Publicat la: 
7/08/2012

vitMATINA Care sunt cauzele raului de masina la copii si cum se poate preveni

Raul de masina este un tip de rau de miscare. Raul de miscare apare atunci cand creierul primeste informatii contradictorii de la urechea interna, ochi si nervii din extremitati. Imaginati-va un copil care sta pe bancheta din spate, fara a fi capabil sa vada pe fereastra sau un copil mai mare care citeste o carte in masina. Urechea interna a copilului va sesiza miscarea, dar ochii nu. Rezultatul ar putea fi: stomac deranjat, transpiratii reci, oboseala, ameteli, pierderea poftei de mancare sau varsaturi.

Nu este clar de ce raul de masina ii afecteaza pe unii copii mai mult si pe altii mai putin. In timp ce problema nu pare sa-i afecteze pe sugari si copiii mici, copiii cu varsta cuprinsa intre 2 - 12 ani sunt mai sensibili.

Sfaturi pentru prevenire:

  • Reducerea inputului senzorial. Incurajati-va copilul sa se uite la lucrurile de afara - mai degraba decat sa se concentreze pe carti, filme sau jocuri. Somnul l-ar putea ajuta deasemenea.
  • Planuiti cu atentie masa inainte de calatorie. Nu dati copilului alimente grase, picante sau o masa imediat inainte sau in timpul calatoriei. Daca timpul de calatorie va fi de scurta durata, sariti peste produsele alimentare. In cazul in care calatoria va fi lunga poti incerca o gustare mai mica - cum ar fi biscuitii inainte de calatorie.
  • Asigurati o ventilare adecvata si incercati sa pastrati aerul curat, fara mirosuri puternice
  • In cazul in care copilul este predispus la rau de masina, incercati sa ii distrageti atentia vorbind, ascultand muzica sau cantand cantece.
  • Utilizati medicamente. In cazul in care copilul este mai mare de 2 ani si planuiti o calatorie mai lunga, consultati medicul pentru a va recomanda medicamente speciale. Cititi eticheta produsului pentru a determina cu atentie doza adecvata si pentru a va pregati pentru efectele secundare, cum ar fi somnolenta.

In cazul in care copilului i se face rau, opriti masina cat mai curand posibil, faceti o plimbare scurta sau puneti-l sa se intinda pe spate cu ochii inchisi. Plasarea unui servetel rece pe frunte l-ar putea ajuta deasemenea.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 
Comentarii

parca era un masaj la incheietura mainilor, cel putin asa tin eu minte din perioada mea de rau de masina.

Ce merge la mine (cel putin in ultima vreme):
- tin ochii inchisi
- bag castile in urechi cu muzica data tare
Asa, singura informatie care imi mai vine din exterior este de la nervii din extremitati.

Alte articoleVezi toate articolele

Cei mai multi parinti nu isi fac griji daca copilul lor are un prieten imaginar si vad chiar avantaje care decurg de la o asemenea companie invizibila. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat...
Stomatologii va vor spune ca o periuta de dinti manuala poate fi la fel de eficienta ca un model electric daca este folosita corect, dar cei mai multi pacienti pur si simplu nu se spala bine sau...