Publicat la: 
13/05/2011
vitMATINA Cum procedam daca ne inecam cu mancare?

Manevra Heimlich / Foto:Flickr.com

Daca vi se intampla sa va inecati cu mancare este bine sa apelati la manevra Heimlich. Un pahar cu apa baut intr-o asemenea imprejurare, nu numai ca nu va ajuta, dar chiar ar putea sa inrautateasca situatia, pentru ca va bloca singura cale de respiratie. Manevra Heimlich poate fi auto-administrata, insa poate fi pusa in aplicare cel mai usor atunci cand este executata unor alte persoane aflate in pericol de sufocare.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Cum se executa manevra Heimlich?

Persoana care executa manevra trebuie sa se aseze in spatele celei care tocmai s-a inecat si sa isi stranga mainile in jurul mijlocului ei. Miscarea urmatoare este aceea de a ridica persoana de la sol brusc si de mai multe ori. Pumnul trebuie asezat in zona sternului, apasandu-se brusc si tare. Pentru a sustine victima in cazul in care isi pierde cunostinta, pozitionati un picior intre picioarele victimei, informeaza WebMd.

Pot interveni complicatii daca persoana care se ineaca este insarcinata sau obeza. In aceste cazuri, cel mai indicat este sa apasati in zona pieptului si nu a abdomenului.

Cum se auto-administreaza manevra Heimlich?

In cazul in care va inecati cu mancare si nu exista nimeni in preajma care sa va ajute, aplecati-va peste spatarul unui scaun, apasand pe abdomen pana cand obiectul strain este expulzat.

Manevra Heimlich la copii

In cazul copilului de peste un an, manevra va fi aplicata in aceeasi maniera, dar la o putere mai mica. In ceea ce priveste sugarul care s-a inecat cu mancare, el trebuie asezat pe antebrat, cu fata in jos, in timp ce capul sau va fi sustinut cu mana. Cinci lovituri scurte aplicate pe spatele bebelusului, intre omoplati, ar trebui sa fie suficiente pentru ca acesta sa isi elibereze caile respiratorii.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Voi chiar cititi ce scrieti?///

Imi strang mainile in jurul mijlocului victimei, ridic persoana de la sol brusc si de mai multe ori, iar pumnul trebuie asezat in zona sternului?
Poate daca am trei-patru maini!

Poate vreti sa spuneti ca manevra se face prin apasare deasupra ombilicului, sub stern! [Comentariu editat de MedLive.ro]

Exact manevra aceasta (acum am aflat si cum se numeste) am aplicat-o baietelului meu de 4 ani care s-a inecat cu o bomboana, acum doua luni de zile. S-a asezat in pat, cu bomboana in gurita. Noroc ca eram in aceeasi incapare cu el de am putut sa-l ajut. Nu mai putea respira, ochii si fata i se inrosisera. L-am prins exact ca in fotografie, dar mai aplecat in fata. In secunda in care l-am strans si l-am tras in sus, bomboana a sarit si a deblocat caile respiratorii.
Eram doar eu cu el acasa, sotia fiind plecata de acasa. Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat puterea de a interveni imediat. Aveti grija.

Un articol util.

Interesanta metoda. E bine de retinut.

Bune informatiile dar totusi, teoria ca teoria... Sa speram ca nu o sa jungem sa fim in postura sa trebuiasca sa aplicam aceasta metoda. Oricum e buna si teoria decat deloc. Chiar ma intrebam cum e cu metoda asta Heimlich, fiindca am vazut-o aplicata prin filme.

Alte articoleVezi toate articolele

Manevra Heimlich / Foto:Flickr.com Daca vi se intampla sa va inecati cu mancare este bine sa apelati la manevra Heimlich. Un pahar cu apa baut intr-o asemenea imprejurare, nu numai ca nu va ajuta,...
Manevra Heimlich / Foto:Flickr.com Daca vi se intampla sa va inecati cu mancare este bine sa apelati la manevra Heimlich. Un pahar cu apa baut intr-o asemenea imprejurare, nu numai ca nu va ajuta,...