Publicat la: 
20/01/2012

Aveti grija ce fel de cereale mancati/ Foto: Dreamstime.com

Se numeste celiachie. Afecteaza adesea copiii, dar si adultii si se manifesta prin intoleranta intestinala permanenta la glutenul din cereale, ducand la dezvoltarea unor leziuni ale mucoasei intestinului subtire. Care sunt cauzele si cum se trateaza celiachia?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Glutenul este o substanta proteica care se gaseste in boabele si faina cerealelor. Intoleranta la gluten a fost considerata multa vreme o boala a copilului. Astazi, se stie ca celiachia are o manifestare gastro-intestinala si este totodata originea bolii denumita dermatita herpetiforma Duhring.

Cauze si caracteristici:

  • cerealele glutenice sunt considerate printre factorii declansatori ai maladiei autoimune celiachia (conform American Academy of Family Phisician- AAFP):
  • folosirea cerealelor glutenice – grau, secara, orz, ovaz - prea devreme in alimentatia sugarilor
  • este o boala ereditara
  • nu este contagioasa.

Simptome:

  • diaree (un simptom digestiv important)
  • dureri abdominale
  • constipatie
  • varsaturi
  • manifestari extraintestinale (dermatita herpetiforma, hipotrofie saturala, hemoragii cutanate si mucoase)
  • hipogonadism
  • intarzierea pubertatii
  • distrugerea smaltului dintilor
  • osteopenie-osteoporoza
  • artrita
  • malabsorbtie
  • afectiuni neurologice
  • agravarea hepatitelor cronice
  • epilepsie
  • manifestari psihice

Tratament

Conform Asociatiei Americane de Gastroenterologie, singura cale descoperita pana in prezent de a scapa de simptomele bolii este eliminarea totala a produselor alimentare carea contin gluten sau urme de gluten. Se pot folosi inlocuitori ai acestuia: porumb, orez, sorg, hrisca, quinoa, teff, manioc, mei, daca nu sunt contaminati cu gluten.

Recomandari

  • Atentie la ceea ce cumparati, pentru ca exista numeroase alimente care n-ar trebui sa contina gluten, insa sunt preparate cu proteine hidrolizate vegetale (care contin gluten).
  • Nu consumati produse care contin sau pot contine proteine de grau, orz, ovaz, secara si hibrizii lor (faina, gris, paine, macaroane, produse de patiserie, dulciuri, bors).
  • Aveti grija la produsele zaharoase, la produsele de patiserie, la mezeluri, la pate-uri, la sunca presata, inghetata, pufuleti, muesli, chipsuri, fulgi de porumb, produse cu malt fara origine declarata.
  • Cititi etichetele produselor cu atentie pentru a evita derivatele glutenului (faina, derivate din cereale, malt si arome de malt, otet, bere, whisky, guma vegetala, proteine hirolizate vegetale etc).
  • Urmele de gluten – chiar si cele ramase pe ustensilele de gatit – sunt de ajuns pentru a intretine simptomele bolii.
  • Femeile insarcinate diagnosticate cu celiachie trebuie sa respecte dieta pentru ca altfel creste riscul de avort spontan.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Categorie Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Soarecii suferind de vitiligo, o maladie caracterizata printr-o depigmentare completa a pielii in anumite zone de pe corp, au fost vindecati prin injectarea unei proteine mutante, oferind astfel o...
Dr. George Salavastru / Foto: HotNews.ro Copiii pot fi feriti de interventii chirurgicale invazive care presupun durere, recuperare indelungata si cicatrici postoperatorii inestetice in anumite...