Publicat la: 
2/08/2012

vitMATINA Este bine sa-i dai lapte unui copil care vomita?

Varsaturile cauzate de virus - gastroenterita pot fi suparatoare la copii. Cand copilul prezinta un episod de voma, prioritatea principala este sa fie hidratat. Desi laptele este o sursa de fluide, acesta nu este o alegere buna atunci cand copilul vomita deoarece nu ofera suficienti electroliti si poate fi chiar iritant pentru stomacul lui, potrivit site-ului LiveStrong.com.

Intotdeauna discutati cu medicul pediatru despre cele mai bune lichide pe care i le puteti da copilului pentru a se insanatosi.

Alegerea fluidelor
Cand copilul vomita, nu pierde doar alimentele din stomac, pierde lichide si electroliti importanti care ajuta la functionarea inimii, creierului si muschilor. Pierderea electrolitilor este ceea ce face varsaturile periculoase pentru copilul dumneavoastra. O solutie de rehidratare orala trebuie administrata in locul laptelui.

Stomac deranjat
Laptele poate sa nu fie o alegere buna pentru copilul dumneavoastra daca acesta are stomacul inflamat. Atunci cand stomacul este inflamat de la varsaturi, produsele lactate nu sunt bine absorbite si pot irita stomacul copilului. In cazul in care copilul are mai mult de 1 an, se recomanda sa asteptati doua-trei zile dupa ce varsaturile au incetat pentru reintroducerea laptelui in alimentatie.

Copii sub 1 an
Principala sursa de nutritie pentru copiii sub varsta de 1 an este de obicei laptele de vaca si / sau laptele matern. Daca copilul nu a vomitat timp de opt ore, puteti sa-i reintroduceti laptele matern sau formula pentru a va asigura ca primeste subsantele nutritive de care are nevoie. Cu toate acestea, ar trebui sa incepeti cu mese mai mici si apoi o puteti sa-i dati o cantitate mai mare, in functie de toleranta.

In timp ce varsaturile pot fi tratate de obicei la domiciliu, exista unele cazuri in care copilul ar putea avea nevoie de asistenta medicala de urgenta atunci cand este deshidratat: gura uscata, lipsa de lacrimi cand copilul plange, ochi infundati. In functie de simptome medicul va poate recomanda cand sa reintroduceti laptele in alimentatie.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 
Comentarii

Bine, dar o alternativa pt rehidratarea la domiciuliu a copilului in locul laptelui nu spune-ti?
Articolul este incomplet si scris in graba.
Va spun eu, solutii cu glucoza sau cu saruri de rehidratare care retin apa in organism pt ca laptele contine gluten si lactoza ce duc la intoleranta gastrica de altfel si manifestarile digestive de rigoare

Alte articoleVezi toate articolele

Care sunt modalitatile prin care poti recunoaste un medic neprofesionist? Expertii de la Baby Center au identificat anumite semne de averizare pe care trebuie sa le luati in considerare, atunci...
Candida albicans traieste discret in corpurile noastre pana cand simte ca suntem slabi si atunci se adapteaza rapid pentru a merge pe ofensiva. Ciuperca provoaca de obicei infectii minore, insa...