Publicat la: 
8/04/2011

vitMATINA Cum ne influenteaza sanatatea mestecatul gumei?

Ce pericole ascunde mestecatul gumei? / Foto: Photoxpress.com

Guma de mestecat este consumata anual in cantitati de sute de mii de tone. Adultii o considera un aliment util, in timp ce pentru copii poate suplini dulciurile. Desi este un obicei extrem de popular, suntem constienti de pericolele la care ne expune mestecatul gumei?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Mestecatul gumei dupa masa ar putea fi un obicei sanatos inclusiv pentru stomac, tinand cont de faptul ca stimuleaza producerea de acid gastric. In acest fel alimentele vor fi, la randul lor, digerate mai bine. Cu toate acestea mestecatul in exces (mai mult de 20-30 de minute dupa masa) poate cauza gastrita, cu atat mai mult cu cat sucul gastric contine o cantitate mare de acid clorhidric. De asemenea este important de stiut ca guma nu trebuie mestecata decat dupa masa, deoarece agraveaza gastritele si ulcerele gastrice daca este consumata pe stomacul gol.

Totusi guma de mestecat contine ingrediente la care ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a le consuma si anume: hidroxianisol butilat(HAB), indulcitori artificiali(aspartam si acesulfam K). HAB-ul ar putea produce cancer, potrivit ultimului raport despre substante cancerigene emis de Programul National de Toxicologie din America. Legat de aspartam, cercetatorii presupun ca ar putea cauza ori inrautati crizele epileptice, fibromialgia, scleroza multipla, lupusul, sindromul atentiei deficitare, diabetul, problemele tiroidale, Alzheimerul, oboseala cronica, despresia si afectiunile oculare, precum glaucomul.

Mai mult mestecatul prelungit de guma duce la obosirea articulatiei temporo-mandibulare(cea care leaga mandibula de maxilar), cu posibila aparitie a fenomenelor de artrita: dureri in articulatie(la nivelul urechii), zgomote ciudate la deschiderea gurii.

Guma indeplineste si un rol laxativ, astfel incat mestecatul excesiv duce la aparitia diareei si la slabirea excesiva, potrivit unui studiu efectuat la Spitalul Universitar din Berlin, Germania. Principala cauza o reprezinta sorbitolul. Acesta este un indulcitor artificial care se foloseste cu preponderenta in cazul gumei de mestecat.

Este important de stiut ca guma de mestecat nu poate inlocui pasta de dinti, insa poate fi folosita pentru igiena dentara imediat dupa masa, atunci cand periuta nu ne este la indemana.

Autor: Redactia MedLive

Citeste in fiecare dimineata vitMATINA si afla cateva sfaturi scurte care te vor ajuta sa iti mentii starea de sanatate.

Comentarii

De fumat m-am lasat, De baut nu am baut niciodata. De femei m-a iertat Dumnezeu, Aveam si eu o placeeL Guma de mestecat! Aflu acum ca e vai de capul meu, Fac ulcer fac gastrita ma imbolnavesc de cancer. Va trebui sa termin si cu aceasta placere.Nu e mare lucru dar oare ce interes sta in spatele acestui articol? Ar fi interesant de stiut!

mai bine te intorci la femei...

Ce interes poate sa fie in spatele acestui articol? Iti spune ca e oki sa mananci guma cand ai stomacul plin si ca poate dauna cand ai stomacul gol, ceea ce e logic si e normal sa te atentioneze pe un site medical.
Daca scria ca guma de mestecat este cea mai buna din lume, atunci ma intrebam ce interese sunt in spate si ce companie producatoare de guma a platit articolul.

Eu am inceput sa folosesc guma de mestecat care are ca unic indulcitor xylitolul - acesta fiind un indulcitor total natural (si multe dintre celelalte gume contin xylitol dar mai au si aspartam etc) si parerea mea este ca e cea mai gustoasa din cate am incercat (mie imi place cel mai mult cea cu ceai verde dar mai exista si cu menta si cu scortisoara). Se poate cumpara de la magazinele naturiste (Plafar, etc) dar eu prefer sa o comand pe net.
Daca va hotarati s-o incercati as dori sa aflu parerea Dvs

Mai profesionistilor, de ce postati o fotografie cu dulciuri(bomboane jeleu) la un articol (de 2 lei) despre guma de mestecat?

Saracul articol despre guma de mestecat n-a meritat totusi o poza cu guma de mestecat?

Ei si eu fac parte tot din generatia oamenilor care nu mestecau decat guma Turbo, dar vad acum, la copiii mei, ca gumele au tot felul de forme in ziua de azi. Nu mai stii sa deosebesti o bomboana de o guma. E prea mult plastic peste tot, oricum.

Ma bucur de acest articol. Le tot spuneam copiilor mei ca nu e sanatoasa si ei credeau ca sunt rau si nu vreau sa le cumpar. Acum i-am pus sa citeasca cu voce tare. De-asemenea se gaseste pe net un documentar despre aspartam.... cum a primit aprobarea sa fie introdusa in alimente si ce studii dar mai ales ce rezultate s-au obtinut . Aspartamul este de fapt...otrava. CAutati, e interesant....mai ales ca acum aspartamul il gasim in mai toate produsele . As vrea si un articol despre margarina, si produsele de patiserie care contin margarina la greu.

Pare o chestie similara Danone vs. Tnuva. Se pare ca un alt producator puternic vrea sa vina in Romania tara tuturor posibilitatilor.Traiasca cetatenii acestei tari.Dupa o campanie defaimatoare la adresa Danone, Tnuva a intrat pe piata din Romania si chiar au ajuns in timp scurt la o cota de piata importanta. Noi consumatorii suntem cei trisati.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Endoscopie Gastroenterologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Popescu Elena,Medic Primar, Doctor in Medicina
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Indigestia este adesea provocata de ceea ce mancam/ Foto: Dreamstime.com Mai sunt cateva zile pana cand mesele se vor umple de felurite mancaruri, care mai de care mai aromate si imbietoare ochiului. Adesea insa, modul in care ne aruncam asupra hranei si bauturii supara stomacul si naste simptome neplacute: greata, senzatie de preaplin, durere...
Stiinta de a manca este de multe ori complicata, chiar si daca reteta pe care o urmam este printre cele mai simple. Gastronomii moleculari au inceput sa descopere, pas cu pas, stiinta gatitului, dar cand vine vorba despre ce se intampla atunci cand bucata de carne trece de pe gratar in stomac, cunostintele noastre incep sa devina usor neclare....
Ulei de masline/ Foto: MorgueFile.com Uleiul de masline este laudat pentru beneficiile sale in multe carti cu diete si in numeroase retete. Uleiul de masline, care este bogat in acizi grasi mononesaturati, este o componenta esentiala a dietelor mediteraneene. Acizii grasi mononesaturati sunt considerati grasimi alimentare sanatoase. Care sunt...
Odata cu venirea verii, majoritatea persoanelor isi schimba obiceiurile alimentare, incercand sa revina la un stil de viata sanatos. Cu toate acestea, exista anumite capcane ale acestui sezon pe care ar fi de preferat sa le evitati. Renuntati la alimentatia sanatoasa pentru ca "oricum nu ati slabit indeajuns pentru a putea purta costumul de baie...
Dezvoltarea unei pilule contraceptive masculine s-a dovedit a fi greu de realizat, dar descoperirile unui nou studiu ii duc pe cercetatori intr-o directie corecta pentru a face din contraceptia masculina pe cale orala o realitate. Cercetatorii de la Institutul de Cancer Dana-Farber si Colegiul de Medicina Baylor au publicat in revista Cell...