Publicat la: 
14/04/2011
vitMATINA Dilema de la micul dejun: unt sau margarina

Unt sau margarina / Foto: Photoxpress.com

Studii dupa studii si teancuri de rapoarte nu au reusit sa dea un raspuns prea clar intrebarii "care produs e mai sanatos: untul sau margarina?". Ambele isi gasesc adesea locul in meniul micului dejun fiind intr-o competitie continua. Cei ce aleg untul sustin ca acesta e natural si prin urmare mai sanatos decat un compus precum margarina. Pe de alta parte, cei ce prefera margarina asociaza untul cu problemele cardiace si invoca faptul ca efectele negative ale acestuia le depasec pe cele ale margarinei. Cine are dreptate?

Comenteaza acest subiect pe Forumul Medlive.ro

Lipidele reprezinta o parte importanta a oricarei diete echilibrate, cata vreme sunt consumate moderat. Lipidele sau grasimile sunt si ele de mai multe tipuri: acizi grasi saturati si acizi grasi nesaturati (monosaturati si polisaturati). Daca prima categorie joaca un rol important in aparitia problemelor cardiace, cea de a doua are un efect opus contribuind la preventia afectiunilor cardiovasculare, informeaza Doctissimo.

Untul, produs folosit de cateva mii de ani, e un aliment de origine animala bogat in acizi grasi saturati (intre 54-71%) si colesterol, doua elemente strans legate de problemele cardiace. Prin urmare, untul are o reputatie proasta facand parte din alimentele nerecomandate de catre medici persoanelor cu probleme cardiace. Untul contine insa si acid linoleic conjugat, sintagma ce descrie un grup de izomeri ai acidului linoleic. Conform unor studii (vezi aici si aici), datorita acestei substante untul ar putea avea efect anticarcinogen, reducand riscul de cancer. Cercetarile in aceasta directie sunt in faza incipienta astfel incat va mai dura pana vom avea un raspuns clar cu privirile la beneficiile untului.

Margarina, fiind facuta din uleiuri vegetale, nu contine colesterol dar contine mai multe grasimi "bune" (acizi polisaturati si monosaturati) decat untul. Astfel, din acest punct de vedere margarina pare sa fie mai sanatoasa, sustine New York Times. Totusi, conform Harvard Health Publications, nu s-a dovedit pana acum faptul ca inlocuirea untului cu margarina duce la scaderea riscului de a dezvolta o afectiune coronariana. Din pacate, beneficiile margarinei clasice, obtinuta in urma procesului de hidrogenare, se termina aici iar efectele negative cauzate de grasimile trans continute de aceasta sunt mai grave decat cele cauzate de acizii grasi saturati din unt. Procesul de transformare a uleiurilor polisaturate intr-un produs semisolid are drept rezultat grasimile trans. Conform unui studiu realizat de Scoala de Sanatate Publica Harvard (vezi aici), consumul de grasimi trans rezultate din hidrogenarea partiala a uleiurilor nu par sa aiba nici o valoare nutritionala, in schimb au un potential considerabil de a face rau. Intr-un studiu ulterior, cercetatorii din cadrul aceleiasi institutii au legat grasimile trans de afectiunilor coronariene concluzionand ca margarina ar putea fi mai periculoasa decat untul, informeaza The Harvard Crimson.

In urma dezbaterilor aprinse multe companii si-au schimbat procesul de manufacturare. Unele margarine care se afla acum in comert nu se mai obtin prin hidrogenare, proces care determina aparitia grasimilor trans, ci prin amestecarea diferitelor uleiuri vegetale - de masline, de floarea soarelui, de rapita sau de in cu apa, informeaza producatorii. Consistenta este obtinuta prin amestecare grasimii de palmier sau de cocos, topita in prealabil, cu uleiurile vegetale. In procesul de productie se foloseste drept emulsifiant lecitina din soia sau din galbenus de ou.

Institutii internationale din domeniul sanatatii precum Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda "inlocuirea grasimilor saturate cu uleiuri vegetale nesaturate sau margarina moale". Conform World Heart Federation, "margarinele moi nesaturate si uleiuri nesaturate precum cel ce floarea soarelui, porumb, rapita si ulei de masline sunt preferabile grasimilor saturate."

