Publicat la: 
10/05/2011



vitMATINA Ar trebui mancat spanacul pentru fier?

Spanacul, sursa de fier / Foto: Photoxpress

Consumul frecvent de spanac protejeaza persoana impotriva cancerului de prostata, de san, de stomac, de colon, de plamani, de piele si de col uterin. De asemenea, castiga si protectie sporita impotriva bolilor de inima, a osteoporozei si artritei. Datorita continutului ridicat de luteina, spanacul ajuta si in prevenirea sau chiar stoparea efectelor pe care varsta le are asupra vederii. Insa, este spanacul si o buna sursa de fier?

Comentati acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Intr-un articol BBC  intitulat "Adevarul despre spanac", se precizeaza ca in 1870, Dr. E von Wolf a publicat cifre conform carora spanacul este plin de fier. Datele au fost reverificate abia 60 de ani mai tarziu si s-a dovedit ca cercetatorul a pus din greseala o cifra in plus. Astfel, continutul real de fier este de numai 10% din cat se credea initial. Intre timp aparuse Popeye Marinarul, care a ajutat semnificativ la cresterea vanzarilor de spanac si la perpetuarea mitului legat de fierul din spanac.

Totusi, planta contine un numar mare de vitamine: vitamina A (esentiala pentru intretinerea pielii, ochilor si parului, dar si pentru sistemul imunitar), vitamina B1 (vitala in functionarea sistemului nervos), vitamina B2 (ajuta in dezvoltarea nervoasa si producerea de energie), vitamina B3 (creeaza enzimele necesare metabolismul celular si poate fi utilizat in reducerea colesterolului din sange), vitamina B6 (cu efect benefic asupra utilizarii corpului de proteine si carbohidrati), vitamina C (care are multiple functii, probabil cea mai importanta fiind sustinerea sistemului imunitar), vitamina E (protejeaza membranele celulare si ADN-ul), acidul folic (important pentru reproducerea celulelor corpului), vitamina K (ajuta la coagularea sangelui si in functia renala).

Alte elemente ce se regasesc in spanac sunt: manganul (ajuta la absorbtia aminoacizilor si in metabolismul vitaminelor B1 şi E), magneziul (bun pentru dezvoltarea oaselor, a dintilor, precum si a sistemului nervos; util in prevenirea bolilor cardiovasculare si scaderea tensiunii arteriale), fierul (este o componenta esentiala in cresterea celulelor), calciu (mai mult de 99% din calciu, in organism, este continut de oase si dinti; restul de 1% este util in intretinerea sistemului nervos), potasiul (electrolit care regleaza tensiunea arteriala si functia inimii), cuprul (vital pentru oase, cartilagii, tesutul cerebral, inima si alte organe), fosforul (ajuta calciul in intarirea oaselor), zincul (activeaza enzime si ajuta la mentinerea sistemului imunitar, ajuta la vindecarea ranilor si mentine simtul mirosului si al gustului; utilizat in producerea de ADN) si seleniul (util pentru prevenirea mai multor conditii degenerative, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare si neurologice).

Printre nutrientii continuti de spanac se numara: triptofanul (un aminoacid esential), fibre (o dieta bogata in fibre poate ajuta la prevenirea unor afectiunilor diverse, cum ar fi constipatia, sindromul colonului iritabil si hemoroizii; reduc nivelul colesterolului din sange), proteine esentiale pentru functionarea sanatoasa a tuturor celulelor vii si acizi grasi omega 3 (ajuta la mentinerea sanatoasa a inimii si in tratamentul bolilor cardiovasculare; sunt, de asemenea, esentiale pentru dezvoltarea creierului la copiii nenascuti si nou-nascuti).

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

1.- daca prin oparire se pierd vitaminele si elementele????
2.- modul OPTIM de preparare pentru punerea in valoare.

multumesc.

Buna ziua,
spanacul este binevenit atat crud cat si gatit. Crud se foloseste mai ales in salate. Prin gatire se pierd elemente precum vitamina C si acidul folic, insa creste gradul de absorbtie in cazul beta-carotenului si al luteinei.
Ideala este gatirea la aburi, astfel pierzandu-se foarte putine vitamine. In cazul oparirii, 2-3 minute sunt de ajuns. Atentie insa, atat pentru salate cat si pentru gatit, spanacul trebuie sa fie cat mai proaspat. Cu fiecare zi de la culegere, acesta isi pierde din nutrienti, dupa o saptamana avand mai putin de jumatate din cati avea la recoltare.

Wikipedia spune:
A frequently circulated story claims that this portrayal was based on faulty calculations of the iron content. In the story, German scientist Emil von Wolff misplaced a decimal point in an 1870 measurement of spinach's iron content, leading to an iron value 10 times higher than it should have been and this faulty measurement was not noticed until the 1930s. However, recent study has shown that this is just another long standing myth, and spinach was chosen and promoted in Popeye for its vitamin A content alone.
Vezi și:
http://www.internetjournalofcriminology.com/Sutton_Spinach_Iron_and_Pope...

Asa si? Daca dai in engleza ceva ce scrie si in articol ce rezolvi? Mai ales ca in articol scrie sursa ca fiind BBC iar nenea care a scris raportul pe care il dai tu ca link zice ca a pornit fix de la acelasi articol de pe BBC.
M-ai facut sa-mi pierd timpul aiurea!

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Igiena orala deficitara poate avea mai multe repercusiuni asupra bunastarii organismului decat aparitia cariilor si declansarea unor afectiuni la nivelul gingiilor care duc la pierderea dintilor....
Ce afectiuni endocrine necesita interventii chirurgicale si care sunt pasii de urmat? Care sunt tehnicile moderne folosite in chirurgia endocrina? Titus Cvasciuc, medic specialist chirurgia...