Publicat la: 
1/05/2012

vitMATINA Ciocolata afecteaza absorbtia calciului in organism?

Ciocolata contine oxalat - un compus natural din boabe de cacao - care poate inhiba absorbtia de calciu. Calciul se leaga de oxalat in intestine, limitand absorbtia calciului in sange. Persoanele cu pietre la rinichi, care ar putea aparea atunci cand exista prea mult oxalat in urina, ar trebui sa limiteze cantitatea de oxalati din meniul lor.

Nu este clar daca consumul de ciocolata cauzeaza probleme de sanatate la persoanele care au o dieta bogata in calciu. Un studiu din 2008 a constatat ca femeile in varsta care au consumat una sau mai multe portii de ciocolata pe zi au avut o densitate osoasa mai mica decat femeile care au consumat mai putine portii de ciocolata. Cercetatorii cred ca acest lucru poate fi din cauza faptului ca oxalatul inhiba absorbtia calciului, dar ar putea fi, de asemenea, din cauza continutului de zahar de ciocolata, care poate creste excretia de calciu. In plus, ciocolata contine flavonoide, care sunt considerate a fi benefice pentru sanatate.

Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina pe deplin daca ciocolata influenteaza rezistenta osoasa.

Daca consumati alimente care contin doza zilnica recomandata de calciu si de vitamina D si faceti exercitii fizice, consumul moderat de ciocolata este putin probabil sa afecteze negativ sanatatea oaselor.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Alte articoleVezi toate articolele

Tromboza venoasa reprezinta formarea unui cheag de sange la nivelul venelor, cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare. Riscul cel mai mare este reprezentat de migrarea de la acest nivel a...
Dr. Anca Hoisescu/ Foto: HotNews.ro Care sunt cele mai frecvente afectiuni hormonale la copii si adolescenti? Cum se depisteaza? Se pot preveni? Care este varsta cea mai sensibila, atat la fete,...