Publicat la: 
20/01/2012

vitMATINA Intoleranta la gluten, o boala de-o viata

Aveti grija ce fel de cereale mancati/ Foto: Dreamstime.com

Se numeste celiachie. Afecteaza adesea copiii, dar si adultii si se manifesta prin intoleranta intestinala permanenta la glutenul din cereale, ducand la dezvoltarea unor leziuni ale mucoasei intestinului subtire. Care sunt cauzele si cum se trateaza celiachia?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Glutenul este o substanta proteica care se gaseste in boabele si faina cerealelor. Intoleranta la gluten a fost considerata multa vreme o boala a copilului. Astazi, se stie ca celiachia are o manifestare gastro-intestinala si este totodata originea bolii denumita dermatita herpetiforma Duhring.

Cauze si caracteristici:

  • cerealele glutenice sunt considerate printre factorii declansatori ai maladiei autoimune celiachia (conform American Academy of Family Phisician- AAFP):
  • folosirea cerealelor glutenice grau, secara, orz, ovaz - prea devreme in alimentatia sugarilor
  • este o boala ereditara
  • nu este contagioasa.

Simptome:

  • diaree (un simptom digestiv important)
  • dureri abdominale
  • constipatie
  • varsaturi
  • manifestari extraintestinale (dermatita herpetiforma, hipotrofie saturala, hemoragii cutanate si mucoase)
  • hipogonadism
  • intarzierea pubertatii
  • distrugerea smaltului dintilor
  • osteopenie-osteoporoza
  • artrita
  • malabsorbtie
  • afectiuni neurologice
  • agravarea hepatitelor cronice
  • epilepsie
  • manifestari psihice

Tratament

Conform Asociatiei Americane de Gastroenterologie, singura cale descoperita pana in prezent de a scapa de simptomele bolii este eliminarea totala a produselor alimentare carea contin gluten sau urme de gluten. Se pot folosi inlocuitori ai acestuia: porumb, orez, sorg, hrisca, quinoa, teff, manioc, mei, daca nu sunt contaminati cu gluten.

Recomandari

  • Atentie la ceea ce cumparati, pentru ca exista numeroase alimente care n-ar trebui sa contina gluten, insa sunt preparate cu proteine hidrolizate vegetale (care contin gluten).
  • Nu consumati produse care contin sau pot contine proteine de grau, orz, ovaz, secara si hibrizii lor (faina, gris, paine, macaroane, produse de patiserie, dulciuri, bors).
  • Aveti grija la produsele zaharoase, la produsele de patiserie, la mezeluri, la pate-uri, la sunca presata, inghetata, pufuleti, muesli, chipsuri, fulgi de porumb, produse cu malt fara origine declarata.
  • Cititi etichetele produselor cu atentie pentru a evita derivatele glutenului (faina, derivate din cereale, malt si arome de malt, otet, bere, whisky, guma vegetala, proteine hirolizate vegetale etc).
  • Urmele de gluten chiar si cele ramase pe ustensilele de gatit sunt de ajuns pentru a intretine simptomele bolii.
  • Femeile insarcinate diagnosticate cu celiachie trebuie sa respecte dieta pentru ca altfel creste riscul de avort spontan.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Echipa medicala MedLife - Endoscopie Gastroenterologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Popescu Alexandru,Medic Specialist
Medic Specialist
Craciun Ion Eugeniu,Medic Primar Gastroenterologie
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Laptele de vaca poate avea beneficii pentru bebelusi / Foto: StockXchange Bebelusii care primesc mici cantitati de lapte de vaca in primele doua saptamani de viata sunt mai putin predispusi sa dezvolte mai tarziu alergie la proteinele din lapte, arata rezultatele unui nou studiu citat de Reuters. Alergia la proteinele din laptele de vaca este...
Lipsa de concentrare / Foto: Photoxpress.com In clipa de fata va verificati e-mailul. Ulterior raspundeti la sms-uri, dupa care cititi un ariticol online. Orele trec si constatati ca in tot acest timp nu ati reusit sa faceti nimic concret. Cu totii am trecut prin momente in care nu ne-am putut concentra si nu am reusit sa rezolvam ceea ce aveam...
Despre fumat se vorbeste mult in ultima vreme, au aparut si avertismente pe pachetele de tigari, interdictii privind fumatul in spatiul public. In Europa numarul persoanelor care fumeaza este in scadere, procentul cel mai mare de fumatori inregistrandu-se in categoria persoanelor cu un nivel scazut de educatie. In aceasta categorie se...
Intregul sistem imunitar al unei persoane poate fi reimprospatat daca aceasta tine post timp de trei zile. Acest lucru este posibil pentru ca procesul impulsioneaza organismul sa produca noi celule albe in sange, potrivit unui nou studiu.  Descoperirea, descrisa ca fiind remarcabila, arata ca regenerarea sistemului imunitar dupa un post de trei...
"Burta de bere" este un mit, nefiind constate cresteri semnificative sau observandu-se chiar scaderi ale indicelui de masa corporala, circumferintei abdominale si raportului talie/sold odata cu cresterea consumului de bere, arata un studiu al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, citat de Mediafax. Centrul de Studii despre...