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Pe bune? Esti sigur(a) ca vine de la citrice? Da' ce, doar citricele contin acid citric? Ca il gasesti in cantitate mai mare in lamai e drept, dar nu il gasesti exclusiv acolo ;)

Si-am zis eu ca toate E-urile sunt rele? Prefer doar sa n-am adaugate in mancare substante nefolositoare precum colorantii, prefer sa ma hranesc cu mancare cat mai aproape de natural fara X nivele de procesare. Nu mi-e lene sa caut mancare la "tara", nu mi-e lene sa gatesc si evit pe cat posibil produsele "minune" din cutii.

Nu e problema mea ca tu stii altceva despre omega3:omega6, daca te intereseaza poti gasi informatii suficiente pe internet sau la biblioteca. ;)

Si va intrebati de ce s-au inmultit cazurile de boli de nutritie in ultimii 50-100 ani. Uite de aia, ca omul de rand, care n-are posibilitatea sa studieze singur este bombardat zi de zi cu informatii de astea false provenind din "studii respectabile" si de la "domnu doctor".

Cum poate cineva recomanda magarina in detrimentul untului?
Grasimile alea saturate de care va plangeti sunt ideale pentru organism. Problema sta in tona de zaharuri, cereale (paine, paste, prajituri, foetaje) si prostii sintetice ce le bagati in voi zilnic.

ca bine zici, nici nu mai am ce sa completez.....

Mis e pare mie sau am citit articole diferite? Din cate am inteles eu nici una nu e prea buna si iti asumi riscurile in cazul in care le consumi. E o treaba de genul: alegi raul cel mai mic. Iar din punctul meu de vedere raul cel mai mic si cel mai gustos :) e untul.

@idioteque
sunteti chimist cumva? sau doctor? si daca sunteti, ati studiat dumneavoastra aspectul asta particular? nu prea cred....asa ca parerea dumneavoastra de "om de rand" are aceeasi importanta ca si a celorlalti. Nu faceti decat sa va dati important pentru ca ii credeti pe unii cercetatori in detrimentul celorlalti.......patetic.

S-au inmultit bolile, dar nu din vina margarinei :-)) Mancam prajeli, mancam dulce si, cel mai important, stam toata ziua la birou sau nu facem miscare aproape deloc. Nu cred ca are o importanta atat de mare margarina sau untul ele singure. Multa lume spune ca e sanatoasa alegand doar untul. Pai si eu am o stare foarte buna de sanatate alegand margarina. Si nu, nu imi place sa ma injure nimeni doar pentru ca am o alta optiune decat ei, este jenant, nu mai suntem copii care se cearta a carui jucarie este mai frumoasa! Ceea ce vreau sa spun este ca demonizam ceva ce pur si simplu provine din grasimi vegetale, trece printr-o fabrica si ajunge la noi. Cum credeti ca e facut untul? Provine din grasimi animale, trece printr-o fabrica si ajunge la noi. Nu mai fiti atat de porniti, mai ales in lucruri in care nici comunitatea medicala nu e hotarata!

Colesterol sau nu, eu si sotia mea inca de acum 11 ani am renuntat la consumul de margarina (nici inainte nu exageram, puneam doar in prajituri). Motivul este simplu, am studiat si ascultat tot felul de pareri si am ajuns la concluzia ca un ulei transformat in margarina trece prin multe procese tehnologice; si mai aveam exemplul bunicului meu care implineste 90 de ani si toata viata a mancat doar cu un si cu untura de porc. In urma analizelor cantitatea de colesterol nu a crescut consumand doar unt (si de multe ori untura in prajituri). Tot pentru prajituri am descoperit doar de vreo 2 ani uleiul de palmier.

