Publicat la: 
23/08/2011
vitMATINA Ce presupune testul Papanicolau

Testul Babes Papanicolau va poate salva viata / Foto: Photoxpress

Testul Babes Papanicolau este unul dintre examenele medicale de rutina care poate depista diferite infectii, precum cele provocate de fungi ori bacterii. Insa cel mai important rol al sau este cel de detectare a papilomavirusului uman (HPV). Sunt aproximativ 100 de tipuri de HPV si, daca unele trec de la sine fara efecte pe termen lung, altele pot provoca tumori benigne (veruci), leziuni precanceroase si cancer.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Procedura
Pacienta va evita timp de 48 de ore in prealabil consultului ginecologic sa faca tratamente sau dusuri intravaginale si nici contactul sexual nu este recomandat. Medicul ginecolog va recolta celule din mucoasa cervixului cu ajutorul unei spatule. Interventia nu este dureroasa si nu dureaza mult. Proba recoltata va fi studiata in cautare de anomalii sau modificari la nivel celular.

Cand si cat de des
Primul examen de acest tip este indicat sa aiba loc in jurul varstei de 21 de ani sau la 3 ani de la debutul vietii sexuale daca fata si-a inceput-o inainte de a atinge varsta de 18 ani. "Daca fata respectiva face parte din grupa celor cu risc scazut, daca are un examen Papanicolau normal, nu este nevoie sa-l repete anual, ci o data la 2-3 ani", explica dr. Doinita Gache, medic primar specializat in obstetrica ginecologie.

Femeile ce se incadreaza in grupa de risc crescut trebuie sa faca examenul anual - sau mai des, la recomandarea medicului. In aceasta grupa sunt incluse femeile care:

  • si-au inceput viata sexuala iniante de 18 ani;
  • au avut un numar mare de parteneri intr-un numar redus de ani;
  • intretin relatii sexuale cu barbati aflati in grupa de risc mare: iau droguri, fac sex neprotejat avand mai multe partenere, apeleaza la prostituate ori sunt deja infectati cu diverse virusuri.

Autor: Redactia MedLive.ro.

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Inafara optiunilor Share this, introduceti si posibilitatea de "Send to mail : "

Buna ziua,

daca apasati pe butonul de "Share" veti vedea ca exista optiunea de trimitere pe mail.

Toate cele bune!

Din pacate prea putine femei realizeaza importanta propriei sanatati si a controlului ginecologic efectuat in fiecare an.

Factorii de risc sunt prezenti in jurul nostru, de aceea preventia este cea mai buna arma de aparare impotriva virusilor.

In plus daca impediementul consta in situatia financiara precara, e important sa stiti ca la orice maternitate sau centru de planning familial acesta analiza poate fi facuta in mod GRATUIT.

Multa sanatate!

Alte articoleVezi toate articolele

Dr. Iulius Ioan Miclea / Foto: MedLive.ro In fiecare an mor din cauza cancerului de col uterin mai mult de 250.000 de femei, iar 85% dintre ele provin din tari sarace sau in curs de dezvoltare,...
Dupa aflarea diagnosticului de neoplasm, pacientii si cei apropiati lor trec prin mai multe stari, firesti in aceasta situatie, de la soc la tristete. In cadrul grupurilor de suport acestia sunt...