Publicat la: 
3/10/2012

vitMATINA Fericirea la locul de munca depinde de un salariu bun, dar si de cat de mult castiga colegii

Un studiu efectuat la Universitatea Carlos III din Madrid (UC3M) analizeaza relatia dintre fericire si veniturile din munca aratand ca fericirea depinde de comparatiile pe care le facem in materie de castiguri cu colegii de munca. S-a constatat ca, in cazul in care veniturile unui individ sunt mai mici decat cele ale colegilor ei / lui, el / ea va lucra mai multe ore. Care sunt cauzele acestui efect?

Studiul publicat de profesorul Eduardo Prez Asenjo arata ca veniturile relative afecteaza fericirea noastra si performanta la locul de munca. Rezumand: daca oamenii cu care ma compar castiga mai mult decat mine, voi fi nefericit si voi lucra mai mult", afirma el.

"Explicatia cea mai probabila se afla in comparatii sociale, desi ar putea fi, de asemenea, ca urmare a ideii ca, daca cei din jurul meu castiga mai mult decat mine, ar putea indica faptul ca daca muncesc din greu voi ajunge sa castig la fel de mult ca acestia," explica Prez Asenjo, care lucreaza si la Banca Nationala a Spaniei. "Prin urmare, efectul veniturilor altor persoane asupra fericirii mele este negativ, pentru ca comparatia cu acestea ma face sa ma simt nefericit datorita faptului ca castig mai putin, asa ca lucrez mai multe ore, astfel incat sa pot castiga la fel sau mai mult decat ceilalti," sustine Eduardo Prez Asenjo.

Aceasta constatare poate fi aplicata la gestionarea fortei de munca sau la managementul resurselor umane in cadrul companiilor. "Acesta ar putea fi un criteriu relevant atunci cand se stabilesc salariile, ca un angajat este preocupat nu numai de ceea ce el / ea castiga, dar, de asemenea, si de cat castiga cei din jurul ei / lui", comenteaza cercetatorul, a carei perceptie este ca un muncitor fericit este mult mai productiv decat unul nefericit." Opinia cercetatorului este ca fericirea angajatilor nu este intr-adevar luata in considerare in mediile de lucru, din perspectiva companiei", conchide el.

Aceasta linie de cercetare prezinta multe provocari si aspecte care pot fi aprofundate in continuare: Cum se formeaza grupurile de egali? Efectul negativ al venitului asupra fericirii variaza in functie de nivelul de venit? Sau in functie de varsta? Ipoteza cercetatorului, care ar trebui sa fie testata, este faptul ca, in mod paradoxal, cu cat esti mai bogat, cu atat ti se pare mai important sa te compari cu altii si sa faci mai bine decat ei.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Comentarii

"ma simt nefericit...asa ca lucrez mai multe ore"
"un muncitor fericit este mult mai productiv decat unul nefericit."
Concluzia e clara, capitalistii astia / statul trebuie sa ne dea mai multi bani si mai mult concediu. Lucratul mai multor ore ar trebui interzis prin lege.

Alte articoleVezi toate articolele

Exista multe cauze medicale datorita carora o tuse poate persista si poate fi frustrant atat pentru pacienti, cat si pentru medici. Cea mai frecventa cauza de tuse cronica este previzibila. Vine in...
Cei mai multi parinti nu isi fac griji daca copilul lor are un prieten imaginar si vad chiar avantaje care decurg de la o asemenea companie invizibila. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat...