Publicat la: 
29/04/2011
vitMATINA Ce alegem: lapte crud sau pasteurizat?

Laptele pasteurizat este diferit de cel UHT / Foto: Photoxpress.com

Laptele la cutie. De ce rezista pana la sase luni pe raft, cand stim ca perioada de valabilitate a laptelui, in general, este de cateva zile? Contine sau nu conservanti? Produsele lactate sunt extrem de benefice pentru sanatatea organismului nostru, calciul avand un rol important in prevenirea a numeroase boli cronice. Dar cat de recomandat este laptele pasteurizat prezent in magazine?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Ce presupune pasteurizarea laptelui?

Pasteurizarea este un proces termic cu o larga utilizare in industria hranei si in special in cea a lactatelor. Scopul acestui proces este de a minimiza pericolul cauzat de microorganismele patogenice si de a prelungi "viata" pe raftul magazinelor a produselor. Procesul de pasteurizare a laptelui presupune tratarea termica sub 100 grade Celsius.

Desi pasteurizarea laptelui pare sa aiba numai efecte benefice, un cunoscut biolog canadian, H.Tobe, atrage atentia asupra faptului ca, prin incalzire, prin procesul de fabricatie si chimizare a alimentelor, enzimele importante pentru organism, sunt distruse. Astfel, elemente precum calciul, fierul, fosforul sunt primite doar in mica masura de organism. Un alt cercetator, J.H.Oliver, ridica o intrebare deosebit de importanta legata de acest subiect, in cartea sa, "Proven Remedies": De ce o ramura uscata este atacata de viermi si bacterii si nu una sanatoasa, care este plina de suc si viata?.

Este laptele crud o alternativa?

Laptele crud este cunoscut pentru anticorpii pe care ii contine si pentru efectele benefice asupra sanatatii. Din pacate insa, calitatea acestuia poate fi influentata de mai multi factori. Desi multi dintre consumatori pledeaza pentru sanatatea alimentelor naturale, laptele este un produs biologic extrem de delicat. Atunci cand nu sunt respectate conditiile de igiena, laptele poate deveni o sursa de imbolnavire.

Daca optati pentru laptele crud, atunci, inainte de a-l consuma, trebuie sa il fierbeti. Se recomanda fierberea acestuia la cel mult 20 de minute dupa ce a fost recoltat, la o temperatura de 95 de grade. Din pacate insa, prin fierbere se pierd imediat vitamina C si acidul folic, iar celelalte vitamine sunt de asemenea eliminate in diferite proportii.

Tehnologia UHT

In ultimii 50 de ani s-a dezvoltat tehnologia UHT. Prin aceasta metoda, laptele este adus la temperatura de 135-140 de grade, pentru 2-4 secunde si apoi racit brusc.

Ce diferente exista intre laptele pasteurizat si cel UHT?

  • Laptele pasteurizat este incalzit la 72-75 grade Celsius, temperatura la care se mentine 15-20 de secunde inainte de a fi racit. Laptele UHT este incalzit la 140 grade Celsius, fiind mentinut 4 secunde inainte de racire;
  • Prin pasteurizare se elimina 99,99% din bacteriile initiale, dar nu si sporii care pot sa germineze dupa desfacerea cutiei. In schimb, prin ultrapasteurizare, se distrug atat bacteriile, cat si sporii. Astfel, prin tratamentul termic de temperatura ultrainalta se inlatura orice pericol;
  • Laptele UHT nu necesita refrigerare, de aceea se poate pastra la orice temperatura, insa dupa desfacerea cutiei se tine la rece. Laptele pasteurizat trebuie pastrat la frigider inainte si dupa desfacerea cutiei;
  • Laptele pasteurizat are termen de valabilitate de 5-15 zile, daca a fost pastrat la temperatura optima. Laptele UHT rezista cel putin 6 luni fara refrigerare si conservanti, timp in care nu isi modifica textura, culoarea, gustul sau valoarea nutritionala.

Autor: Redactia MedLive.ro.

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Este o problema deosebit grava.In ultima vreme nu mai stim ce mancam .In Anglia am scapat pe gresie o cutie de lapte .Pina cind am adus mopul sa sterg a trecut cca 1 min.Ei bine gresia a ramas patata.Din acel moment nu am mai cumparat lapte.Oare ce contine.E chiar atit de neimportanta viata noastra.
Cea ce e scris mai sus seaman cu o campanie de promovare a laptelui, DAR......sanatatea noastra a consumatorului nu conteaza??
Pina acum 20 de ani laptele avea valabilitate de cca 2 zile de altfel ca si toate produsele derivate Sana etc.Acum aceste produse contin orice dar numai lapte NU .
Asistam la o discutie si un reprezentant de ingrediente alimentare spunea cu mindrie prosteasca ca "am nevoie de apa calduta si cu un praf pot face " brinza fetta" . Ei bine a reusit "nebunul" DAR cine maninca acea brinza , noi toti pt ca nu stim ce mancam.
Noi ca si noi dar copii nostriii!!!!!!!!!!!!!!

ogi, asta e doar inceputul.

