Publicat la: 
1/08/2012

vitMATINA Cum stie o ciuperca comuna, Candida albicans, cand sa atace organismul?

Candida albicans traieste discret in corpurile noastre pana cand simte ca suntem slabi si atunci se adapteaza rapid pentru a merge pe ofensiva. Ciuperca provoaca de obicei infectii minore, insa uneori duce la o infectie letala cunoscuta drept candidemia la pacientii imunodeprimati. Un studiu in vivo, publicat in mBio, demonstreaza cum C. albicans poate distinge intre o gazda sanatoasa si una nesanatoasa si isi modifica fiziologia pentru a ataca, conform Science Daily.

"Capacitatea ciupercii de a sesiza starea sistemului imunitar al gazdei sale ar putea fi cheia care ne ajuta sa intelegem capacitatea sa de a coloniza inofensiv unele persoane si de a deveni un agent patogen mortal in altele", a declarat Jessica V. Pierce, BA, doctorand in programul de microbiologie moleculara de la Sackler School of Graduate Biomedical Sciences de la Tufts.

"Detectarea eficienta si tratamentul bolii la pacientii imunodeprimati ar putea avea succes prin masurarea nivelurilor unei proteine, Efg1p, care influenteaza cresterea Candida albicans in interiorul gazdei", a continuat ea.

Cercetatorii stiau din studiile anterioare ca Efg1p influenteaza expresia genelor care reglementeaza cat de daunatoare poate deveni o celula fungica. Surprinzator, acestia au descoperit ca nivelurile inferioare de Efg1p permit celulelor fungice sa creasca la niveluri ridicate in interiorul organismului. Niveluri mai ridicate ale proteinei duc la o crestere mai scazuta.

Pentru a examina modul in care statusul imunitar ar putea afecta cresterea C. albicans intr-o gazda, cercetatorii au hranit soareci sanatosi si imunodeprimati cu cantitati egale de doua tulpini fungice continand doua niveluri diferite de proteine Efg1p.

Rezultatele au aratat ca intr-o gazda sanatoasa, celulele fungice, cu niveluri mai ridicate de proteine au predominat. La soareci imunocompromisi au crescut celulele fungice cu niveluri mai scazute de proteine.

Cercetatorii au remarcat faptul ca lipsa interactiunii cu celule ale sistemului imunitar in tractul intestinal a dus, cel mai probabil, la conditiile necesare de mediu care favorizeaza dezvoltarea celulelelor fungice cu niveluri mai mici de proteine, iar acest lucru poate duce la infectie sistemica.

Sistemul imunitar si "bacteriile bune" din organism actioneaza pentru a reglementa dimensiunea populatiilor de C. albicans la persoanele sanatoase. Atunci cand sistemul imunitar este compromis, ciuperca se poate raspandi in intreg organismul. Candidemia este a patra printre cele mai frecvente infectii de sange in randul pacientilor internati in Statele Unite si este diagnosticata la pacientii imunodeprimati, cum ar fi copiii, cei cu catetere si cei grav bolnavi.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Un nou raport stiintific incearca sa darame mitul conform caruia alergiile se datoreaza igienei in exces, curateniei exagerate si faptului ca traim in case sterile. Dar, departe de a spune ca...
Persoanele casatorite pot fi mai fericite pe termen lung decat cei care nu sunt casatoriti, se arata intr-o cercetare de la Universitatea de Stat Michigan, conform ScienceDaily. Studiul publicat...