Publicat la: 
26/04/2011

"Excesul de sare dauneaza grav sanatatii" / Foto: Photoxpress.com

Sarea joaca un rol major in alimentatia noastra. Putine retete nu listeaza printre ingrediente si "un praf de sare". Totodata, dupa cum bine stiti, "excesul de sare dauneaza grav sanatatii". De cata sare are nevoie organismul nostru? Ce se intampla cand mancam prea multa sare? Dar prea putina? Care sunt alimentele cu un continut ridicat de sare?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Sarea este denumirea populara a clorurii de sodiu si reprezinta principala sursa de sodiu a organismului. Acesta, alaturi de potasiu, contribuie la mentinerea echilibrului hidrosalin, afectand, printre altele, tensiunea arteriala. Sodiul are un rol important in mentinerea sanatatii atata timp cat cantitatea este limitata. Totusi, multe persoane depasesc recomandarile specialistilor.

"Cantitatea de sare totala nu ar trebui sa fie mai mare de o lingurita (6g) pe zi, incluzand sarea din paine si din alimentele procesate, conservate sau prezervate", informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Doza de sare recomandata copiilor este mai scazuta decat cea pentru adulti. Conform Serviciilor Nationale de Sanatate britanice, doza zilnica de sare recomandata copiilor variaza, in functie de varsta, astfel:

  • 1-3 ani: 2g sare pe zi (0.8g sodiu)
  • 4-6 ani: 3g sare pe zi (1.2g sodiu)
  • 7-10 ani: 5g sare pe zi (2g sodiu)
  • peste 11 ani: 6g sare pe zi (2.4g sodiu)

Atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor, cantitatea de sare permisa include atat sarea adaugata in mancare cat si cea provenita din alimente. Printre produsele cu un continut ridicat de sare se numara ansoa, bacon, sunca, salam, masline, branza, muraturi, alune sarate, sos de soia, peste marinat in saramura. Produse precum painea, cerealele, chipsurile, sosuri le pentru paste, supele instant, ketchup-ul, maioneza, carnatii pot avea un continut ridicat de sare, prin urmare se recomanda citirea etichetei urmarind cantitatea de sare sau sodiu.

Studiile stiintifice leaga excesul de sare de boli precum hipertensiunea arteriala, problemele cardiace, afectiuni ale rinichilor, cancerul gastric si osteoporoza.

Deficitul de sare, desi foarte rar intalnit, este si el periculos. Sarea se poate pierde din corp prin urina, transpiratie, diaree, varsaturi, informeaza Ministerul australian al Sanatatii. In astfel de situatii poate aparea starea de hiponatremie definita ca scaderea sodiului din sange sub nivelul normal de 135-145 mEq/l (miliechivalenti-gram la litru). In situatii grave, nivelul scazut de sodiu din corp poate cauza crampe musculare, ameteala, greata si voma.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Specialitate: 
Comentarii

Hristos a inviat !

Este vreo diferenta intre sarea normala de bucatarie si sarea marina fara iod ?
Am observat ca trebuie sa adaug un pic mai multa sare in mancare, cand pun sare fara iod.

Atat sarea de mare cat si sarea de bucatarie sunt formate din aceleasi componente de baza- sodiu si clor. Ambele contin o cantitate aproximativ egala de sodiu. Diferentele sunt date de aroma, textura si nivelul de procesare.

Sarea de bucatarie este mai procesata decat cea marina. De asemenea, spre diferenta de sarea de mare, cea de bucatarie contine iod, substanta pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii o recomanda in dieta pentru mentinerea sanatatii.

Pe de alta parte, gradul de procesare al sarii de mare este mai scazut. Aceasta se obtine prin evaporarea apei marine si contine diferite alte minerale (intr-adevar, in cantitati mici). Ele sunt cele care dau sarii de mare aroma deosebita si o nuanta diferita de cea a sarii de bucatarie.

„se recomanda citirea etichetei urmarind cantitatea de sare sau sodiu”. Cele mai multe etichete alimentare indica doar continutul de sare, nu si cantitatea procentuala, asa ca nu vad ce rost are sa citesti eticheta. Pe de alta parte, din articol nu reiese clar ca in Romania, cel putin, se consuma volens-nolens cantitati foarte mari de sare (nu prea ai cum sa te feresti, desi ti se recomanda). M-ar interesa sa aflu daca s-a facut vreun studiu cu privire la situatia de la noi din tara, cam cu cat se depaseste - in medie - consumul recomandat de sare.

Articole similare

Parintii copiilor care sufera de autism pot prezenta la randul lor unele simptome ale acestei afectiuni, fara a avea boala respectiva, spre deosebire de parintii copiilor care nu sufera de aceasta afectiune, conform unui nou studiu, transmite LiveScience, citat de Agerpres. Printre cele mai raspandite simptome ale acestei afectiuni printre...
Senatula hotarat alocarea in bugetul Sanatatii a cel putin 600 milioane de lei in plus / Foto: Agerpres Legea care instituie o taxa pe medicamentele compensate (clawback) a fost adoptata luni de catre Senatul Romaniei, cu cateva amendamente. Una dintre modificari vizeaza eliminarea sanctionarii pacientilor pentru neplata taxei de catre...
1. Cum se manifesta ADHD la copii? Care sunt simptomele tulburarii? ADHD ( Attention Deficit and Hyperactivity Disorder- Deficit de atentie si hiperactivitate) este o tulburare care afecteaza copilul in mai multe arii de activitate: personala, acasa, la scoala si in relatia cu ceilalti. Sub aspectul deficitului de atentie, copilul are...
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife A mai trecut un an, un altul ne asteapta cu noi provocari. Ca un bilant pentru acest an, m-am gandit sa scriu acest ultim articol pe 2012. Vreau in primul rand sa multumesc cititorilor acestui blog, dumneavostra pacientilor mei ca ati avut incredere in mine. Ma bucur ca am reusit sa vin in intampinarea...
Principalele pierderi sunt la nivelul producatorilor si al consumatorilor si sunt legate de productia de produse proaspete. 20% din produsele proaspete se pierd din cauze cum ar fi: deteriorarea accidentala in timpul treieratului sau culesului fructelor, daune provocate de insecte, daune mecanice in timpul recoltarii si sortarii ca urmare a...