Va recomand sa cautati si sa cititi despre un studiu facut pe o perioada de 25 de ani parca, in regiunea Karelia de Nord, din Finlanda. Rata de mortalitate din cauze cardio-vasculare era extrem de mare, mi se pare ca era cea mai mare din Europa. Si ce au facut: au introdus o politica de sanatate publica prin care au inlocuit grasimile animale, consumate aproape explusiv acolo, cu grasimi vegetale, care nu erau consumate aproape deloc. Rezultatul: a scazut cu 75-80% mortalitatea din cauze cardiovasculare. Asa ca data viitoare cand va ganditi daca sa mancati unt sau margarina, mai ganditi-va si la asta! Aici e un link documentat despre proiect, daca va intereseaza detalii (este in engleza, dar cred ca gasiti si pe siteuri romanesti, ca si eu asa am aflat): http://www.ktl.fi/attachments/english/organization/ppuska/northkareliapr...

Eu de multe ori mananc ulei de masline in loc de unt. Ulei extra virgin. Pare scump, dar daca comparam cu pretul untului tot pe acolo e.
Singura problema ar fi ca e mai greu de manuit...
Oricum cred ca e bine sa mancam cat mai diversificat.

Daca il tii in frigider se coaguleaza intr-o oarecare masura si devine o pasta - mult mai usor "de manuit". Nu cred ca proprietatile nutritive ii sunt afectate, atat timp cat nu ingheata ;)

cum maninci uleiul de masline? intreb si eu, pt ca unt pot pune pe paine, insa cu ulei nu iese ceva placut!
in alta ordine de idei, noi am renuntat de vreo 10 ani la margarina si folosim unt, iar ca ulei am trecut de o vreme pe cel de palmier (la prajeli...). Problema e cu carnurile (nu mezeluri) sau chiar vegetalele/fructele, caci si acestea sunt tratate. Cind avem ocazia, luam de la tara.

Da, cum spuneam, nu se manuie atat de usor, de asta, din comoditate nu mananc f des. Surpriza e ca fetita mea iubeste mult combinatia...
Torn intr-o farfurioara si inmoi painea acolo. Sau torn cu grija pe paine. Incercati cu paine neagra prajita, data cu usturoi si cu un pic de ulei de masline... plus un pic de sunca crud uscata sau cascaval maturat...

Ati inceput prin a spune ca e o dilema veche dar nu ati facut nimic ca sa o transati, prin acest articol. Deci pana la urma care sunt efectele negative ale margarinei ? Scrieti articole de dragul de a le scrie ?

Exact la asta ma gendeam si ei. Articolul asta nu e decat o recapitulare a unor lucruri demult stiute. Un articol scris intr-o maniera profesionista trebuie sa aiba si o concluzie. Sau cel putin nu trebuie sa un titlu atat de transant. Pana la urma e doar reclama mascata. Voi tine cont de treaba asta luna viitoare cand imi expira asigurarea medicala.

Reclama mascata la unt/ la margarina/ la paine (ca doar, indiferent care e mai buna tot painea are de castigat)? :)))

tu ai citit sau doar te-ai facut ca citesti? Scrie acolo, grasimile trans. Stai sa traduc: papi margarina, faci infarct... cu toata lipsa ei de colesterol si de grasimi bune

Inselatorie!
Orice om instruit stie ca margarina nu este sanatoasa. E plin internetul de argumente in acest sens.
Cei de la New York Times precis sunt platiti de fabricile de margarina care au mari interese.

Da, e plin internetul ... de vreo 15 ani e plin cu acelasi powerpoint care se plimba si zice ca margarina e facuta din plastic :-)))) Hai sa fim seriosi!

Ati auzit de Becel?

Da, am auzit de Becel. E tot marketing si plina de prostii nefolositoare organismului (degeaba iti da omega3 vegetal - nici macar de origini animale care-i mult mai bun, da' fie - daca la restul ingredientelor dau cu bata in balta). Untul de calitate e un aliment ideal pt prajit/sosuri/mancat cu lingura gol. :-)

Ca nu trebuie sa mananci cate un pachet o data, cred ca ar trebui sa fie clar.

Tu stii ca Becel vine de la Blood Cholesterole Lowering si a fost facuta in colaborare cu medici din Olanda, iar la inceput era vanduta in farmacii, cu reteta? Am dat o cautare pe net si asta am gasit la Becel. Asa ca mai incet cu critica neavizata si nedocumentata, ca avem destui de-astia!

