Publicat la: 
20/09/2011
vitMATINA Cum ne mentinem ficatul sanatos

Atentie la alimentatie / Foto: Photoxpress

Ficatul are multe functii, una dintre cele mai importante fiind cea de a inmagazina anumite vitamine, minerale si zaharuri pentru a fi utilizate ca sursa de energie, de a curata si de a filtra toxinele din sange si a controla productia si secretia colesterolului. Starea generala de sanatate si vitalitate a omului depinde, intr-o mare masura, de starea de sanatate a ficatului.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Stilul de viata modern poate suprasolicita ficatul. Printre factorii de risc se numara: alcoolul, tutunul, poluantii de mediu, aditivii alimentari, pesticidele agricole, anumite ingrediente ale cosmeticelor, solutiile obisnuite de uz casnic, stresul, medicamentele, calculii biliari, produsele chimice pentru gradinarit, unele materiale de constructie.

Simptomele unui dezechilibru hepatic includ dureri de cap, invinetirea usoara, anxietate, depresie, confuzie, oboseala, icter, libidou scazut, alergii alimentare, capacitate mentala incetinita. Atunci cand ficatul este afectat, nu poate elimina toxinele, care apoi se aduna in sange si, in cele din urma, in creier.

Ce puteti face pentru a va pastra un ficat sanatos:

  • Evitati orice fel de mancare la care banuiti ca ati putea fi intolerant sau alte substante despre care stiti ca afecteaza in mod negativ organismul, precum: alcool in exces, cofeina, tutunul, medicamente cu efect puternic asupra ficatului si a stomacului, mancaruri grele (mezeluri, carnuri grase, alimente uleioase). Mestecati bine mancarea pentru a ajuta la eliberarea enzimelor si a usura digestia.
  • Consumati din plin alimente care contin acid folic (spanac, stevie, fasole, mazare, linte, galbenus de ou), flavonoide (struguri rosii, mure negre, cirese negre, coacaze negre, prune), magneziu (spanac, fasole, grau, busuioc, patrunjel, nuci, migdale), fier, sulfat de seleniu si vitamine din complexul B: 2,3,6 si 12, deoarece toxicitatea in organism poate fi cauzata de deficienta de nutrienti de care ficatul are nevoie pentru detoxifiere. Bazati-va pe salate, fasole, sucuri proaspete, cartofi gatiti cu putin ulei de masline, nuci, seminte, iaurt.
  • Consuma alimente bogate in antioxidanti: contati pe mecanismele naturale de detoxifiere cum ar fi broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles si produsele din soia. Nutrientii care imbunatatesc sistemul nostru imunitar sunt: vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, zinc si magneziu. Aceste substante nutritive sunt puternic anti-oxidante, capabile sa opreasca cascada de radicali liberi care afecteaza tesuturile.
  • Nu folositi antibiotice decat daca este absolut necesar. Acestea pot distruge bacteriile utile in intestin, care elimina toxinele.
  • Beti multa apa.
  • Faceti miscare, aceasta va duce la cresterea activitatii limfatice, facand corpul sa transpire si sa genereze mai multa urina, ceea ce incurajeaza activitatea ficatului si stimuleaza intestinul sa scape de toxine. Cele mai recomandate sunt exercitiile fizice usoare, inotul, ciclismul sau mersul pe jos.
  • Evitati excesul de sare si zahar. Folositi, in schimb, ierburi proaspete, piper, ardei iute si suc de lamaie pentru a intensifica aroma alimentelor. Prea mult zahar nu este sanatos pentru nimeni, dar ii afecteaza cu atat mai mult pe cei cu un sistem imunitar deficitar.
  • Odihniti-va si incercati sa va bucurati de viata. O minte obosita, stresata, depresiva, duce la un corp bolnav. Conform studiilor, rasul este capabil sa genereze anticorpi, care sunt prima linie de aparare impotriva infectiilor.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Buna sunt interesat de un fruct care se spune ca e foarte sanatos. Se numeste "GOJI" Ma gandesc ca ar fi util sa vedem un articol despre aceste fructe, despre care am auzit tot felul de lucruri.

Va multumesc !

Calin, e bun si Goji insa noi il putem consuma in stare uscata deci multe vitamine se pierd...

E foarte buna si catina noastra romaneasca pe care o gasesti toamna in piete ... o poti consuma in amestec cu miere...

La fel afinele ( mai ales cele salbatice) sunt o bomba de vitamine si flavonoide ...

Pagini

Echipa medicala MedLife - Endoscopie Gastroenterologie

  •  
  • 1 of 12

Articole similare

Un studiu realizat de cercetatori finlandezi indica faptul ca adultii care traiesc singuri prezinta un risc de depresie cu 80% mai ridicat decat cei care locuiesc cu familia, scrie BBC. Concluzia cercetarii se bazeaza pe datele consumului de anti-depresive in randul a 3.500 de persoane in perioada 2000 - 2008. In studiu se arata ca principalii...
O dieta bogata in lapte nu scade riscul de a suferi fracturi, potrivit unui studiu suedez, care a descoperit ca, dimpotriva, femeile care beau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi sunt mai predispuse la a suferi fracturi, in timp ce consumul de iaurt pare sa aiba un efect invers, potrivit BBC, citat de Mediafax. Cercetarea efectuata in...
Un regim alimentar bogat in carne rosie reduce speranta de viata, crescand riscul de cancer si boli de inima, arata cel mai recent studiu al Facultatii de Medicina Harvard, citat de BBC. Cercetatorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, intr-un interval de 28 de ani. Potrivit autorilor, inlocuirea carnii rosii cu peste, pui...
Dependenta de Facebook/ Foto: Captura YouTube Primul email a fost trimis in 1971. Dupa mai mult de 40 de ani, retelele de socializare au devenit un element constant in vietile noastre. Site-urile de acest gen, precum Facebook sau Twitter sunt folosite de 1 din 4 persoane la nivel mondial. O asemenea activitate ar putea parea inofensiva, dar...
Dr. Diana Placintescu in studioul HotNews.ro "Poti sa mori daca iti scoti o alunita. Mai bine nu umblam la ea" este replica pe care o primesc cel mai frecvent cand propun cuiva sa isi excizeze o leziune pigmentara, urmata de opusul ei: "Vreau sa imi scot toate alunitele de pe corp, ca sa nu mor din asta." Unde este adevarul? In orice caz, nu...