Publicat la: 
19/09/2011
vitMATINA Care sunt principalele alimente cardioprotectoare?

Marul este un fruct benefic pentru inima / Foto: Captura YouTube

Alimentatia cardioprotectoare isi demonstreaza eficienta in functie de varsta la care este adoptata. Cu cat este inceputa mai devreme, cu atat mai benefica va fi actiunea ei. Totusi chiar si in momentul in care va confruntati cu modificari organice extinse, renuntarea la alimentele bogate in grasimi va poate imbunatati situatia. Totul tine de alimentele pe care alegeti sa le consumati ulterior.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Renuntarea la sarea consumata in exces este una dintre actiunile la care trebuie sa recurgeti daca doriti sa va protejati inima. In acest mod evitati aparitia hipertensiunii. Mai mult, exista o serie de alimente, care din pacate nu se inscriu printre cele "la moda", ale caror nutrienti detin multe alte efecte asupra metabolismului, pe langa faptul ca va protejeaza inima de bolile ei specifice.

  • Carnea de peste contine acizi grasi polinesaturati Omega-3, care au ca proprietate scaderea colesterolului, alaturi de un important rol antiinflamator;
  • Cerealele integrale contin fibre, potasiu, magneziu, folati si fitosteroli. Orzul si ovazul contin beta-glucani hipocolesterolemianti;
  • Legumele uscate presum fasolea si soia, care un indice glicemic mic, sunt bogate in acid folic, magneziu, potasiu, fibre solubile valoroase, normalizeaza lipidele din sange, scad tensiunea si asigura o buna functionare a inimii;
  • Semintele si nucile contin acizi grasi mono si polinesaturati, fitosteroli si fibre, potasiu, folati si vitamina E, adica o serie de "ingrediente" cu un efect benefic asupra lipidelor din sange;
  • Legumele si fructele contin vitamina C, potasiu, fibre, folati, substante cu rol antiinflamator si antioxidant. Totusi evitati fructele cu un indice glicemic mare.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Semintele - prajite sau crude? Multumesc!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Badea Daniela,Medic Specialist Cardiologie, Medic Medicina Generala
Medic Specialist...
Neacsu Valentina,Medic specialist
Medic specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
  •  
  • 1 of 30

Articole similare

Alimente dupa congelare/Foto:Agerpress Tineti cont de prospetime. Mancarea congelata nu este intotdeauna daunatoare, dar pentru a evita situatiile in care hrana pe care o consumam "se razbuna" pe organism, este necesara respectarea catorva reguli. Cum ar trebui congelate produsele pe care le consumam si cat este de importanta prospetimea...
Specialistii de la Institutul Julius Kuhn au facut un studiu privind bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene, concentrandu-se pe rezistenta la transfer in cazul legumelor proaspete, potrivit eurekalert.org. Salata este preparat cosumat adesea de oamenii care vor o dieta sanatoasa si echilibrata. Diferite tipuri de salata sunt...
Pietre la rinichi / Foto: Captura YouTube.com Calculii renali, cunoscuti drept pietre la rinichi, afecteaza in medie in jur de 5% din populatie, iar barbatii sunt de doua ori mai predispusi decat femeile la aceasta problema, conform British Medical Journal. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Cei care au avut de a face cu pietrele la...
Persoanele care s-au concentrat exclusiv pe consumul a minimum 30 de grame de fibre pe zi au pierdut in greutate la fel de mult ca persoanele care au urmat o dieta mai complicata, potrivit unui studiu desfasurat pe durata unui an, relateaza Reuters, potrivit Mediafax. Un regim alimentar permisiv, cum ar fi concentrarea pe cresterea aportului de...
Cinci portii zilnice de fructe si legume ar putea sa nu fie de ajuns pentru reducerea riscului de cancer sau accident vascular cerebral (AVC) si nici al decesului din orice alta cauza, in acest scop fiind nevoie de cel putin sapte portii zilnice, in special de legume, este concluzia unui studiu britanic prezentat de publicatia The Guardian,...