Cred ca nu ti-ai gasit persoana careia sa-i explici de cercetatorii olandezi si Becel ;)

Ia sa iti traduc ingredientele la una din margarinele becel (am luat-o pe prima de pe lista pe site-ul lor):

- uleiuri si grasimi vegetale, apa, elemente uscate din lapte (nu stiu daca-i vorba de caseina sau zer ca nu zice...), emulgatori, conservanti, acid citric, vitamine, arome si coloranti. Cel putin 5 E-uri.

Are omega-6 in exces si omega-3 foarte putin ceea ce produce dezechilibre grave in organism, in mod normal procentul ar trebui sa fie 1:1 in alimentatie!

Permite-mi sa mananc unt te rog frumos. Pe tine nu te opreste nimeni sa mananci Becel, ba cred ca gasesti Becel mai usor decat unt de calitate... e mult mai profitabil pentru companii sa-ti vanda canola oil (sau ce ulei o fi, ca nici macar nu e mentionat) sub nume pompos si "cercetare" solida decat sa proceseze laptele :)

Plantaardige oliën en vetten, water, droge melkbestanddelen, emulgatoren (E322, E471), conserveermiddel E202, voedingszuur E330, vitamines (E, B6, A, foliumzuur, D, B12), aroma's, kleurstof E160a.

Voedingswaarde per 100 gram:

energie 2220 kJ/540 kcal
eiwit - g
koolhydraten 0,3 g
suikers 0,3 g
vet 60 g
- verzadigd 12 g
- trans < 1 g
- enkelvoudig onverzadigd 17 g
- meervoudig onverzadigd 30 g
- omega-6 (linolzuur) 26 g
- omega-3 (alfa-linoleenzuur) 4 g
Voedingsvezel 0 g
Natrium - g
vitamine A 800 mcg
vitamine D 7,5 mcg
vitamine E 20 mg
vitamine B6 2,5 mg
foliumzuur 500 mcg
vitamine B12 2,5 mcg

Iti permit sa mananci frumos unt ... ba chiar iti permit sa nu mai incerci sa iti demonstrezi superioritatea citand in olandeza sau ce e aia. oricum, tot nu mi-ai demosntrat care e problema. Nu sunt dintre aia care cred ca toate Eurile sunt rele, eu stiu altceva apropo de omega 3 si 6 ... a, si vezi ca acidul citric vine de la citrice. Cine vrea o portocala? :-)

/// exact in lincul vostru scrie asa We now know that the partly hydrogenated fatty acids in margarine and many processed foods are harmful to health — more harmful, in fact, than the saturated fat in butter. deci clar unu e mai sanatos decat uleiul ( margarina ) credeti-ma daca vedeti cum se face margarina nu mai mancati veci !
[Comentariu editat de redactia MedLive.ro]

".............diete echilibrate, cat timp cat sunt consumate.." poate era mai corect "atat cat timp "....., nu?

asa e ma bucur de comentarii si ca mai sunt oameni care nu pot fii prostiti cu televizorul si internetul.sa mananci margarina e ca si cum ai manca ulei de floarea soarelui pe paine.hai sa fim seriosi.e foarte bun untul si chiar recomandat la mancaruri in loc de grasime si ulei.si se consuma din mosi stramosi si oamenii aia erau sanatosi tun nu ca acum.cum mai pai untul provine din lapte...din smantana./// ca doar nu o sa il mananci cu polonicul.tocmai ca pui putin pe o felie de paine si te-ai saturat daca mananci cu margarina nu iti ajunge o paine. asta e diferenta. nici nu il poti manca cu tonele sa iti faca rau si nici nu ai de ce. asa ca hai la mai mare si pa
[Comentariu editat de MedLive.ro]

Fratilor,///plec de la un singur compus din margarina si incei din start aceasta dilema,acidul citric,citit ce "bun" este si rezolvati dilema,untul nu are decat grasime in exces,dar daca esti prost si manaci un pachet e normal sa ai probleme ale sistemului cardiovascular.punct.un sfat pertinent.
[Comentariu editat de MedLive.ro]

O sa credem noi ce zice New York Times cand o zbura porcul.
E foarte clar din p.d.v. medical clar ca untul e cel mai sanatos.

pe margarina becel scrie ca nu contine uleiuri hidrogenate.
Oare asa o fii?

