Publicat la: 
26/07/2011
vitMATINA Cata cofeina este intr-o ceasca de cafea?

Cafea si cofeina / Foto: Photoxpress

Multa lume este convinsa ca un espresso tare "de-ti sar plombele" contine mai multa cofeina decat o ceasca de cafea la ibric. Cat de corecta este insa aceasta presupunere si cat ne influenteaza atunci cand hotaram cata cafea sa bem?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Cofeina (cafeina) poate sa difere de la o cafea la alta in functie de o serie de factori, precum modul de prajire al cafelei, granulatia acesteia dupa macinare si felul in care este pregatita. Totusi, o serie de asociatii si institutii guvernamentale au intocmit un ghid orientativ pentru a ne da seama cata cofeina contine, in medie, o ceasca de cafea.

Cafeaua facuta la filtru este de departe cea care contine cea mai multa cofeina. Calculand pentru o ceasca de 200ml, cafeaua la filtru contine 115-175 mg cofeina, aceeasi cantitate de espresso cam 100 mg, cafeaua la ibric 80-135 gr iar ness-ul 65-100 gr, conform Asociatiei nationale americane pentru bauturi non-alcoolice.

Daca tinem cont de faptul ca espresso se serveste in cantitati cuprinse intre 50 si 100 ml, inseamna ca per ceasca ii revine o cantitate de 25-50 mg cofeina. Asta in timp ce unii oameni isi beau cafeaua de ibric sau filtru in cani de 300 ml (insemnand ca o cana la filtru poate contine 172-263 mg cofeina).

Conform medicilor, doza recomandata unui adult sanatos este bine sa nu depaseasca 200-300 mg cofeina pe zi.

Una dintre cele mai mari greseli, daca doriti o cafea lunga si slaba, este sa puneti la fiert mai multa apa si doza normala de cafea, presupunand ca o sa iasa o cafea mai slaba, ce poate fi bauta in cantitati mai mari. Cofeina este solubila in apa, ceea ce inseamna ca este de preferat sa adaugati surplusul dorit de apa, fierbinte sau rece (ori lapte) direct in cana in loc sa-l puneti la fiert, alaturi de cafeaua macinata.

Tabel informational / Foto: captura talkaboutcoffee.com

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Cam ciudat. Daca bei 2 espresso iti tiuie urechile, la o cana de cafea la filtru nu prea e asa.

"Cofeina este solubila in apa, ceea ce inseamna ca cu cat mai multa apa intra in contact cu praful de cafea, cu atat mai multa cofeina contine bautura finala."
vrei sa spui invers! cat mai mult praf de cafea in apa pt. ca praful este solubil.

nu mi se pare un articol bun. a fost doar asa ca sa scrie si astazi ceva.

din punct de vedere fizico-chimic, fraza e cat se poate de corecta

total fals,ori articolul este aiurea ori cercetarile cunt contrafacute,expresso e mai tare decat filtru..iar daca pui mai multa apa doza de cofeina nu creste...nu are de unde ....e ca si cum ai spune ca adaugand diluant in vopsea vei obtine mai multa..cand de fapt ea se mareste prin subtiere..

fa un experiment. puna zahar (sau sare) intr-o cana cu apa. eventual pahar de sticla ca sa vezi mai bine. mesteca pentru a se dizolva zaharul. apoi adauga zahar si iar mesteca. repeta pasul asta de mai multe ori. vei observa ca la un moment dat zaharul nu se mai dizolva.

asta demonstreaza ca fraza din articol la care te referi este corecta. mai ramane doar sa faci tu singur o deductie.

daca adaugi zahar sau sare intr un pahar cu apa si mesteci asteptand sa se dizolve o sa treaca mult timp. trebuie schimbat in experimentul tau...incearca sa amesteci...foarte posibil sa reduci perioada de asteptare

EROARE !
Taria unei cafele este dependenta de cata cafea praf folosesti pentru o ceasca. Nu apa putina sau multa da taria cafelei ci cantitatea de cafea utilizata .

"Cofeina este solubila in apa, ceea ce inseamna ca cu cat mai multa apa intra in contact cu praful de cafea, cu atat mai multa cofeina contine bautura finala."

Ilogic - cu cât se pune mai multă apă peste aceeaşi cantitate de cafea, cu atât soluţia e mai diluată.
O călimară de cerneală albastră turnată într-un pahar de apă (200ml) dă o soluţie albastru închis, dar turnată într-o găleată de apă (5 l) dă o soluţie albastru deschis. Cu cât mediul de diluare are volum mai mare, cu atât concentraţia scade. Fizică elementară.
Doar nu o fi cofeina ceva miraculos ce transcede legile naturii şi reuşeşte să se înmulţească singură în contact cu apa ?!

Fiecare crede ce vrea, insa ceea ce scrie mai sus inveti la orice curs de barista. La un espresso apa trece cu presiune prin cafeaua rasnita, preluand gustul intens, nu insa si cofeina. In clipa in care lasi apa mai mult timp contact cu "praful de cafea", atunci apa respectiva preia cantitatea maxima de cofeina posibila, chiar daca la gust vi se pare mai slaba. Gustul insala, nu in functie de el se masoara cantitatea de cofeina dintr-o cana de cafea.

