Publicat la: 
7/06/2011
vitMATINA Cum alegem legumele: proaspete, congelate sau conservate?

Proaspete, congelate sau la cutie? / Foto: Photoxpress

Daca sunteti intrebat care sunt cele mai proaspete si pline de nutrienti, va grabiti sa raspundeti ca legumele proaspete? Ganditi-va de doua ori inainte!

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Teoretic, asta ar fi raspunsul corect. Practic, daca nu aveti gradina sau pe cineva care sa va furnizeze produse din propria gradina, mai bine va indreptati catre produsele congelate, pe cat posibil. Dupa culegere, cu fiecare zi care trece, produsele proaspete pierd din nutrienti, ajungand in unele cazuri ca numai dupa cateva zile sa aiba jumatate din continutul de vitamine initial.

Or, majoritatea legumelor din supermarketuri si, mai nou, chiar de pe tarabe, sunt culese inca de cand sunt verzi pentru a ajunge coapte la vanzare saptamani mai tarziu. Chiar si produsele din propriile sere si gradini pot sta pe tarabe multe zile inainte sa fie bagate in seama si cumparate ca "abia culese". In schimb, alimentele destinate congelarii sunt culese in perioada coacerii - cand valorile nutritionale ating apogeul - si ambalate in urmatoarele 24 de ore.

De aceea, uneori acestea din urma sunt mai proaspete si mai pline de nutrienti decat cele luate la intamplare de pe rafturi sau tarabe. Evitati insa vegetalele congelate ce au adaosuri de sare sau zahar. In pungi ar trebui sa fie doar legume.

Legumele conservate se situeaza, fara dubiu, printre cele mai putin proaspete vegetale si, prin urmare, printre cele mai lipsite de vitamine. Procesul de preparare este unul lung, in decursul caruia se pierd nutrienti. In plus, este adaugata o cantitate considerabila de sare, uneori si alti conservanti.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Eu prefer sa cumper legume direct dela producator,(tarani),dar problema este ca nu au loc in piata delaasazis producatori; care au certificat dar in fond cumpara dela en-gro,si ocupa mesele.

///

cumpara tu drag/a - autor/autoare - produse congelate caci cele proaspete isi pierd nutrientii dupa o zi de stat in soare.

Si cum puteti dovedi treaba asta? Ati citat niste cercetatori? Dati sursa sa verificam si noi de curiozitate.
[Comentariu editat de MedLive.ro]

Buna ziua,
s-au facut numeroase studii in acest domeniu, rezultatul fiind cam acelasi.
Cateva surse: site-ul guvernamental americat al Institutului National de Sanatate: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002095.htm
Cercetatorii britanici citati de pagina medicala a cotidianului The Telegraph: http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/6170232/Frozen-food-healthi...
Puteti vizualiza pe BBC un interviu pe aceasta tema: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/2902223.stm

Aleas conservate au chimicale si alte prostii. Mai bine luate de pe taraba si cu vitamine mai putine decat aduse din Germania, Austria, Ungaria sau alte tari. Fiti seriosi oameni buni.

Am luat si eu odata mere de la supermarket aduse din Undaria, intr-adevar erau bunicele, dar mai bune sunt ale noastre, cumparate din piata.

Exista in supermarket-uri intr-adevar doar legume congelate. Sunt intr-adevar de preferat celor a caror provenienta este nesigura.

Alte articoleVezi toate articolele

Spanacul, sursa de fier / Foto: Photoxpress Consumul frecvent de spanac protejeaza persoana impotriva cancerului de prostata, de san, de stomac, de colon, de plamani, de piele si de col uterin. De...
Fumatul, principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar / Foto: PhotoXpress Cancerul pulmonar este una dintre cauzele principale de deces cauzat de cancer si determina mai multe decese decat...