Publicat la: 
1/08/2012

vitMATINA Cum stie o ciuperca comuna, Candida albicans, cand sa atace organismul?

Candida albicans traieste discret in corpurile noastre pana cand simte ca suntem slabi si atunci se adapteaza rapid pentru a merge pe ofensiva. Ciuperca provoaca de obicei infectii minore, insa uneori duce la o infectie letala cunoscuta drept candidemia la pacientii imunodeprimati. Un studiu in vivo, publicat in mBio, demonstreaza cum C. albicans poate distinge intre o gazda sanatoasa si una nesanatoasa si isi modifica fiziologia pentru a ataca, conform Science Daily.

"Capacitatea ciupercii de a sesiza starea sistemului imunitar al gazdei sale ar putea fi cheia care ne ajuta sa intelegem capacitatea sa de a coloniza inofensiv unele persoane si de a deveni un agent patogen mortal in altele", a declarat Jessica V. Pierce, BA, doctorand in programul de microbiologie moleculara de la Sackler School of Graduate Biomedical Sciences de la Tufts.

"Detectarea eficienta si tratamentul bolii la pacientii imunodeprimati ar putea avea succes prin masurarea nivelurilor unei proteine, Efg1p, care influenteaza cresterea Candida albicans in interiorul gazdei", a continuat ea.

Cercetatorii stiau din studiile anterioare ca Efg1p influenteaza expresia genelor care reglementeaza cat de daunatoare poate deveni o celula fungica. Surprinzator, acestia au descoperit ca nivelurile inferioare de Efg1p permit celulelor fungice sa creasca la niveluri ridicate in interiorul organismului. Niveluri mai ridicate ale proteinei duc la o crestere mai scazuta.

Pentru a examina modul in care statusul imunitar ar putea afecta cresterea C. albicans intr-o gazda, cercetatorii au hranit soareci sanatosi si imunodeprimati cu cantitati egale de doua tulpini fungice continand doua niveluri diferite de proteine Efg1p.

Rezultatele au aratat ca intr-o gazda sanatoasa, celulele fungice, cu niveluri mai ridicate de proteine au predominat. La soareci imunocompromisi au crescut celulele fungice cu niveluri mai scazute de proteine.

Cercetatorii au remarcat faptul ca lipsa interactiunii cu celule ale sistemului imunitar in tractul intestinal a dus, cel mai probabil, la conditiile necesare de mediu care favorizeaza dezvoltarea celulelelor fungice cu niveluri mai mici de proteine, iar acest lucru poate duce la infectie sistemica.

Sistemul imunitar si "bacteriile bune" din organism actioneaza pentru a reglementa dimensiunea populatiilor de C. albicans la persoanele sanatoase. Atunci cand sistemul imunitar este compromis, ciuperca se poate raspandi in intreg organismul. Candidemia este a patra printre cele mai frecvente infectii de sange in randul pacientilor internati in Statele Unite si este diagnosticata la pacientii imunodeprimati, cum ar fi copiii, cei cu catetere si cei grav bolnavi.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Pediatrie

Articole similare

O cercetatoare de la Universitatea de Stat din Oregon a analizat dovezile privind eficienta suplimentelor pentru slabit si are vesti proaste pentru cei care incearca sa gaseasca o pastila magica care sa duca la pierderea in greutate - o astfel de pastila nu exista. Melinda Manore analizat o industrie de 2,4 miliarde de dolari in Statele Unite...
De ce sunt bune fibrele?/ Foto: Dreamstime.com In ciuda unei denumiri vagi, stim ca fibrele sunt necesare pentru un organism sanatos. Unde le gasim si care sunt beneficiile acestora? Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Fibrele sunt de doua tipuri si se regasesc in diferite surse: Fibrele solubile (care se dizolva partial in apa) pot ajuta la...
In ultimii ani, piata de bauturi energizante a explodat si tot mai multe persoane le consuma pentru a studia noaptea sau pentru a avea mai multa energie in timpul zilei. "Cum aceste bauturi energizante contin cofeina si taurina, au aparut intrebari legate de efectele adverse asupra inimii. In timp ce cafeina creste tensiunea arteriala, studiile...
O noua cercetare arata ca mai mult de 75% dintre persoanele cu o anumita versiune a unei gene nu produce miros sub-brat, dar foloseste oricum deodorant. Studiul s-a bazat pe un esantion de 6495 de femei care fac parte dintr-un studiu mai amplu realizat la Universitatea din Bristol. Cercetatorii au descoperit ca un procent de aproximativ 2% (117...
Raul de masina este un tip de rau de miscare. Raul de miscare apare atunci cand creierul primeste informatii contradictorii de la urechea interna, ochi si nervii din extremitati. Imaginati-va un copil care sta pe bancheta din spate, fara a fi capabil sa vada pe fereastra sau un copil mai mare care citeste o carte in masina. Urechea interna a...