"Calculand pentru o ceasca de 200ml", si un bob de cafea, doua, trei?... , putina logica stimabililor...

Solubilitatea cofeinei in apa este direct proportionala cu temperatura apei. La 100 grade Celsius, solubilitatea cofeinei este maxima (67gr./100 ml).

Continutul de cofeina dintr-o ceasca de cafea depinde de: metoda de preparare, de gradul de prajire al cafelei, de finetea macinaturii si de continutul de cofeina din boabele de cafea.

Va recomand calduros sa nu mai folositi "cafea praf" sau "praf de cafea". Denumirea corecta este "cafea macinata".

Este exprimarea un pic intortocheata, dar ideea este ca daca pui doua lingurite de cafea la un ibric de apa intotdeauna va iesi cafeaua mai tare decat daca pui doua lingurite la jumatate de ibric de apa si apoi adaugi cealalta jumatate de ibric direct in cana, fara a mai fi fost pusa apa la fiert cu cafeaua.

Beti cu incredere espresso, multe si scurte (30ml). Numai sa fie facute bine, din cafea proaspat prajita, rasnita chiar inainte de preparare. De obicei acasa e mai simplu de baut un espresso bun decat intr-o cafenea (In Romania).
Asa-zisa "tarie" dintr-un espresso este de fapt cumulul aromelor, uleiurilor si al celorlalte substante erogate, nu cofeina din belsug! E cel mai sanatos mod de preparare a cafelei!

Daca facem distinctie intre cantitatea de cofeina din apa si concentratia de cofeina, atunci lucturile se lamuresc. Daca punem la 2 lingurite de cafea 100 ml de apa se va dizolva o anumita parte din cofeina continuta in cafea dar o parte ramane in cafea. Daca se mai adauga apa, se mai dizolva o parte din cofeina si, normal, cantitaea de cofeina din apa creste dar concentratia ( care este cantitatea de cofeina pe 100 ml de apa) va scadea, deoarece totusi cantitatea de cofeina care s-a mai dizolvat e mult mai mica, iarasi normal. Chestia este ca simtim ca o cafea este mai tare sau mai slaba dupa concentratia de cofeina din apa si nu dupa cantiiatea de cofeina.

Este ciudat ceea ce scrie.Stiam ca ness-ul este cel mai tare,fiindca este extras de cafea.Am baut o perioada ness si simtean vena de la gat cum ma intepa.Eu cred ca ness-ul e pe primul loc,urmat de esspreso cel scurt,jumatate de ceasca,apoi cea la filtru.Dar si aici depinde cata cafea pui.Poti sa ti faci o cafea la filtru mai tare ca un espreso.

pai conform sursei lor, asociatia americana pentru bauturi non-alcoolice, valoarea de 100 cofeina este pentru 1,5-2 oz (40-59 ml) de espresso, in timp ce valoarea 115-140 -175 este pentru 7 oz (207ml) de cafea facuta la filtru sau ibric. clicati linkul albastru al asociatiei(ursa lor) si va veti convinge de calitatea articolului

mariuca,fie ca bei jumate de cana cafea la filtru,fie ca pui apa sau lapte peste jumatatea aia de cana de cafea cantitatea de cofeina ramane la fel....poti pune si 2 litri de apa peste,in momentul cand termini de baut,consumi aceeasi cantitate de cofeina cat are jumatea de ceasca de cafea bauta simplu....mie mi se pare logic :D

Buna ziua, sint o mare consumatoare de cafea,si as dori si eu sa gasesc opinia dumneavoastra in ce priveste taria cafelei in sensul caci beau cafea la filtru dar nu stiu daca fac bine completez cafeaua pentru a nu fi atit de tare cu apa sau lapte.Asdori sa aflu daca se diminueaza puterea cafelei sau ramine aceeasi.Va multumesc.

la cafeaua pregatita la espressor, primele care sunt extrase sunt aromele si uleiurile volatile. Un espresso cu timp de extractie de 30-35 secunde contine cantitatea perfecta de cofeina + ceilalti compusi, asftel incat sa nu fie prea amara sau prea tare. Cofeina este ultima care se extrage, deci cu cat e timpul mai lung de extractie, cu atat ceasca va contine o cantitate mai mare => cafeaua lunga are un continut mai ridicat NU mai slab de cofeina decat un espresso normal!!

o varianta pt cei setati pe 'cafea lunga' e sa puna apa fierbinte si lapte dupa ce e espresso gata.

Citind comentariile sunt socat cat de in sapte suntem cu tot ce tine de barista. Habar nu avem ce inseamna cafeaua. Articolul este corect. La un espresso cantitatea de cofeina, dupa o extractie de 32 secunde in sus creste ... iar extractia de arome scade. Cu cat e mai "lung" cu atat e mai tare si mai putin plin de savoare, arome, uleiuri. Camelia are dreptate, mai bine beti americano. Tot ce simti de la un espresso bine facut este "orgasmul" creierului.... de la arome si uleiuri... fiind extrem de multe gusturi intro ceasca atat de mica.

Alte articoleVezi toate articolele

Cum ne influenteaza gandurile negativiste sanatatea/ Foto: MorgueFile.com Conexiunea dintre minte si corp este un concept familiar in zilele noastre. Cei mai multi oameni sunt constienti ca...
Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da...