Publicat la: 
12/07/2011

Ce sanse sunt ca ceapa sa fie magnet pentru bacterii? / Foto: Photoxpress

Se stie ca ceapa are o serie de caracteristici care ajuta substantial in cazul racelilor, al astmului bronsic, al infectiilor bacteriene, al problemelor respiratorii, al anginei pectorale si a tusei. Insa se poate transforma ceapa peste noapte intr-un pericol pentru sanatatea celui ce o consuma a doua zi?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Mii de mail-uri circula de ani de zile pe internet atragand atentia asupra faptului ca ceapa lasata de pe o zi pe alta in frigider este "un magnet pentru bacterii" si ca devine otravitoare pentru organism la cateva ore dupa taiere, chiar daca se afla intr-o salata sau ca atare pe o farfurie.

Nimic mai fals. Conform cercetatorului Joe Schwarcz, doctor in chimie si profesor universitar in Canada, ceapa contine enzime ce produc acid sulfuric, ceea ce le transforma intr-un mediu ostil cresterii germenilor. Aceleasi proprietati sunt cele care ajuta caile respiratorii si alte organe dupa consumul de ceapa. Nimic din compozitia lor nu le face susceptibilie de a atrage bacterii mai mult decat orice alta leguma proaspata.

Alertele asupra cepei au la origine superstitii de pe continentul american datand inca din 1500, conform carora o jumatate de ceapa pusa in fiecare camera sau din loc in loc in gospodarie ar fi oprit ciuma bubonica. Mitul s-a perpetuat in SUA pana in anii '70-'80, femeile crezand ca jumatatile de ceapa vor atrage toti germenii periculosi din casa, devenind niste "bombe bacteriologice". In prezent, site-ul guvernamental al Institutului National american de Sanatate atrage atentia asupra cepei intr-un singur caz: poate cauza balonare.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Specialitate: 

Articole similare

Ouale, consumate cu moderatie si proaspete, au mai multe beneficii pentru sanatate. Sunt bune pentru sanatatea oculara, contin proteine si aminoacizi esentiali, vitamina D si, mai nou, conform unor studii, se pare ca pot preveni aparitia cancerului la san. Ouale sunt foarte bune pentru ochi. Potrivit unui studiu, un ou pe zi poate preveni...
Cat de sanatoase sunt ouale?/ Foto: MorgueFile.com Inca din copilarie stiam ca ouale sunt foarte bune pentru micul dejun, dar devin nesanatoase pe parcursul zilei. Cinci experti in nutritie au fost intrebati de beneficiile consumului de oua la micul dejun. Fiecare dintre cei cinci experti au notat ca ouale sunt o sursa excelenta de vitamine,...
Cauza exacta a aparitiei matretii este necunoscuta. Cauzele posibile includ productia crescuta de ulei, tenul gras, secretii ale pielii. Matreata nu este o infectie fungica si nu este contagioasa. Poate fi declansata sau agravata de igiena precara si spalatul pe cap si samponatul efectuate rar. Sistemul imunitar poate juca, de asemenea, un rol în...
Narghileaua, deloc inofensiva/ Foto: Dreamstime.com Folosita pentru a fuma un tutun special cu diverse arome si considerata de multi inofensiva, narghileaua este din ce in ce mai raspandita, in special in randul tinerilor. Este mai sanatoasa decat tigarile? Comenteaza pe Forum Medlive.ro. Un fumator de narghilea poate inhala in timpul...
Un sondaj simplu cu trei întrebari, administrat femeilor in cabinetul medicului, în mai putin de doua minute, poate identifica în mod eficient persoanele care se confrunta cu simptome care pot indica prezenta cancerului ovarian, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Centrul de cercetare a Cancerului Fred Hutchinson. Rezultatele sunt...