Publicat la: 
15/04/2011
vitMATINA Este bine sa inlocuim scobitorile cu ata dentara?

Scobitori sau ata dentara? / Foto: Photoxpress.com

Igiena buco-dentara este extrem de importanta pentru prevenirea cariei dentare si a bolii parodontale. Un periaj obisnuit al dintilor nu reuseste sa curete foarte bine zona interdentara, in care raman cel mai des resturi alimentare si din care placa bacteriana e cel mai greu de indepartat. Din acest motiv, la multe persoane, cariile se formeaza cel mai des interdentar. Doua metode bine cunoscute de igienizare a spatiului interdentar sunt scobitorile si ata dentara, dar care dintre acestea este mai putin daunatoare sanatatii dintilor nostri?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Una dintre metodele de igienizare a zonei interdentare este ata dentara. Acesta este foarte utila in prevenirea cariei si este recomandata adesea persoanelor care au dintii inghesuiti. Ata dentara este ieftina si foarte eficienta. Daca intampinati dificultati in a utiliza acest intrument, este important de stiut ca exista un dispozitiv numit floss-holder, care va poate ajuta in acest sens. De asemenea puteti cere sfatului medicului in aceasta privinta.

Nici scobitorile nu ne sunt mai putin utile in curatarea zonei interdentare, insa acestea sunt mai putin recomandate. Materialul dur din care sunt confectionate(lemn sau plastic) poate traumatiza gingia si favoriza retractia ei. Totodata, prin folosirea scobitorilor, poate fi largit spatiul interdentar. Astazi putem gasi in comert asa numitele scobitori medicinale. Unele dintre ele sunt impregnate cu anumite substante chimice care sunt absorbite de smalt, intarindu-l. Desi scobitorile ne sunt utile, trebuie retinut ca acestea se utilizeaza, in general, pentru curatarea spatiilor interdentare largi. In alte situatii, este de preferat sa inlocuiti scobitorile cu ata dentara.

Alte metode de curatare a cavitatii bucale:

  • apa, gelurile si spray-urile de gura,
  • dispozitivele de curatare a limbii
  • periutele interdentare
  • dusurile bucale

Autor: Redactia MedLive

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Propun ca aceste informatii sa faca parte din cursurile predate elevilor din clasele primare completate cu necesitatea dusului zilnic (cu apa si sapun) absolut necesare romanilor pentru a-si schimba mentalitate despre igiena corporalal.

serios! exista substante pe piata care intaresc smaltul? si asta e un articol al unui centru medical!!!!

Alte articoleVezi toate articolele

Un studiu pilot realizat pe studenti din Toronto investigheaza un factor care contribuie la insomnie, care ar putea fi greu de admis - teama de intuneric. Aproape jumatate dintre studentii care au...
Raspunsul depinde de tipul de branza. Branzeturile moi si crema de branza care fac mucegai ar trebui sa fie aruncate. Bacteriile daunatoare, cum ar fi Listeria, Brucella, Salmonella si E. coli, se...