Publicat la: 
18/01/2012

vitMATINA De ce mancam praz?

Prazul, diuretic si revitalizant/ Foto: Dreamstime.com

Renumit in zona Mediteranei, in Tara Galilor si in Oltenia, prazul "drege" si combate, amelioreaza si revitalizeaza. De ce e bine sa nu-l ignoram?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Crud sau gatit, simplu sau amestecat, plin de arome, prazul este ruda cu usturoiul si ceapa, avand numeroase calitati. Contine, intre altele:

  • Provitamina A
  • Vitamina B1, B2, B3, K
  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Potasiu
  • Calciu
  • Magneziu
  • Fier
  • Mangan
  • Zinc
  • Fibre alimentare
  • Polifenoli (antioxidanti)

Ce se stie despre beneficiile prazului?

  • Este bun diuretic, laxativ, antiseptic, depurativ, tonic nervos etc.
  • Combate anemia si indigestia
  • Protejeaza vasele de sange
  • Sustine sistemul cardiovascular
  • Amelioreaza artrita, guta, reumatismul, litiaza urinara, ateroscleroza, obezitatea

Recomandari:

  • Puteti pastra prazul netaiat si nespalat in frigider, invelit usor intr-o punga, pentru o saptamana sau doua.
  • Alegeti firele mai subtiri de praz.
  • Poate fi fiert si inghetat, insa isi pierde din proprietati.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Alte articoleVezi toate articolele

Cavitatea toracica este separata de cavitatea abdominala de catre muschiul diafragma. Acesta prezinta orificii (hiatusuri) prin care trec dinspre torace spre abdomen aorta si respectiv esofagul....
Ingeniozitatea umana nu cunoaste limite cand vine vorba despre modalitati in care omul isi poate afecta sanatatea, medicii descoperind mereu multe ciudatenii din acest punct de vedere, cum ar fi...