Publicat la: 
11/04/2011

Fructele uscate pot tine locul celor proaspete? / Foto: Photoxpress.com

Adesea suntem pusi in situatia de a alege intre fructele proaspete si cele deshidratate. Desi cele uscate sunt sensibil mai scumpe, aceste fructe ar putea reprezenta o alegere viabila tinand cont ca le putem achizitiona indiferent de anotimp. Cu toate acestea sunt fructele confiate un inlocuitor sanatos si potrivit al fructelor proaspete?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Fructele uscate sunt recomandate in special in sezonul rece, fiind bogate in vitamine, fibre, potasiu si alti nutrienti esentiali si avand proprietati tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Numeroase studii au certificat faptul ca fructele confiate sunt bogate in antioxidanti si ofera beneficii pentru sanatate, similare cu fructele proaspete.

In pofida efectelor lor benefice, fructele deshidratate trebuie consumate cu moderatie, pentru ca au un continut ridicat de zahar si calorii. De asemenea pot contine, de multe ori, coloranti artificiali sau alti aditivi, iar compusii de sulf utilizati pentru pastrarea pe termen lung a fructelor uscate poate cauza reactii alergice. Prin procesul de deshidratare, fructele confiate, de cele mai multe ori, nu isi pastreaza intreaga cantitate de vitamina C pe care o contin in stare proaspata.

Cu toate ca prin deshidratare fructele nu pierd foarte mult dintre calitatile lor nutritive, este mai indicat sa optati pentru cele proaspete atunci cand este sezonul lor, cu atat mai mult cu cat acestea contin  o cantitate mare de apa, care ofera senzatia de satietate si hidrateaza organismul.

Autor: Redactia MedLive.ro

Citeste in fiecare dimineata vitMATINA si afla cateva sfaturi scurte care te vor ajuta sa iti mentii starea de sanatate.

Comentarii

Frcutele uscate sunt foarte bune doar cand urci pe munte sau in deplasari similare, fiindaca ocupa un spatiu mai mic si-ti ofera o cantitate de energie suficienta. Pe munte alaturi de fructe uscate iau si glucoza.

Fructele uscate sunt bune numai în drumeţiile montane. În rest e bine să mănânci fructe normale de sezon. Bătrânii ştiau ce ştiau când puneau pentru iarnă la uscat struguri, prune, iar nucile erau nelipsite de la masă, mai ales în post. Merele şi perele ţin până în primăvară de asemenea. Deci existenţa fructelor uscate nu se justifică decât în călătoriile cu efort fizic ridicat. Dar este interesant, nu ştiam că au coloranţi şi sulf, oare acestea afectează în efortul fizic de lungă durată?

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Lupusul este o tulburare continua a sistemului imunitar. Celulele sistemului imunitar ataca propriile tesuturi sanatoase, ducand la inflamatie si la leziuni tisulare. Simptomele pot fi limitate la...
Mirosul influenteaza durata vietii/ Foto: MorgueFile.com Masurarea simtului mirosului la persoanele in varsta ar putea ajuta doctorii sa prezica daca acestea vor mai fi in viata peste cinci ani,...