Spuneti la un moment dat ca margarina nu e buna pentru ca e produsa prin hidrogenare. Dar nu este adevarat si am citit cateva articole, chiar in presa romaneasca, despre asta - margarina se face de vreo 10-15 ani prin interesterificare, nu se mai produce de mult timp prin hidrogenare, iar unle margarine am vazut chiar ca au pe cutie scris „trans-free”, adica fara grasimi trans.

Becel este o margarină vegetală cu conţinut de grăsime (40%), care are in compoziţie "apă, uleiuri vegetale şi grăsimi vegetale interesterificate, sare 0,4%, emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471), arome, acidifiant (acid citric E 330), coloranţi (annatto E 160 b, curcumina E 100), vitamine (E, B6, acid folic, A, B12, D3)". Tot de pe etichetă aflăm că "are un conţinut ridicat in acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6", "este bogată in vitaminele B6, B12 şi in acid folic" şi conţine vitamina E. Valoarea energetică este de 1.480 kj/ 360 kcal, avănd proteine 0 g, glucide 0 g, lipide 40 g, din care acizi graşi saturaţi 8,4 g, acizi graşi monosaturaţi 11,2 g, poliacizi graşi polisaturaţi 20,4 g, acid linoleic (Omega 6) 17,9 g, acid Alfa linolenic (Omega 3) 2,5 g, acizi graşi trans 0,5 g, fibre 0 g, sodiu 0,16 g, vitamina A 900 µg, vitamina D 2,5 µg, vitamina E 37,5 mg, vitamina B6 5 mg, vitamina B12 5 µg, acid folic 1000 µg.

ANALIZĂ. Produsul analizat este o grăsime sintetică obţinută printr-un procedeu artificial de esterificare a uleiurilor şi grăsimilor vegetale. Pe lăngă acestea, produsul analizat mai conţine apă, vitamine şi arome (naturale sau sintetice) şi o serie de aditivi alimentari. Colorantul E 160 nu este deocamdată evaluat definitiv cu privire la siguranţa alimentară. Produsul conţine şi cei doi acizi graşi omega 6 şi omega 3 cu lanţ scurt de carbon, insă in raporturi ce depăşesc valorile acceptate ca fiind optime de rezultatele cercetărilor ştiinţifice moderne şi care se situează in valorile 1:1 pănă la 1:4, in produs fiind peste 1:7. Pe de altă parte, adevăraţii acizi graşi esenţiali direct utilizabili de organismul uman sunt acizii omega 3 cu lanţ lung de carbon (EPA şi DHA).

Deşi produsul are un conţinut mai redus in grăsime (40%), densitatea lui energetică este mare. De asemenea, produsul nu este etichetat conform directivei 1924/2006 a UE.

CONCLUZII. Datorită densităţii calorice ridicate, produsul trebuie consumat cu moderaţie de supraponderali, obezi, suferinzi de afecţiuni hepatice şi evitat de femeile insărcinate şi de cele care alăptează.

Si unde sunt grasimile alea trans pe care le infiereaza toata lumea?
Mai, eu nu zic mancati margarina sau mancati unt, dar mi se pare ca avem o abordare total disproportionata. Sunt niste alimente care consumate echilibrat sunt bune, fiecare pentru o anumita chestiune. Pe langa faptul ca sunt de parere ca daca am fi petrecut timpul facand miscare in loc sa discutam in contradictoriu am fi fost mai castigati.

Acidul citric se gaseste in portocale dar...este facut in laborator din substante chimice nu din portocale ...helllooooooooooooo

Alte articoleVezi toate articolele

Cat de sanatos este untul? Foto: MorgueFile.com Untul este unul dintre alimentele care pot transforma o masa banala intr-o "opera de arta". Cu toate acestea, in ultimele decenii, a fost acuzat ca...
Curele de detoxifiere / Foto: Photoxpress Etern in cautarea de a slabi cat mai usor si de a fi sanatosi, multi apeleaza la dietele de detoxifiere. Cele mai populare promit sa ne scape de toxinele...