Publicat la: 
23/03/2011
vitMATINA: Cat de sanatoase sunt alimentele congelate?

Alimente dupa congelare/Foto:Agerpress


Tineti cont de prospetime. Mancarea congelata nu este intotdeauna daunatoare, dar pentru a evita situatiile in care hrana pe care o consumam "se razbuna" pe organism, este necesara respectarea catorva reguli. Cum ar trebui congelate produsele pe care le consumam si cat este de importanta prospetimea acestora?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Prospetimea si calitatea mancarurilor la momentul congelarii este foarte importanta deoarece determina starea ulterioara a produsului congelat. Alimentele pe care le congelam cat timp mai sunt inca proaspete vor avea un gust mai bun decat cele puse la congelator la sfarsitul perioadei de prospetime.

Un alt aspect important este acela ca alimentele trebuie mentinute la o temperatura de -18 grade Celsius, intervalul de congelare optim economic fiind intre -25 si -40 grade Celsius. Durata recomandata pentru congelare este de 2 ore pentru produsele preambalate de dimensiuni mici si de cel putin 12 ore pentru carcasele de carne. In acest mod ele isi vor pastra continutul de vitamine, culoarea, gustul si textura. Pentru a ne asigura ca temperatura nu creste mai mult decat este permis, putem folosi chiar un termometru. La fel de important de stiut este ca anumite preparate, precum carnea, tocanita sau supa reactioneaza mai bine la congelare si nu pierd foarte mult din calitatile nutritive. Atat carnea cat si legumele congelate sunt de preferat celor conservate, deoarece integritatea nutrientilor se pastreaza prin congelare. Interdictie la congelare au insa legumele cu un continut crescut de apa (rosiile de exemplu).

Pentru femeile gravide este important ca acestea sa consume alimente proaspete, neconservate, cat mai variate, pentru a primi astfel toate substantele nutritive de care au nevoie. Aportul de legume si fructe proaspete trebuie marit, reducand in schimb consumul de alimente dulci, sarate sau procesate industrial.

Autor: C.B.

Specialitate: 
Comentarii

alo, usor cu pianul pe scari! Zero grade, sau chiar mai putin? Congelarea se face la temperaturi de sub minus 18 grade Celsius, dar mai bine sub minus 30.

Multumim pentru semnalare.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Ecografie 3D, Endocrinologie

Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Specialist
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Alimente dupa congelare/Foto:Agerpress Tineti cont de prospetime. Mancarea congelata nu este intotdeauna daunatoare, dar pentru a evita situatiile in care hrana pe care o consumam "se razbuna" pe organism, este necesara respectarea catorva reguli. Cum ar trebui congelate produsele pe care le consumam si cat este de importanta prospetimea...
Fructe si legume/ Foto: MorgueFile.com Cu totii ne-am confruntat cu aceasta problema: cumparam produse proaspete si le punem in frigider, dar nu dureaza mult pana acestea se strica, se zbarcesc sau putrezesc. Pentru a evita arucarea alimentelor, este important sa stiti unde trebuie sa pastrati fructele si legumele si cum sa le separati. Cum...
Marul este un fruct benefic pentru inima / Foto: Captura YouTube Alimentatia cardioprotectoare isi demonstreaza eficienta in functie de varsta la care este adoptata. Cu cat este inceputa mai devreme, cu atat mai benefica va fi actiunea ei. Totusi chiar si in momentul in care va confruntati cu modificari organice extinse, renuntarea la alimentele...
Unele alimente sunt atat de sanatoase incat se afla pe lista oricarui expert in nutritie. Cu toate acestea, expertii nutritionisti spun ca exista anumite alimente care lipsesc de pe "lista" si sunt la fel de benefice pentru dieta si sanatatea ta. 1. Fasolea si lintea Fasolea si lintea sunt bogate in proteine, fibre, carbohidrati, fier, magneziu...
Cinci portii zilnice de fructe si legume ar putea sa nu fie de ajuns pentru reducerea riscului de cancer sau accident vascular cerebral (AVC) si nici al decesului din orice alta cauza, in acest scop fiind nevoie de cel putin sapte portii zilnice, in special de legume, este concluzia unui studiu britanic prezentat de publicatia The Guardian,...