Publicat la: 
14/08/2012

vitMATINA Cercetatorii au gasit o modalitate de a inlocui pana la 50% din continutul de grasime din ciocolata cu suc de fructe

Chimistii de la Universitatea din Warwick au luat o mare parte din untul de cacao si grasimile din ciocolata, inlocuindu-le cu mici picaturi de suc care masoara sub 30 de microni in diametru si se pare ca procesul chimic nu schimba senzatia pe care o simti cand mananaci ciocolata.

Acestia au infiltrat suc de portocale si afine in ciocolata cu lapte, neagra si alba utilizand ceea ce se numeste o emulsie Pickering.

Cel mai important, acest proces chimic nu schimba senzatia pe care o simti cand mananci ciocolata.
Acest lucru se datoreaza faptului ca noua tehnologie pastreaza continutul de polimorf V, substanta care da ciocolatei aspectul lucios si textura ferma si care ii permite sa se topeasca in gura fara probleme.

Produsul final va avea un gust de fructe, dar exista optiunea de a folosi apa si o cantitate mica de acid ascorbic (vitamina C) in loc de suc pentru a pastra gustul.

Dr. Stefan Bon de la Departamentul de Chimie al Universitatii din Warwick, autorul principal al studiului publicat in Journal of Materials Chemistry a spus: "Toata lumea iubeste ciocolata, dar, din pacate, stim cu totii ca multe batoane de ciocolata sunt bogate in grasimi.

Acesta declarat ca cercetarea a evidentiat procesele chimice care pot reduce continutul de grasimi in ciocolata, dar acum depinde de industria alimentara sa foloseasca aceasta noua tehnologie pentru a produce batoane de ciocolata mai gustoase cu un continut scazut de grasimi.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

Da, au facut asta ca sa scada costurile nu pentru sanatatea consumatorului. Untul de cacao este o grasime ideala pentru organism.

Gustul este potentat de grasime. Interesant de vazut daca intr-adevar este ciocolata ce rezulta sau suc de fructe solid.Corect pentru infarfurie, ciocolata cu unt de cacao este foarte sanatoasa datorita antioxidantilor din cacao si grasimilor ideale din untul de cacao. Ciocolata este rea din cauza zaharului, zahar la care se pare ca se mai adauga si zaharul din sucul de fructe in noua ciocolata "sanatoasa" Eu personal ma voi feri de asa ceva si de acum inainte voi lua ciocolata doar daca scrie pe ea UNT DE CACAO.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Sebestyen Lucia-Luana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Anul acesta, Romania se afla pe locul al 33-lea in ceea ce priveste indicele de consum european pentru serviciile de sanatate, cu un punctaj de 478 puncte din maxim 1.000, comparativ cu locul al 32-lea din 2012 (cu 489 puncte). Doar Serbia sta mai prost decat Romania anul acesta. Olanda ramane in top, obtinand 870 puncte din maxim 1.000. Ea...
Pe tot parcursul anului, cititorii au observat anumite stiri medicale ciudate pe care medicii nu le-au putut explica. Cititi in articol cele 10 mistere medicale, in cazul carora stiinta nu a putut explica ce a functionat gresit. 1. Cazul ciudat al femeii care s-a nascut fara cerebel O femeie de 24 de ani a fost internata la un spital din China...
Unii oameni ezita sa bea un pahar sau doua de apa in timpul meselor din cauza credintei ca acest lucru poate dilua acizii gastrici din stomac si perturba procesul de digestie. Desigur, este posibil sa bei mai multa apa decat este necesar, dar nu exista nici un risc asociat cu apa bauta in timpul meselor. Beneficii Principala preocupare este ca...
Poate parea surprinzator, dar este posibil sa mancati prea multe alimente sanatoase, conform dieteticianului Brooke Schantz de la Loyola University Health System. "In timp ce fructele sunt hranitoare, prea multe pot duce la cresterea in greutate". Cheia este sa va amintiti sa controlati marimea portiilor alimentelor pe care le consumati", a spus...
In ce consta electroencefalograma? Electroencefalograma (EEG) este o procedura nedureroasa care utilizeaza discuri de metal mici, plate (electrozi) atasate la nivelul scalpului pentru a masura activitatea electrica a creierului. Celulele creierului comunica prin impulsuri electrice si sunt active tot timpul, chiar si atunci cand dormim. Aceasta...