stai asa ca inca nu a inceput criza de apa, inca nu au cucerit organismele modificate genetic europa in totalitate, inca nu s-a ajuns la apogeu.

copiii care se nasc acum nu vor mai avea vreo legatura cu natura decat daca parintii vor face eforturi in directia asta. cand mananca mai mult semipreparate, de unde sa mai stie cum arata un legumele in realitate?

in ce priveste laptele proaspat, s-a ajuns departe de tot in sua de exemplu. este interzis de transportat dintr-un stat in altul de exemplu. doar in california mai poti cumpara de la magazin. in unele state poti sa cumperi de la ferme. in altele nu. iar acolo unde nu poti, pentru a fenta sistemul in mod legal, platesti un fel de abonament la ferma si ai o parte dintr-o vaca. mergi acolo si ti se da lapte de la vaca din care ai proprietate o anumita parte. cand vaca ta e gentanta nu ai lapte. deci pana intr-acolo s-a ajuns pentru a bea un lapte natural si proaspat.

sunt lupte puternice impotriva a ce e natural. se iradiaza alimentele pentru ca asa se distrug microbii. da, chiar asa, se iradiaza salate de exemplu. ca distrugand bacterii se distrug si nutrienti nu conteaza se pare.

da niste cautari sa vezi si cat de sanatoasa e mancarea incalzita la microunde.

cine mai are timp de pregatit mancare din legume din gradina din spatele casei? mancare sanatoasa fara Euri, fara tot soiul de chimicale, stimulanti de gust, etc? cam nimeni.

eu stiu vremuri cand laptele ala in sticla si iaurtul ala in borcan de sticla de la alimentara erau adevarate, nu ca acum. insa copii de acum nu stiu decat in mica masura ce e mancarea adevarata.

mancand mai mereu mancare cu chimicale, cu stimulanti de gust (as zice aici vegeta, maggi, knorr, si orice altceva de genul asta, ingredientul principal care e neurotoxic fiind glutamatul de sodiu sau E621), normal ca mancarea sanatoasa pare fada, fara gust.

cam asta e. se pot zice multe in directia asta. nu mai stim ce mancam. cati dintre noi ne-am cultiva si gati singuri mancarea? sau cati avem sansa sa avem neamuri la tara sau sa cunoastem pe cienva de la tara de unde sa cumparam lapte si legume sanatoase?

Articolul e scris extrem de prost, genul de articol alarmist.
Exprimarea de la inceput e cel putin dubioasa, in sensul ca : desi toata lumea e de acord ca pasteurizarea e ok, exista cineva (caruia nu-i dam nici macar numele complet) care are alta parere. "H. Tobe" ...in nici un caz referinte, lucrarea in care zice sau datele pe care se bazeaza. E doar "un cunoscut bilog canadian.

In realitate tobe asta e neica nimeni, nu are pagina pe wiki, nu-i gasesc titlurile sau opera academica, doar niste carti in care incearca sa scoata bani vanzand remedii naturiste.
I guess it makes sense

Eu nu inteleg afirmatia din articol ”Daca optati pentru laptele crud, atunci, inainte de a-l consuma, trebuie sa il fierbeti”. Pai daca tot trebuie fiert, nu e mai bine/mai simplu sa cumpar lapte care e deja pasteurizat?

Se stie ca enzimele si anumite vitamine sunt distruse la temperaturi mai mari de 40+ grade, ca lipidele isi schimba structura la temperaturi inalte, etc. => este evident ca tratarea termica scade valoarea nutritiva a alimentelor proaspete => absorbtia incetinita a unor micronutrienti, disparitia unora sau alterarea altora => un fel de malnutritie mascata, adica ai burta plina dar celulele din organism sunt lipsite de unele substante esentiale vietii lor si nu burtii => boli cronice, degenerative, etc. Astfel de concluzii sunt logice si de bun simt => nu necesita confirmari si dezbateri academice asa cum "reclama" un antecomentator.

Buna ziua.
Am o intrebare: este distrus parazitul gondi (toxoplasmoza) prin fierberea laptelui crud?
Multumesc

laptele industrial e mai mult decat fiert. Procesul cuprinde si o descopunere a laptelui, in zer, grasimi, si apoi recompus. Iarna, sau cand productia scade, conform standardelor europene fabricile au dreptul sa adauge lapte praf pana la un procent de 20%. Tot acest proces afecteaza structura proteinei (de aceea pt un popor ca romania, crescator de animale, in ultimii ani au aparut atatea cazuri de intoleranta la lactoza...)

Cine are indoieli, sa guste in paralel o cana de lapte fiert de vaca de tzara si o cana de lapte din comert.

Alte articoleVezi toate articolele

Laptele pasteurizat este diferit de cel UHT / Foto: Photoxpress.com Laptele la cutie. De ce rezista pana la sase luni pe raft, cand stim ca perioada de valabilitate a laptelui, in general, este de...
Laptele pasteurizat este diferit de cel UHT / Foto: Photoxpress.com Laptele la cutie. De ce rezista pana la sase luni pe raft, cand stim ca perioada de valabilitate a laptelui, in general, este de...