Publicat la: 
22/09/2011
vitMATINA Ce mancam pentru a pastra sanatatea sistemului osos

Lactatele, principala sursa de calciu / Foto: Photoxpress.com

O alimentatie adecvata este vitala pentru a avea oase sanatoase si rezistente. Principalele doua ingrediente care asigura integritatea acestora sunt: calciul si vitamina D. Primul dintre ele construieste si mentine scheletul si dintii in timp al doilea imbunatateste absorbtia calciului si incurajeaza cresterea.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Oasele sustin corpul, protejeaza organele si ancoreaza muschii. Un nivel optim de calciu in oase contribuie la intarirea acestora, optimizeaza masa osoasa si poate reduce riscul aparitiei osteoporozei odata cu inaintarea in varsta, explica site-ul Centrului pentru Preventia si Controlul Bolilor. Un rol important il joaca calciul asimilat la varste tinere, atunci cand oasele se dezvolta. Totusi, aceste substante nutritive ajuta organismul si pe masura ce inaintam in varsta. Spre exemplu, un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca exista un risc crescut de fracturi la persoanele in varsta care consuma mai putin de 400-500 mg pe zi de calciu.

Conform Biroului pentru suplimente alimentare din cadrul Institului national american de sanatate, adultii cu varsta pana in 50 de ani ar trebui sa consume zilnic 1000 mg de calciu si 200 de unitati internationale (UI) de vitamina D. Pentru adultii cu varsta peste 50 de ani, sunt recomandate zilnic 1000 mg calciu pentru barbati, 1200 mg calciu pentru femei si intre 400-600 de UI de vitamina D.

Pentru a mentine sanatatea oaselor sunt recomandate urmatoarele alimente:

  • Lactatele reprezinta o sursa bogata de calciu. Pentru sanatatea generala, sunt recomandate cele degresate. Unele tipuri de lactate, precum iaurtul, se dovedesc a avea si un continut ridicat de vitamina D. Verificati tabelul nutritional inscriptionat pe ambalaj pentru a afla exact ce si cat ofera fiecare produs.
  • Sardinele si somonul sunt doua dintre tipurile de peste bogate atat in calciu cat si in vitamina D. Tonul aduce si el o doza considerabila de vitamina D in meniu.
  • Verdeturile (spanac, varza, papadia, stevia) reprezinta o sursa buna de calciu.
  • Cerealele integrale contribuie si ele la aportul de vitamina D. Acestea sunt insa o sursa de calciu destul de saraca, cu exceptia celor carora li s-a adaugat calciu in procesul de productie.
  • Sucurile proaspete din fructe, in special sucul de portocale, sunt bogate in vitamina D. De asemenea, acidul ascorbic (vitamina C) continut de sucul de portocale contribuie si ea la absorbtia calciului.
  • Galbenusul de ou este si el bogat in vitamina D; insa persoanele cu un colesterol ridicat trebuie sa le consume moderat.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Specialitate: 
Comentarii

Ceea ce faceti voi nu este numai o dovada de dezinteres si ignoranta, dar e si periculos pentru ca unii pot considera ca parerile voastre sunt avizate.
"Sucurile proaspete din fructe, in special sucul de portocale, sunt bogate in vitamina D."
Vitamina D este foarte importanta pentru crestere si mentinerea sanatatii, iar cine va manca portocale in speranta ca va avea un aport suficient de vitamina D se va insela amarnic. Cu exceptia unor ciuperci de padure (galbiori, etc), nu prea exista surse vegetale de vitamina D. Mai sunt si alimente fortifiate cu vitamina D (cereale, lapte de soia, etc), dar acestea sunt procesate, nu naturale.
In ce priveste calciul, ar fi interesant de stiut ca suplimentele cu peste 500mg calciu pe zi cresc riscul de infarct cu 30%, suplimentele nu sunt o solutie, calciu trebuie luat din alimente. Din ce alimente, si asta e o discutie lunga, trebuie amintit de 'Paradoxul laptelui', in tarile cu consum ridicat de lactate rata de osteoporoza e de asemenea ridicata.
Cu putin efort si documentare se pot face articole "mai" bune.

O daaa, iarasi un articol genial de la voi. Lactatele or fi sursa de calciu dar poate ar trebui sa mentionati si ca in randul popoarelor cu un consum crescut de lactate osteoporoza este foarte frecventa. Va las pe voi sa descoperiti de ce.
La restul n-o sa mai comentez, dar:
Portocalele ca sursa potrivita de vitamina D?
Lactate degresate?
Colesterolul din oua este periculos?

Unde va informati, oameni buni?

Pe langa calciu mai trebuie si siliciu (coada calului) care ajuta la stabilizarea calciului in oase in loc de organe.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Panduru Nicolae,Lector Universitar, Medic Specialist Diabet Nutrit
Lector...
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu Osteoporoza este o boala care poate fi prevenita. Daca in copilarie si adolescenta organismul primeste cantitati suficiente de calciu si vitamina D, riscurile de imbolnavire sunt mult mai mici la varsta adulta. O dieta sanatoasa de-a lungul vietii poate contribui de...
Excesul de suplimente alimentare nu aduce beneficii organismului / Foto: Photoxpress.com Vitaminele pot fi gasite, in prezent, in majoritatea produselor pe care le consumam: de la apa imbuteliata la sucurile de fructe. Acest fapt ar putea parea ca este in avantajul nostru si ca ne ajuta sa ne asiguram o dieta echilibrata. Ne putem pune viata in...
Mentinerea unui nivel optim de vitamina D in organism poate ajuta la prevenirea aparitiei bolilor inflamatorii, precum artrita reumatoida, arata un studiu condus de oamenii de stiinta de la University of Birmingham, noteaza birmingham.ac.uk. Studiul, publicat recent in revista de specialitate "The Journal of Autoimmunity," a implicat realizarea...
Organismul produce vitamina D prin expunere la razele soarelui / Foto: PhotoXpress Insuficienta vitaminei D in organism creste riscul de imbolnavire de Parkinson, sustin cercetatorii finlandezi citati de Agerpres. Studiul lor, la care au participat 3.000 de oameni si care s-a intins pe o perioada de aproape 30 de ani, a aratat ca riscul este de...
Corpul si oasele / Foto: Photoxpress Este usor sa luati oasele "de bune" pana cand va rupeti unul sau pana cand varsta duce la subtierea lor. De fapt, multa lume nici nu se gandeste la oase ca la o resursa ce necesita protectie si ingrijire de-a lungul intregii vieti. Totusi, exista o multime de surprize ascunse in oase iar obiceiurile din...