tulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de boala mentala care cauzeaza ganduri nedorite, in mod repetat. Afectiunea obsesiv-compulsiva este caracterizata prin doua lucruri: obsesii (ganduri intruzive, recurente) si compulsii (comportamente, de obicei repetitive, care sunt realizate pentru a reduce anxietatea gandurilor). Dar, cu toate acestea...
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife Recent o pacienta a venit cu un copilas la mine. Copilul se nascuse cu unele malformatii. Mama mi-a povestit ca doctorul care i-a adus-o in salon la maternitate i-a spus: Poftiti doamna,v-am adus copilul plurimalformat!. Era in vocea lui parca un repros ca a adus pe lume un copil cu probleme. Ea a luat copilul,...