Publicat la: 
23/03/2011
vitMATINA: Cat de sanatoase sunt alimentele congelate?

Alimente dupa congelare/Foto:Agerpress


Tineti cont de prospetime. Mancarea congelata nu este intotdeauna daunatoare, dar pentru a evita situatiile in care hrana pe care o consumam "se razbuna" pe organism, este necesara respectarea catorva reguli. Cum ar trebui congelate produsele pe care le consumam si cat este de importanta prospetimea acestora?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Prospetimea si calitatea mancarurilor la momentul congelarii este foarte importanta deoarece determina starea ulterioara a produsului congelat. Alimentele pe care le congelam cat timp mai sunt inca proaspete vor avea un gust mai bun decat cele puse la congelator la sfarsitul perioadei de prospetime.

Un alt aspect important este acela ca alimentele trebuie mentinute la o temperatura de -18 grade Celsius, intervalul de congelare optim economic fiind intre -25 si -40 grade Celsius. Durata recomandata pentru congelare este de 2 ore pentru produsele preambalate de dimensiuni mici si de cel putin 12 ore pentru carcasele de carne. In acest mod ele isi vor pastra continutul de vitamine, culoarea, gustul si textura. Pentru a ne asigura ca temperatura nu creste mai mult decat este permis, putem folosi chiar un termometru. La fel de important de stiut este ca anumite preparate, precum carnea, tocanita sau supa reactioneaza mai bine la congelare si nu pierd foarte mult din calitatile nutritive. Atat carnea cat si legumele congelate sunt de preferat celor conservate, deoarece integritatea nutrientilor se pastreaza prin congelare. Interdictie la congelare au insa legumele cu un continut crescut de apa (rosiile de exemplu).

Pentru femeile gravide este important ca acestea sa consume alimente proaspete, neconservate, cat mai variate, pentru a primi astfel toate substantele nutritive de care au nevoie. Aportul de legume si fructe proaspete trebuie marit, reducand in schimb consumul de alimente dulci, sarate sau procesate industrial.

Autor: C.B.

Specialitate: 
Comentarii

alo, usor cu pianul pe scari! Zero grade, sau chiar mai putin? Congelarea se face la temperaturi de sub minus 18 grade Celsius, dar mai bine sub minus 30.

Multumim pentru semnalare.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Bogole Claudia Maria
Medic Specialist
As. Universitar...

Articole similare

Fructele, un desert jucaus / Foto: Sxc.hu Nu este nici o noutate ca fructele sunt o adevarata sursa de sanatate. Totusi, sa iti convingi copilul ca dieta zilnica trebuie sa contina si o anumita cantitate de fructe poate sa devina o adevarata provocare. Vitrinele magazinelor sunt pline de tentatii care mai de care mai colorate si, de cele mai...
Dietele bogate in frunze proaspete de salata, fasole, fructe de padure si cereale integrale au potentialul de a incetini procesul de imbatranire a creierului si declinul cognitiv la persoanele de varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. Declinul cognitiv reprezinta o...
Fructele, sanatate curata / Foto: Reuters Ideea ca o dieta bogata in legume si fructe poate reduce riscul imbolnavirii de cancer este larg raspandita. In anul 1990, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa consumam cinci portii de fructe si legume pe zi, pentru a preveni boala. Numeroasele studii realizate intre timp nu au reusit insa sa...
Cinci portii zilnice de fructe si legume ar putea sa nu fie de ajuns pentru reducerea riscului de cancer sau accident vascular cerebral (AVC) si nici al decesului din orice alta cauza, in acest scop fiind nevoie de cel putin sapte portii zilnice, in special de legume, este concluzia unui studiu britanic prezentat de publicatia The Guardian,...
Cinci portii de fructe si legume pe zi sunt suficiente pentru diminuarea semnificativa a riscului de deces, indiferent de cauza, noteaza AFP. Un studiu anterior, realizat de cercetatorii britanici, publicat in aprilie, a estimat ca sunt necesare sapte sau mai multe portii de fructe si legume pentru a atinge acest obiectiv, dar cercetatorii...